Til minne om Eva Karine Fosby

Postet av Tistedalen FL den 30. Des 2023


Eva Karine Fosby, født 6 september 1937, sovnet stille inn 25. desember 2023. Eva Karine Fosby ble 86 år gammel. 

18 mars 1956 var Eva Karine Fosby, sammen med sin mann Oddvar, blant de 27 som stiftet Tistedalen Friluftslag. 

Eva Karine har også sittet i Hovedstyret til TFL i seks år. Først i 1965 og deretter sammenhengende fra 1969 t.o.m 1973. 

Eva Karine var en kjent person i TFLs miljø opp gjennom årene.

En frilufts forening er avhengig av ildsjeler for at oppgaver blir planlagt og utført. Ingen unntak i Tistedalen Friluftslag. Det er mange som bidrar året rundt med stor dugnadsinnsats på alle områder. Eva Karine har vist stort engasjement for Tistedalen Friluftsliv og utvikling av klubben.

For sin store innsats for Tistedalen Friluftslag helt fra oppstarten i 1956, ble hun i 2012 utnevnt til æresmedlem.

Nå er dessverre ikke Eva Karine Fosby med oss lenger, men minnene vil vi fortsatt ha med oss videre.  


På vegne av TFL takker vi deg Eva Karine Fosby for alt du har gjort for oss, og sammen med oss i alle disse årene i Tistedalen Friluftslag. Vi lyser fred over ditt minne. Våre tanker går til Tor Arild og resten av familien.


Kjell Bernstrøm

Leder

God jul og godt nytt år! Ertehytta er åpen 2. juledag!

Postet av Tistedalen FL den 22. Des 2023

Tistedalen Friluftslag ønsker alle medlemmer, grunneiere, samarbeidspartnere og brukere av våre anlegg i Ertemarka og Ankerfjella en riktig god jul og et godt nytt år! Vi minner om at Ertehytta er åpen 2. juledag mellom klokken 11.00 til kl. 15.00!

                                                                             Ertekroken

Budalsvika
                                                                            Skårefjell

  

                                                                            Skianlegget
Nykjørt løype i skianlegget og scooterspor i lysløypa!

Postet av Tistedalen FL den 22. Des 2023

Det er flotte forhold i skianlegget i dag. Det burde nå være duket for noen fine skidager i jula! Det er også kjørt spor i TFLs 7 km lange lysløype. NB! Lysløypa lyser hver kveld til kl. 21, men lyset i skianlegget lyser til kl. 22.

Blant de som brukte anlegget i fredag formiddag var Lillehammer bosatte Martine Eldre Svendsby som for tiden er hjemme på juleferie. Hun benyttet anledningen til en treningsøkt der hvor hun startet sin aktive karriere. Martine går nå for Lillehammer SK.


Det er også nå kjørt spor i lysløypa!

 
Årets Grøtstafett vel i havn

Postet av Tistedalen FL den 18. Des 2023

Den årlige Grøtstafetten ble arrangert på Ertehytta mandag kveld med små og store, unge lovende og noen eldre, (ikke fullt så lovende) som deltakere. Stafetten som gikk i den såkalte 700 meteren ved Ertehytta i litt guffent vær, men var ferdig før regnværet dundret løs. Det var likevel godt å komme inn på hytta til trekkspillmusikk og julesanger, grøt og premieutdeling og litt info om det som skal skje i skiløypa utover vinteren. Vi må si det var en hyggelig kveld på Ertehytta for de drøye 30 personene som var tilstede.

Vinnerlaget besto av: Johannes, Eldar, Bodil, Sofie, Kim og Bjørn O. Laget som ble nummer to hadde denne sammensetningen: Ivar, Øyvind, Katrin, Andrea, Stein og Fredrik. Tredjeplassen gikk til: Genadi, Oksana, Åse, Silje, Tor-Ivar og Sondre, mens fjerdeplassen gikk til Aksel, Markus, Magnus,Safia, og Solveig.

                                      Påmeldingen skjedde under kyndig kontroll av julenissen

                                                                      Vinnerlaget

                                                  Laget som kom på andreplass

                                 På det tredje trinnet på pallen havnet denne gjengen......

                                      ....mens disse fikk den sure fjerdeplassen

                   Trekkspillnissen Karsten passet på at ingen uvedkommende tilegnet seg premier

                                                      Bildene er tatt av Mayna og Terje
Vellykket NISSESØNDAG på Ertehytta!

Postet av Tistedalen FL den 10. Des 2023

Det var en jevn strøm med besøkende til Ertehytta i dag

 

Svært mange hadde funnet veien til Ertemarka denne søndagen. Først og fremst for at det var den tradisjonelle Nissesøndagen, men det var også noen som benyttet seg av anledningen til en liten skitur i nypreparerte løyper i skianlegget. Til Ertehytta strømmet det på med små og store i timen før nissen hadde meldt sin ankomst, og i minuttene før klokken 13 svirret nissen rundt for å lete etter sekken med poser han hadde surret vekk. Heldigvis kom den til rette og alle fikk sine velfortjente poser av nissen som hadde kommet helt fra Hardanger for anledningen. Hele 97 poser ble delt ut, og regner vi med at hver av de små hadde et støtteapparat med seg av foreldre og besteforeldre, har det nok vært nærmere 500 tilstede denne flotte søndagen på Ertehytta. Som vanlig trakterte "Karsten nisse" trekkspillet og hyttegruppa sørget for at alle som ønsket fikk kjøpt noe å spise og drikke. En vellykket Nissesøndag på Ertehytta!

                       En bekymret nisse annonserte at at sekken med poser var blitt borte.... 

                     ......men sekken ble funnet hensatt på trappa i til kjøkkenet på Ertehytta

Mange var samlet rundt nissen da posene ble delt ut

 

                           Nissen var helt utslått etter å ha delt ut 97 poser til ivrige små hender 1 Kommentar

UHU-løypa ved Ertehytta er klar for småbarnsfamiliene!

Postet av Tistedalen FL den 8. Des 2023

                                     Starten på UHU-løypa ved gapahuken på Ertehytta.

UHU-løypa, løypa som går rundt Ertehytta, er rustet opp! Ikke alle har visst om den, og løypa var mange steder i ferd med å gro igjen. Men nå har løypegruppa i TFL ryddet stien for busker og gress og vindnedfall og lagt hønsenetting på kloppa så ingen skal skli av i glatta! Og gammelt tauverk er skiftet ut med nytt tauverk i naturfiber. 

UHU-løypa er et aktivitetstilbud til småbarnsfamilier. Starten er ved gapahuken på Ertehytta, men har vært litt vanskelig å finne. Fargen vi har brukt til å merke opp løypa, har vært oransje, men har mange steder blitt slitt bort. Nå har vi tatt sjansen på å merke begynnelsen ved gapahuken og de to nærmeste stolpene så alle skal se hvor løypa starter, men mer har vi ikke turt å bruke malingen nå i vinterkulda. Men til våren, da får hele løypa ny oransje merking! 

MEN: Vi har gjort UHU-løypa klar for vinterbruk om kvelden! Vi har hengt opp refleksbrikker rundt hele løypa – noen steder riktignok med litt stor avstand ennå, men det kommer flere brikker! Så nå kan alle småbarnsfamilier ta med seg ungene på en mørk og hemmelig kveldstur rundt løypa, finne alle postene med oppgaver og prøve seg på alle lekeapparatene vi har reparert og forsterket. Og kanskje ser dere refleksen fra øynene til noen dyr som holder øye med dere i mørket? 

Løypa er litt over en kilometer lang og ender opp på oversiden av Ertehytta ved de nye lekeapparatene.  

Fortell oss gjerne om noe kan bli bedre ved løypa!

                                                    Oransje merking og refleksmerking.

                      Jan-Erik har klatret opp på et ny-reparert lekeapparat for å feste en refleksbrikke

                                                                                                                                Alle foto: Morten Skadsem


.


Snøproduksjon i Tistedalen...skirenn på Golå

Postet av Tistedalen FL den 3. Des 2023

Snøhaugene vokser, time for time

 

Mens de utflyttede TFLerne, Martine Eldre Svendsby og Filip Glittenberg Holt gikk skirenn på Golå i helgen, må skiløperne på hjemmebane smøre seg med tålmodighet. Selv om det knapt nok har vært mer snø i Tistedalen Skianlegg enn det er om dagen, er det ikke preparerte skiløyper foreløpig, men det er det håp om utover i uka. På Golå gikk Filip renn både fredag, lørdag og søndag. Sprint på fredag, 10 km klassisk på lørdag og 10 km fri på søndag. Søndagens løp var nok hans beste. Da ble han nummer 108 av 191 startende, 2 min og 38 sekunder bak vinneren Finn Hågen Krogh. Martine gikk også 10 km klassisk lørdag og 10 km fri søndag. Begge dager var den innlagt NM i U23 for Martine, som lørdag ble nummer 29 og søndag 26. I U23 klassen var det 88 startende på lørdag og 52 på søndag. Totalt ble hun 58 av 127 på lørdag og 54 av 90 på søndag.     

Martine klar for lørdagens renn på Golå                                                                         Foto: O.M.Svensby

 1 Kommentar

Hyggelig kveld på Ertehytta...med Dag Sæther i hovedrollen

Postet av Tistedalen FL den 30. Nov 2023

Dag Sæther hadde mye og fortelle fra årene han drev med revy til haldensernes glede Torsdag kveld hadde Ertehytta besøk av Haldens ukronede revykonge, Dag Sæther. Han presenterte mye fra sitt rikholdige repertoar. Noen og en hver fikk gjennomgå og latteren satt løst blant de drøyt 30 frammøtte. Hyttegruppa sørget for bevertningen og det ble også solgt lodd og heldige vinnere kunne ta med seg fine gevinster hjem. Einar Skontorp viste fram et nytt hefte om Ertemarkas geologi. Dette kan kjøpes for kr. 50 og hele summen går uavkortet til TFL. Sparebank 1 Stiftelsen, Halden, har nemlig sponset hele utgivelsen. En meget hyggelig kveld på Ertehytta og en ekstra takk til Mayna som drar i trådene til disse kveldene!

Det var mye smil og latter torsdag kveld på Ertehytta

 


"Sinnakællen" var selvfølgelig på plass...og det kunne for enkelte være "jævlig forbanna irriterænes" 

 

Her overrekker Mayna en blomst og en TFL bok til Dag som takk!

 

 Her er forsiden på heftet som er skrevet om geologien i Ertemarka

 
Barmarkstrening for unge skiløpere...etterfulgt av kveldsmat..

Postet av Tistedalen FL den 28. Nov 2023

Klar for barmarkstrening i Ertemarka....

 

Mens snøkanonene går for fullt for å lage snø, må unge håpefulle skiløpere drive barmarkstrening rundt i Ertemarkas skoger, eller i treningsrommet. Mens ti utøvere mandag kveld hadde treningsøkt under kyndig veiledning av trenerne Elina og Agnes, var foreldrene samlet i Servicehuset i skianlegget. Her fikk de kaffe og god informasjon angående ski, utstyr, prepping, og mulighet til å få kjøpt godt og pent brukt utstyr. Etter at treningsøkten var over for de aktive, var det dekket for kveldsmat inne i Servicehuset. En super kveld for små og store. 

                            Det smaker godt med litt kveldsmat etter en treningsøkt i Ertemarka
Tur-orientering: Sesongen er avsluttet.

Postet av Tistedalen FL den 20. Nov 2023

Halden turorientering er et samarbeid mellom Halden Skiklubb, Gimle IF, Tistedal Friluftslag og Idd SK. Årets sesong er nå over. Deltagerne har fått 111 poster fordelt på 13 turer å bryne seg på, fra lette «grønne» turer i Rødsparken, Klatreparken og Halden sentrum til «blå» tur på Bokerødstranda, Kjeøya, Sauøya og Schultzedalen, «rød» tur ved Høiås, Aspedammen og Prestebakkefjella, og tøff «svart» tur ved Thuletjern og Lommetjern. Sykkeltur-o var lagt til Hovsfjellet. Vi samarbeidet med Stolpejakten om to av turene. Halden Idrettsråd har sponset gratis kart som ble delt ut på Frivilighetssentralen og Kirkens Bymisjon. 286 personer har vært på minst en post, 39 personer har vært på alle!

Avslutningen for sesongen ble feiret på Venåshytta med marsipankake og tekning av premier fra Båt-Holm, Kiwi Risum, Felleskjøpet og Nordli Køhn. Nytt i år var turen Historiske Halden hvor gavekort fra Billington A/S Jernia, Åshild Manufaktur, Apotek1Ørnen, Innrederiet, Levang A/S Herreklær, Frisørbasaren og Renee interiør ble delt ut til de som hadde besøkt postene ved butikkene, se vedlagt kart.

Til påske har vi ny sesong klar og ønsker alle deltagere på tur-orientering mange gode turer.

 

Langrennsåpning på Beitostølen

Postet av Tistedalen FL den 18. Nov 2023

Langrennsesongen 2023-2024 åpnes i disse dager på Beitostølen. Denne gangen er det ingen representanter fra TFL til start, men Martine Eldre Svendsby som er bosatt på Lillehammer og går for Lillehammer SK, er TFLer god som noen. Hun er trofast bruker av vårt anlegg når hun er i hjemtraktene. På lørdagens 10 km klassisk var hun i TV bildet flere ganger, og her er hun klar på startstreken!

Her passerer hun 2,6 km, og som vi ser var hun nummer tre på dette tidspunktet i rennet. Til slutt ble hun nummer 50, slått av vinneren Heidi Weng med 3 min og 35 sek, men bare 28 sek bak Kristine Stavås Skistad som vant sprinten på fredag.

Rennene fortsatte søndag med 10 km fristil både for damer og herrer. Martine gikk også på søndag og ble nummer 58, drøye fire min bak vinneren Astrid Øyre Slind.

Mer fokus ble det på en annen TFL kjenning, Filip Glittenberg Holt. Han fikk rett og slett startnekt p.g.a av fluorfunn under hans ski. Vi følte med Filip da han måtte forklare årsaken til startnekten på direktesendingen til NRK fra Beitostølen.

     Her forklarer Filip (th) direkte på NRKs sending fra Beitostølen søndag, om hvorfor han ikke fikk starte.

           Nedenfor har vi et lite utdrag av hva som ble skrevet på nettsiden langrenn.com  om hendelsen

Snøkanonene i gang, men.....

Postet av Tistedalen FL den 15. Nov 2023

I dag startet vi opp to snøkanoner, men etter en stund ble det oppdaget en liten lekkasje i bakken midt i skianlegget. Vi tok derfor ingen sjanser på at lekkasjen kunne øke utover natten, så vi stoppet det hele. Feilen må finnes og rettes før vi kan kjøre i gang igjen. Litt synd nå som det ser ut til å bli kuldegrader framover, men vi er bare midt i november!

                                                    Foto: Vivan/Einar Skontorp1 Kommentar

Vellykket 50 års markering av Ertemarka rundt!

Postet av Tistedalen FL den 5. Nov 2023

Det strømmet stadig på folk utover dagen

 


I år er det 50 år siden "Ertemarka rundt" ble arrangert for første gang. Søndagens jubileum må sies å være en suksess! Det strømmet til folk hele dagen, små og store, gamle og unge. Parkeringsplassen ved skianlegget ble fort fylt opp, og plassene rundt vannbehandlingsanlegget og selve rulleskiløypa måtte tas i bruk som parkeringsplass. Det var to løyper å velge mellom, stien rundt Lille Erte og bilveien inn til Ertehytta. Det var spørsmål for små og store langs begge løypene og det vanket premier for noen i etterkant. 425 fikk utlevert startkort, men det var mange som gikk uten å ta med seg kortet, så vi kan nok regne med at godt over 500 var med. På Ertehytta var det grilling  av pølser på en splitter ny grill, og gratis boller og bløtkake til små og store, foruten vanlig servering inne på hytta. TFLs leder Kjell Bernstrøm kunne presentere en del nyheter i forbindelse med Ertehytta og områdene rundt. Kjøkkenet på Ertehytta har fått en oppgradering, nye lekeapparater rundt hytta, og en ny grill er på plass. WC bygget har blitt tilrettelagt for både småbarnsforeldre og funksjonshemmede. Takk til Halden Arbeiderblad som har gitt økonomisk støtte til de nye lekeapparatene, Fredriksten Rotary som er giver av den nye grillen, Sparebankstiftelsen i Halden og Berg Sparebank som store bidragsytere til oppussingen av kjøkkenet , samt Mesterkjøkken for gunstige avtaler og gode råd og til Bjørn Larsens eftf. som ansvarlig for det nye WC bygget! Videre har Elektrikertjenesten vært viktige i disse oppgraderingene på Ertehytta


Turgruppa var på plass med startkort til alle...

 Parkeringsplassen ble ette hvert full...

Spørsmål var oppslått langs begge løypene

 Viggo Løvaas tok imot folket ved bålplassen langs stien....


 Noen gikk stien rundt Lille Erte...

 

...mens andre gikk veien 

 

Representantene fra Bjørn Larsens eftf., (Viggo Nossen), Halden Arbeiderblad (Hans Kristian Stensrud), Sparebankstiftelsen Halden (Else-Marie Waleur Andersen) og Fredriksten Rotary (Kjell Puck) fikk blomster av TFLs Sissel Huseby og Kjell Bernstrøm som takk for sine bidrag til oppgraderingen både inne og ute på Ertehytta

 Den nye grillen var populær...her betjent av Ingrid Solheim og Einar Skontorp

 

 

  

 

  

 

 
1 Kommentar

Hyggelig kveld på Ertehytta!

Postet av Tistedalen FL den 2. Nov 2023

Torsdag kveld ble sesongens første "Trivselskveld" arrangert på Ertehytta. Drøye 40 personer var tilstede og Terje Jensen viste bilder og film fra diverse aktiviteter i TFL gjennom de siste 50 åra. Det så ut til at forsamlingen koste seg, og det ble servert rundstykker, vafler og kaffe. En utlodning ble også gjennomført hvor alle gevinstene var sponset av Billington Jernvarehandel! Neste "Trivselskveld" er 30. november. En stor rose til initiativtager Mayna Nossen! 

De fleste som var tilstede var godt voksne...og vel så det, men et tilsvarende arrangement for de yngre i Skigruppa og Barnas Turlag, med foreldre, måtte vel også være mulig å få til!
DNT med arrangement i Halden

Postet av Tistedalen FL den 27. Okt 2023

Den Norske Turistforening arrangerte en to dagers Nettverkssamling vedrørende historiske vandreruter, i Halden. Samlingen ble arrangert på Festningshotellet.  Fra Tistedalen Friluftslag deltok Jan Erik Bjerkeli, Morten Skadsem, Einar Skontorp  og Kjell Bernstrøm. En flott og lærerikt samling hvor mye erfaringer ble delt i fellesskap. Temaer kan nevnes:


  • Hallevägen er Historisk vandrerute nr 16
  • Historiske vandreruter med kulturmiljøforvaltningens blikk
  • DNTs satsinger på barn og unge
  • Hva er Den kulturelle skolesekken, og hvilken plass har kulturarv i denne sekken?

Diskusjoner ble det også tid til


Dette ble to flotte og inspirerende dager for alle deltakerne.


Kjell BFra mandagens rulleskitrening...

Postet av Tistedalen FL den 9. Okt 2023

En liten pause må til når trener Agnes forteller litt om neste "øvelse"

 Mandager og onsdager er det organisert rulleskitrening i skianlegget. I kveld, mandag, var et knippe på ni utøvere på plass og ble instruert i rulleskienes mange muligheter og finesser av trenerne Elina, Agnes og Trond. Noen er litt mer rutinerte enn andre, men felles for dem alle var at de har det morsomt. Det som gledet ekstra i kveld var oppslutningen av foreldre og besteforeldre.

       Trener Elina viser et par av utøverne litt skøyteteknikk, mens trener Trond overvåker det hele

                                              "Hest og kjerre" er en populær øvelse

                                                  Her er noen klar for litt fartstrening
Lysløypa lyser hver kveld!

Postet av Tistedalen FL den 5. Okt 2023

TFLs 7 km lange lysløype i Ertemarka lyser hver kveld alle dager i uka fra og med uke 40. Lyset er på fra mørkets frambrudd til kl. 21.00. Vi har forstått at det også gjelder TTIFs løype som er knyttet opp mot vår løype! Lyset er også på i rulleskiløypa i Tistedalen Skianlegg, men her lyser det fram til kl. 22.00.
Ertetrimavslutning og garasjeåpning...

Postet av Tistedalen FL den 27. Sep 2023

Onsdag kveld ble Ertetrimmen 2023 avsluttet i skianlegget, og vår nye garasje fikk endelig sin offisielle åpning. Ertetrimmen har blitt arrangert 15 onsdager gjennom sommerhalvåret med varierende deltakelse. 184 forskjellige, store og små, gamle og unge har i år deltatt. I kveld var det 38 med, det minste en enkelt kveld har vært 29, mens det høyeste tallet dette året har vært 90. I etterkant av kveldens trim var det en altså åpning av en etterlengtet garasje i anlegget. Etterpå var det pølser, kaffe, saft og kaker til alle som var tilstede, og mange premier ble trukket ut blant årets deltakere! En hyggelig og positiv kveld i Tistedalen Skianlegg.


Skiløperne Ivar og Tobias klippet av snora til den nye garasjen

 

Geir fra Elektrikertjenesten har utført det elektriske, Jon Ole Torp, Sparebankstiftelsen Halden og Jørn Berg, Berg Sparebank som har vært svært viktige sponsorer, Ingar og Viggo fra Bjørn Larsens eftf. som har satt opp bygget og TFLs representanter Solveig Trollnes, økonomi og Kai Nilsen vedlikehold. SG arkitekter som har tegnet bygget var invitert, men hadde ikke anledning til må komme.  

Det var endel som fulgte "åpningen" av garasjen...litt på avstand.
Slutt på lås og nøkkel. Fra uke 40 er det telefon som gjelder!

Postet av Tistedalen FL den 25. Sep 2023

Bommen på Ertemoen vil i løpet av uke 40 byttes ut og vil ha en elektronisk åpning. Det vil si at bommen åpnes via mobiltelefon.   Låsen fjernes og bommen kan ikke åpnes med nøkkel. 

Det er laget en liste med navn og telefonnummer til de som skal ha tilgang til bommen. Disse vil motta en SMS fra veistyret i slutten av uke 39 eller starten av uke 40.   De som ikke har mottatt sms innen uke 40 og bør ha tilgang, kan kontakte Kjell eventuelt Hege. 

Kjell B
Flott dag på Budalsvika

Postet av Tistedalen FL den 24. Sep 2023

I dag hadde vi den tradisjonelle avslutningen av sesongen i turgruppa .Vi gikk til Budalsvika hvor vi ble tatt imot av Budalsvikgruppa som hadde høstens dugnad. Servering av sodd, kake og kaffe var populært blant turgåerne. Tusen takk for maten! 

Takk til Kjell, Tor-Arild og Karoline for dagens turlederjobb, og takk til deltakerne både i dag og i hele sesongen. Håper vi sees igjen i 2024. 

Hilsen TFL generelt og turgruppa spesielt v/Ingrid.

Mer info om dagens to turer i bildetekstene.

                                                 Her er gjengen som gikk fra Räbocken

                                                     Deilig i solveggen i Budalsvika

                                                                                 Vakkert!

                                             Vi må nyte naturen en slik flott høstdag

                      Hans og Kjell passere en av bruene som ble bygd under arbeidet med Hallevägen

                                                 Denne gjengen gikk fra Revlyvkan


Hilsen Ingrid


Fra seniorturen på Golsfjellet

Postet av Tistedalen FL den 20. Sep 2023


                                                       


20 deltagere var med på årets seniortur til Golsfjellet.

Vi dro fra Halden med en flott turbuss på søndag, til Kamben høyfjellshotell på Golsfjellet.

Mandag ble det tåke og lett regn. Både kort og lang gruppe fikk likevel fine turer med matpakke.

Vi fikk sol og flott høstvær resten av uka. De som gikk lang tur fikk 9 toppturer, i løpet av oppholdet.

Ørterhøvda 1117m, Veslefjell 1126m, Synningen 1031m, to ganger på Storefjelltoppen 1149m, og to ganger på Bekarn 1069m og Gullknapp 1092m, både i tåke og med sol.

Vi fikk gourmet middag hver dag, med 6 retter.

Kokken var også eier av hotellet, en trivelig kar i short og caps.

Som vanlig ble det quiz på kvelden, med premier til vinnerlaget.

Siste kvelden fikk vi underholdning av de to servitørene fra Bulgaria.

De spilte på piano, trekkspill og trompet for oss, flere av deltagerne var på dansegulvet.

Else Slungård delte ut T- Skjorte fra hotellet til turlederne , og den eldste deltageren Egil Minge på 93 år. Det var en tradisjon fra tidligere turer hun hadde vært med på, det skulle være  motivasjon at det var bare å trene til neste års tur.

Dessverre ble flere syke på turen, men vi håper og følte at de fleste var fornøyde.

Tusen takk for en hyggelig tur, med glade og sporty pensjonister.

Hilsen Astrid og Sissel

Storefjelltoppen

 

                                                                Gullknapp i tåka

På tur til Ørterhøvda

 

Seniortur til Kamben høyfjellshotell 10.-15.september 2023

Toogtyve TFLere troppet opp til transport til Kamben.

Humøret på topp!

Noen trauste turgåere, andre topptrente travere.

Toppturer på T-merkede tråkk, tyttebærtuer,

 tusleturer langs traktorveier med maurtuer og mosetuster.

Tause turgjengere?

Nei, talatuten trimmes taktfast!

Trøtte og tørste turgjengere tumler inn til tappekrana!

Tilfredshet!

Troppene møtes til toppen traktering!

Kvelden med tull og tøys og trillende lattersalver, tanketrim eller tippekonkurranser.

Trivelige turledere og turkompiser.

Takk for turen!


Aase Grenager
1 Kommentar

DNTs Bærekraftløfte

Postet av Tistedalen FL den 20. Sep 2023

Styret vedtok på styremøte tirsdag 19 september, at Tistedalen Friluftslag (TFL) slutter seg til DNTs bærekraftstrategi for 2021-2030 og vi lover at vi skal gjøre vårt beste for å oppfylle ambisjonene.Gjennom dette arbeidet skal vi i TFL jobbe for å gjøre friluftslivet enda grønnere og mer inkluderende. Strategien skal også inspirere folk til å ta miljøsmarte valg i hverdagen.
Kjell BSpektakulær rundtur ved Berby

Postet av Tistedalen FL den 17. Sep 2023

                                                                  Blid gjeng på tur

Søndagen viste seg med sitt fineste høstvær, og sju turglade personer møtte opp til tur omkring Berby. Vi startet med å passere Berby herregård og gikk innom den gamle kverna som Idd og Enningdalen historielag har fått fram i lyset, bygd bruer over bekken/elva der og satt opp rasteplass. Herfra steg vi opp Skottet (grensesyklistenes skrekk!). Det fortsatte oppover til Ålgårdskollen hvor vi tok rasten. Herfra var det en fantastisk utsikt (se bildene!). Så var det bratt ned Sankt Olavs klev, innom en liten kolle med utsikt over Rødsvannet og tilbake til p-plassen. 

Takk for at du viste oss «åpenbaringene», Sigmund, og takk for hyggelig følge på turen, alle som var med!

                                                         Brua over Berbyelva

                                                             Utsikt nordover

                                                                    Utsikt sørover
"Idrettens dag"

Postet av Tistedalen FL den 16. Sep 2023

Tistedalen Friluftslag var en av flere klubber som var representert i Busterudparken i dag i forbindelse med "Idrettens dag". Mange var innom vår stand og fikk informasjon om laget og våre aktiviteter. Det ble delt ut kart, bøker, informasjonsmatriell om turorientering, turer og rulleski. 1 Kommentar

TFL med rulleskiopplegg på to barneskoler

Postet av Tistedalen FL den 13. Sep 2023

      Liv Marit i skigruppa er primus motor for dette opplegget, her flankert av skiløperne Ivar og Tobias

De siste par ukene har TFLs skigruppe hadde rulleskiopplegg på Kongeveien og Montessoriskolen. Liv Marit Bernstrøm i skigruppa har sørget for kontakten med skolene, og med god hjelp av 7-8 av lagets pensjonister, pluss skiløperne Ivar Helgerud, Tobias Haldin, Sondre og Fredrik Signebøen må det sies at opplegget ble en suksess. Spesielt på Kongeveien, som er en stor skole, var det utrolig mange som forsøkte seg, men begge skolene var veldig positive til opplegget og for TFLs del er ønsket at dette kan bidra til økt rekrutering i laget.

                 Halden Montessoriskole var en av skolene som i år fikk besøk av TFLs skigruppe
Rapport fra søndagens tur: Mange tjern ved Langtjern

Postet av Tistedalen FL den 11. Sep 2023

                                                          Gruppebilde ved rasteplassen

Mange tjern ved Langetjern

Dette var en spennende tur på «baksiden» av Langetjern, og det møtte fram 15 turinteressert til denne vandringen. Vi fikk oppleve åpne furumoer, myrer og ikke minst flotte og forbausende store tjern: Lindtjernungen, Lindtjern, Lundebredtjern og Holmetjern. Noen fikk også med seg sopp og/eller tyttebær hjem.

Takk til turleder Jan-Erik Bjerkeli for at du tok oss med til dette «hemmelige» området.

                                                                 Her er ruta vi gikk

                                                                  Jan-Erik forteller

                                                               Stemningsfullt
Rulleskitrening i skianlegget fra mandag 4. september!

Postet av Tistedalen FL den 31. Aug 2023

Mandag 4/9 kl. 18:00 setter TFL i gang med organiserte fellestreninger for vordende skiløpere i aldersgruppa fra 6 til 12 år i skianlegget i Erte, og øvede så vel som nybegynnere er hjertelig velkommen til å henge seg med. Så lenge værforholdene og asfaltskiføret i anlegget tillater det, kommer treningsøktene utover høsten stort sett til å være viet aktivitet på rulleski. Deltagere som ikke selv har eget rulleskiutstyr vil kunne få låne både rulleski, egnede skistøvler og evt. også skistaver fra TFLs utlånsdepot. Klubben stiller også med utstyrskyndige instruktører som hjelper deltagerne med å velge ut og tilpasse utstyret i forkant av hver treningsøkt. Hjelm, som av hensyn til utøvernes sikkerhet er obligatorisk på rulleskitrening, må deltagerne imdl. sørge for å ta med selv. 

Treningsopplegget vi gjennomfører på mandager er lagt opp mht. til at utøvere i hele ferdighetsspekteret skal kunne delta. TFLs instruktører stiller forberedt til å yte veiledning og instruksjon helt ned til absolutt nybegynnernivå, og du behøver ikke ha gått på rulleski tidligere for å ha utbytte av opplegget. På onsdager kl. 18 kjører vi imdl. en noe mer avansert skitreningsøkt som først og fremst er myntet på utøvere som allerede har grunnleggende rulleskitenikk noenlunde inne, og som ønsker å skjerpe ferdighetene mht. renndeltagelse utover høsten og vinteren. Har du en skarpskodd konkurranseløper i magen, bør du mao. notere deg at besøkelsestiden er onsdag kveld mellom 18 og 19:30.

 Mvh Trond
Tur til Monolittbruddet

Postet av Tistedalen FL den 30. Aug 2023

                                                      Ingen kommentar nødvendig

Vi var 12 deltagere som startet fra Brattskott på vei til Monolittbruddet.

Fin tur med mye fjordutsikt. Vi fikk se hvordan kanadagullris og spesielt kjempespringfrø hadde spredd seg i stort område i deler av stien.

Vi så mye korallsopp på vei ned til Nokkedalsdammen. Fin, men bratt tur i traseen til banen som fraktet stein ned til fjorden.

Det ble rast og tur inn i "blokka" ved Monolittbruddet. Det kom da noen regndråper, men vi fikk sol på vei hjemover.

Takk til alle for en fin tur, og spesielt til Gro, som stilte opp som turleder på kort varsel.

 Hilsen Astrid 

                                                 Kjempespringfrø sprer seg fort

                                                               Ved Monolittbruddet

                                                                   Vi nyter utsikten
Dugnadsånden er ikke død....

Postet av Tistedalen FL den 30. Aug 2023

             Et godt måltid med pølser, mineralvann, kaffe og kaker må til på en ordentlig dugnad

I går tirsdag var det stordugnad på Ertehytta for å klargjøre hytta og området rundt til søndagens sesongåpning. Det ble ryddet, vasket vinduer, lakkert gulv, fjernet ugress på gårdsplassen, klipt gress og satt opp nye lekeapparater ved hytta, pluss noe til. Femten personer utførte disse jobbene i går og dugnadsånden er på ingen måte død, men gjennomsnittsalderen var ganske høy, naturlig nok, da dette var en formiddag på en vanlig arbeidsdag. ALLE som var tilstede var naturligvis pensjonister. 

 

 1 Kommentar

Ertehytta åpner sesongen søndag

Postet av Tistedalen FL den 30. Aug 2023

Ertehytta, som gjennom sommeren har gjennomgått en del oppgradering innvendig, sesongåpner førstkommende søndag. Innvendig har hytta fått nytt kjøkken og den ytterste peisestua er omgjort til en "sofakrok". Området rundt Ertehytta har fått et par nye krakker med tak og det blir for tiden satt opp nye lekeapparater for de minste. Alt dette blir ikke klart til søndagens sesong åpning, men i løpet av noen uker vil alt være i orden. Tistedalen Friluftslag ønsker gamle og nye velkommen til en ny flott tursesong!

Høiås for Frøne

Postet av Tistedalen FL den 27. Aug 2023

                                                        Dagens fellesbilde tatt i lysløypa

Vi hadde planlagt en tur til Frøne i dag, men heldigvis ringte Per Vidar Pedersen fra DNT Indre Østfold og sa fra om at det var umulig å komme dit i dag. Se bildet! Det måtte tenkes alternativt, og da var Høiåsmarka det nærmeste. 27 personer møtte ved KIWI, og 24 av oss kjørte til Bommen på Høiåsveien og tok litt forskjellige runder derfra.  De fleste av oss gikk skogsbilveien til lysløypa, krysset den og fortsatte til Gørrtjern. Videre passerte vi Tobarntjern på vei til Høiås hvor vi tok rasten. Planen var å gå innom Blytjernshuken, men kloppa like før den lå ca 15 cm under vann, så vi måtte se hvor vi skulle ha vært fra den andre siden av tjernet. Vi fulgte blåløypa mot Holmen, men tok av mot Bommen fra Furumoen. Det ble en tur med mye vann, men deltakerne tok det med godt humør og ga uttrykk for at de var glade for å komme på tur uansett, og de så på vannpasseringen som balansetrening!

Tusen takk til Vivan, Ann-Kristin og Karoline som var turledere sammen med meg og til alle dere sporty turgåere som stilte opp!

Mvh Ingrid Kristine Solheim

                                                            Karoline og Egil på Høiås

              Bilde fra veien vi skulle kjørt på. Tatt av Per Vidar Pedersen i DNT Indre Østfold
Sondre Signebøen vant sin klasse i Birken

Postet av Tistedalen FL den 26. Aug 2023


Sondre Signebøen syklet Birken i dag og vant sin klasse i M17 på 3.25. Det var var meget bløtt, men de unngikk de største regnbygene. Sondre vant også Birken-Trippelen i sin klasse, d.v.s Birkebeinerrennet, Birkebeinerløpet og dagens Birkebeinerritt. Vi gratulerer! Sondre viser en meget god form for tiden. Det er ikke mer enn et par uker siden han fulgte slovenske landslagsløpere "til døren" på en rulleski økt i skianlegget. 

                                        Sondre hevder seg både på ski, løping og sykling!1 Kommentar

Grenserittet: TFL på plass i "colabakken" også i år!

Postet av Tistedalen FL den 19. Aug 2023

 

Her har vi teten i rittet på vei opp mot TFLs drikkestasjon                                     Foto: Jan Gunnar Lilledal


Årets Grenseritt ble avviklet i dag, med TFLs mannskaper på plass i Klepper, med vann og cola til tørste og slitne "grenesryttere". TFLs inntreden på "colatoppen" var i 2006, og trekker vi fra de to årene hvor covid herjet og det bare ble arrangert "Grenserittet light", var årets dugnad den 16. i Grenserittets tjeneste. I år var det "bare" rundt 1000 deltakere, men arrangementet varer like mange timer som da det var med 7000! En stor takk til de ni fra TFL som brukte hele lørdagen på å servere litt drivstoff til rytterne før de gir seg i vei de siste kilometerne mot målet i festningen!

TFLs langere er klare til jobb. Fra v: Kirsten Ova, Helga Løwengreen, Hege Kjelvik, Øyvind Kjelvik, Bjørn Oscar Karlsen, Kjell Svendsen, Kai Nilsen og Jan Gunnar Lilledal. Fotografen for dette bildet, Asbjørn Holmen, var også servitør under rittet!

Sjefen for drikkestasjonen Hege Kjelvik er på plass. Det kan vel gjøres oppmerksom på at det var ikke Cola, men Kiwi som sponset drikke i år!                                                                Foto: Asbjørn Holmen

Helga Løwengreen og Kirsten Ova.                                                                           Foto: Asbjørn Holmen

Sjefen for vannet var Kjell Svendsen.                                                                           Foto: Asbjørn Holmen

Noen syklet hele Grenserittet på et hjul!                                                                     Foto: Asbjørn Holmen

.....og noen var ekstra slitne.....                                                                              Foto: Helga Løwengreen

Enkelte tok seg god tid da cola ble servert...                                                                  Foto: Asbjørn Holmen

Det var ikke det helt store trykket hele dagen, men timene var like mange som i Grenserittets glansperiode...                                                                                                             Foto: Asbjørn Holmen
Ertetrimmen starter opp igjen onsdag 16. august

Postet av Tistedalen FL den 11. Aug 2023

Onsdag 16. august starter Ertetrimmen opp igjen etter en liten pause siden 14. juni. Vårsesongen var den beste på mange år og 164 små og store, nye og gamle var med.  Største deltakerantallet en enkelt kveld var 90, mens det laveste var 47. Det laveste var likevel 10 flere enn det høyeste deltakertallet en enkeltkveld i fjor! 
Det er alltid noe å gjøre....

Postet av Tistedalen FL den 10. Aug 2023

TFLs mange anlegg krever en aktiv dugnadsgjeng. På Ertehytta i dag hadde halvparten av vedlikeholdsgruppa tatt fram gressklippere og trimmere og gjorde det fint rundt bygningene og aktivitetsbanen.

                           Vedlikeholdssjefen sjøl, Kai Nilsen trakterer gresstrimmeren

                                      Karsten Sandtorp og Asbjørn Holmen var også i aktivitet...

                                   Det er i sommer blitt innkjøpt to nye benker med tak!1 Kommentar

Fra dagens treningsøkt i Tistedalen Skianlegg

Postet av Tistedalen FL den 9. Aug 2023

Det slovenske langrennslandslaget med Ola Vigen Hattestad som trener, ligger for tiden på samling i Halden. De bor på Tosterødberget, og trener både i Høyåsmarka og Ertemarka. I dag har de hatt en treningsøkt i Tistedalen Skianlegg, hvor også et par av TFLs utøvere fikk være med. De har også brukt treningsrommet i anlegget tidligere i uken.

               Anze Gros, Sondre Signebøen og Eva Urevc i fullt "drag" opp "Ole-kneika" i skianlegget

Eva Urevc er den mest profilerte utøveren i troppen som er i Halden. Hun ble blant annet nummer tre i Lysebotn opp sist uke

                                                                          Eva Urevc

Miha Simenc er Slovenias beste herreløper. Han var også med under åpningsrennet i skianlegget i 2015, hvor han ble nummer tre. Da ble han bare slått av Federico Pellegrino som vant, og landsmannen Dusan Kozisek, men foran størrelser som Martin Løwstrøm Nyenget og Ola Vigen Hattestad!

                                                                        Miha Simenc

                                             TFLs Elina Ugland var med på dagens økt...

                           TFLs Sondre Signebøen fører an i tospann med Anze Gros
Ola Vigen Hattestad, Liv Marit B (TFL), Anze Gros, Miha Simenc, (gjemt bak ham TFLs leder Kjell B), Miha Licef, Sondre S og Elina U, TFL, Eva Urevc, Tor-Håkon Nordenhaug, Halden kommune

                  Ola Vigen Hattestad er veldig fornøyd med oppholdet i Halden til nå...

https://www.facebook.com/Tistedalen-FL-342638479168514/

Storfint besøk i skianlegget i uke 32

Postet av Tistedalen FL den 2. Aug 2023


Det Slovenske langrennslandslaget på treningssamling i Halden og Tistedalen Skianlegg i uke 32. De skal en eller to dager også bruke treningsrommet i anlegget, og vi henstiller til daglige brukere om å følge med på oppslag om når de skal bruke treningsrommet. Da ønsker de rommet for seg selv!
Det er ikke første gangen internasjonale langrennsløpere er i aktivitet i Ertemarka, og her har vi et lite historisk tilbakeblikk på tidligere besøk av langrennsstjerner i vårt nærområde!


https://www.facebook.com/Tistedalen-FL-342638479168514/1 Kommentar

ERTEMARKAS GEOLOGI

Postet av Tistedalen FL den 31. Jul 2023

                                    

Hei!

Vi i TFL jobber for tiden med å samle informasjon om geologien i Ertemarka. Hvis noen av våre medlemmer vet om store flyttblokker/steiner eller spesielle formasjoner i terrenget, så er vi veldig interessert i å få kartlagt disse. Det er sikkert mange som har observert noe i Ertemarka som kan være viktig for oss. 

Det er fagpersoner, blant andre Dagfinn Trømborg, som har påtatt seg jobben med å gi ut et hefte om Ertemarka på vegne av TFL. De ber om hjelp til å finne spor etter istiden eller andre tegn som kan dokumentere områdets geologiske historie. Jettegrytene og flere store flyttblokker ligger lett synlig i terrenget. Vi håper at noen har observert noe som ikke har vært kjent for alle andre.

Ta gjerne kontakt med Einar Skontorp tlf. 94881540/ eiskont@online.no, så kan informasjonen videreformidles til ekspertene.   

Hyttevaktlister for høsten 2023, vinter og vår 2024 er klare

Postet av Tistedalen FL den 22. Jul 2023

                            I løpet av sommeren er kjøkkenet på Ertehytta fått en kraftig oppgradering!

Hyttevakter 2023-2024.docx
Skianlegget i sommermodus

Postet av Tistedalen FL den 18. Jul 2023

Det er ganske stille i skianlegget om dagen, men en og annen på rulleski blir observert. Enten en utflyttet lokal løper som er hjemme en tur, eller noen som er i distriktet på ferie og benytter vårt fine anlegg til litt trening. Noen besøker treningsrommet også i ferietiden og det er hyggelig, men besøk av motoriserte kjøretøy i anlegget som det har vært noen av den siste tiden liker vi dårlig.

Det er nå klargjort for asfaltering foran den nye garasjen, så løypemaskinen snart kan kjøres inn. Samtidig skal det asfalteres et par steder ute i selve løypa for å gi muligheter til litt kortere runder når det er behov for det. Asfalteringen vil skje om et par uker. Til slutt kan det nevnes at Slovevenias langrennslandslag for damer kommer til til Halden og Tistedal på treningssamling. Da vil skianlegget bli sentrum for samlingen.

Den slags aktivitet i løypa liker vi veldig dårlig. Sporene i seg selv er ikke så farlig, men det er fort gjort å ødelegge asfalten og det vil være trist og unødvendig.
Ola Vigen Hattestad er trener for Slovenias damelag som kommer hit tidlig i august. Her er Ola fotografert i skianlegget under Rulleski GP og åpningen av anlegget i 2015.

Slovenias Vesna Fabian vant dameklassen da anlegget ble åpnet i 2015. Her flankert av Barbro Kvåle og Martine Ek Hagen, som ble nummer to og tre. 

Tur rundt Lille Ertevann med våre ukrainske venner

Postet av Tistedalen FL den 10. Jul 2023


Så var dagen her da vi skulle vise våre venner fra Ukraina hvor fint det er i Ertemarka. Vi var like spente og forventningsfulle alle sammen før vi kom av gårde. Flere TFL-medlemmer stilte opp med bilene sine slik at vi kom oss opp til skianlegget på Ertemoen. Noen gikk lysløypa, men de fleste valgte turen rundt vannet. Det ble mosjon, naturopplevelse og bærplukking.

Da vi kom fram til Ertehytta møtte Ann-Kristin oss med kaffe og vafler, mens Kjell bød på is. Noen fulgte med Vivan og Liv Marit til Ertekroken og ble begeistret over det de så der. Etter rast og Ertekrokbesøk, tok noen veien tilbake til Ertemoen mens resten gikk Ertevannsstien.  

Det var mange blide fjes og fornøyde mennesker i bilene på vei hjem. Dette var absolutt en god opplevelse for oss alle, uansett nasjonalitet. 

Takk til alle som var med og gikk og til alle som stilte opp slik at det ble mulig å gjennomføre denne turen!

Hilsen 

Liv Marit og Ingrid


                                                                    

                                             Alle som gikk rundt vannet samlet

                                                     Med barnevogn er veien å foretrekke

                                                              Ivrige bærplukkere

                                                                         Ved Etekroken

                                Iryna, vår hjelpsomme oversetter, prøver seg et hinder underveis

                                                               Rast ved Ertehytta

                                                                          Klare for tur                                                           

                                                    Vi nyter utsikten over Lille Ertevann


Hei alle dugnadsvenner i TFL!

Postet av Tistedalen FL den 30. Jun 2023

Denne sommeren blir det ikke så mange betalte dugnader ettersom Allsang på Grensen er historie, men vi har fortsatt to sykkelritt i august vi pleier å bidra til.

19. august går Grenserittet av stabelen. Vi har noen gjengangere som har bidratt gjennom flere år, men vi trenger noen til. Det er mannskap til drikkestasjon i Klepper, den såkalte «Cola-toppen», og to løypevakter i krysset Ørveien/Holvannsveien og på parkeringsplassen v/ Ertemoen.

Har du mulighet å bidra denne dagen, kan du gi tilbakemelding til meg;

på sms til 92069816 eller e-post; sek@tfl.no

Til sykkelrittet Nordic tour of Scandinavia, 23-25 august, har vi bemanningen klar!

Vennlig hilsen

Hege Kjelvik
Informativt og hyggelig møte på Bråtane mandag kveld

Postet av Tistedalen FL den 20. Jun 2023

Som noen sikkert har fått med seg ønsker Østfold skogselskap et samarbeid om bruk, tilrettelegging av aktivitet på deres eiendom(r) ved Prestebakke, med muligheter for videre utvikling av løypenett mot Sverige. I den forbindelse var personer fra en en rekke lokale lag, foreninger og kommunen tilstede på et informasjonsmøte ved skogselskapets nyoppussede eiendom Bråtane mandag kveld. Totalt kunne vi telle til 28 personer, blant dem 11 fra TFLs side. Et hyggelig og informativt møte helt til  "knotten" gjorde sitt inntog .

 

 
Sondre Signebøen vant sin klasse i dagens Birkebeinerløp

Postet av Tistedalen FL den 10. Jun 2023

                     Sondre på toppen av pallen etter sin klasseseier på dagens 25 km

To av våre unge skiløpere, brødrene Sondre og Fredrik Signebøen deltok i dagens Birkebeinerløp.

Sondre løp hele birken 21 km, han vant klassen sin M16-17 på tiden 1.25.29.

Fredrik løp ungdomsbirken og ble nr. 7 i klassen G15. Den var 5 km, med tiden: 21:39.

Det er signaler på at flere fra TFL var med, men vi har foreløpig ikke klart å få fram resultater fra andre enn Sondre og Fredrik. 

En fornøyd Fredrik fotografert på Stampesletta. Fredrik løper orientering for Halden SK og går på ski for TFL
Fin dag i Busterudparken

Postet av Tistedalen FL den 10. Jun 2023

Tistedalen Friluftslag var en av mange lag og foreninger som presenterte seg og sine aktiviteter i Busterudparken under Haldendagen. Alle TFLs grupper som har aktiviteter for små og store var på plass for å vise seg fram. Rundt 15 personer fra de forskjellige gruppene i TFL var med på dette i dag og mange var innom vår stand og fikk informasjon, brosjyrer, kart og bøker om våre aktiviteter. Det var en jevn strøm hele dagen og mange prøvde seg på rulleski for første gang, og flere av disse kunne tenke seg å prøve igjen! Et sted mellom 40 og 50 barn var innom for å prøve rulleski. Alt i alt en hyggelig formiddag i Busterudparken!

TFLs område er rigget klart.....

 

...og Elina og Agnes er klare for å instruere dem som vil prøve rulleski

 


                           Det var godt å få hjelp til både å få på og av ski og støvler

Manesa prøvde seg på rulleski for første gang
 Oliver klar for dagens rulleski tur 

                         Ella Sofie ser ut til å være veldig fornøyd med dagens rulleski øktRazan og Elina

 Til og med barn fra skolemusikken kom innom i full uniform, det var bare klarinetten som manglet

 

                 Det var stadig noen innom TFLs område og fikk presentert våre aktiviteter

Det var veldig mange besøkende rundt hos de forskjellige lag og foreninger denne flotte dagen i parken
Dugnad med nytt kjøkken på Ertehytta!

Postet av Tistedalen FL den 7. Jun 2023

 

Etter tre dagers jobb, med riving, vasking og maling er vi ferdig på kjøkkenet.

Neste uke kommer Mesterkjøkken for å montere.


Sissel

Leder i hyttegruppa 

Sommertur Kålvika – Dusa

Postet av Tistedalen FL den 4. Jun 2023

I dag (4. juni) møtte tolv turentusiaster opp for å gå tur ved kysten. Etter starten fra p-plassen i Kålvika gikk vi først ut på Kålvikholmen hvor vi møtte de fra TFL som hadde overnattet i hengekøye. 

Deretter fulgte vi kysten til Øketangen, Holmen, Grønsund og så over åsen til Dusa. Her hadde vi en god rast før vi startet tilbaketuren over til Grønsund. Nå valgte vi å gå gjennom Hansmakerkilen naturreservat til Holmen og stien gjennom skogen fra Øketangveien til Kålvika. Da hadde vi lagt bak oss 8 km på vei, sti og svaberg og nytt utsikten utover fjorden underveis. 

Takk til Vivan Skontorp som var turleder sammen med meg og til Liv Marit Bernstrøm som tok bilder. 

Takk også til dere som var med på denne siste turen før sommerferien. 

Ha en riktig god sommer og velkommen på tur med oss til høsten!

Mvh Ingrid Kristine Solheim

                                                         På Brua fra Kålvikholmen

                                                                         I Grønsund

                                               På vei gjennom Hansemakerkilen

                                                                     Hykkelen fyr

                                    Hele gjengen samlet i Kålvika etter vel gjennomført tur

                                                             Nok ei bru: I Dusa

                                                      Fin rasteplass i Dusa

To seire til Liv Inger i Kongsberg OLs pinseløp

Postet av Tistedalen FL den 30. Mai 2023

TFLs Liv Inger Prangerød deltok i pinsehelgens 3-dagersløp ved Kongsberg, med Kongsberg OL som arrangør. Hun vant de to første løpene og ble nummer to i det siste. Liv Inger løper i D 65.       Dette er ikke et utsnitt av noen av løpskartene på Kongsberg, men et kart hentet fra arkivet
Hengekøyetur til Kålvika 3. - 4. juni og tur til Kålvika – Dusa søndag 4. juni

Postet av Tistedalen FL den 25. Mai 2023

                                                            Fra Kålvika

Hengekøyetur til Kålvika 3. - 4.juni

Det blir en ny hengekøyetur til Kålvika 2. – 4.juni. Dette er for deg som ønsker å prøve en natt i hengekøye utendørs, men også for deg som har gjort det før og som ønsker en sosial kveld ute sammen med andre. Vi møtes på Kålvika p-plass kl 18.00, går til fots dit vi skal ha camp (bare noen hundre meter fra p-plassen). Her henger vi opp hengekøyene og slår leir!

På kvelden nyter vi vakker utsikt, noe godt å spise for de som ønsker å ta med seg dette og godt selskap av hverandre. Søndag morgen spiser vi frokost, pakker og er tilbake ved bilene kl 12. Det er fokus på det sosiale og på mestring rundt å sove i hengekøye en natt ute i skogen.

Ta med: 

-    Hengekøye (også nettverk hvis du har). Hengekøye kan lånes fra TFL.  Gi beskjed i så fall.

-    Liggeunderlag om man ønsker å ha det i hengekøya

-    Tarp om du ønsker og har (Ikke nødvendig)

-    Sovepose tilpasset temperatur, evt pute om du ønsker/trenger

-    Klær tilpasset været

-    Tallerken, kopp, bestikk

-    Egen mat og drikke til kveldskos (kan være noe enkelt) og frokost

-    Vann og vannflaske

-    Myggspray

-    Badetøy hvis du vil bade

Det blir primus og gass om du ønsker å varme eller steke mat.

Har du spørsmål om turen, kontakt Linda Högberg, tlf 484 02 515

Påmelding senest 2.juni

Ved regn og rusk, blir turen avlyst.


Kålvika – Dusa søndag 4.juni

Vi inviterer til rundtur fra Kålvika til Dusa via Øketangen, Bauen og Grønsund og tilbake til Kålvika via Grønsund, Hansmakerkilen naturreservat og Holmen. Vi tar oss også tid til en liten svipptur ut på Kålvikholmene. Turen går både langs sjøen og gjennom skogen. Rasten tar vi på Dusa.  Turen er 10 -11 km og tar ca fem timer med pauser.

Frammøte: Studentparkeringen på Remmen kl 10.00 eller p-plassen i Kålvika  kl 10.15                                                Ta gjerne kontakt med turleder Ingrid Kristine Solheim, tlf 481 27 580.  

Velkommen til sommertur i Østfolds kystlandskap!


                                                                        Fra Kålvika

                                                                        Fra Kålvika

                                                                         Fra Dusa

                                                                           Sverdliljer
INFO OM MEDLEMSKONTINGENT FOR TFL 2023

Postet av Tistedalen FL den 24. Mai 2023

MEDLEMSKONTINGENT FOR TFL 2023

Hei!

Vi har i dag sendt ut faktura for medlemskontingenten for 2023.

Gjelder for TFL medlemmer; ikke medlemmer i DNT eller Barnas Turlag.

De fleste av dere mottar faktura på epost. Gjør oppmerksom på at slike «masseutsendelser» noen ganger oppfattes som spam hos mottaker, så sjekk at e-posten kan ha havnet der.

De som ikke har mail, vil motta faktura i posten en av de nærmeste dagene.

Skulle noe være feil ved fakturaen er det fint med en tilbakemelding til meg.

Vennlig hilsen

Hege Kjelvik

Sekretær

sek@tfl.no   tlf 92069816
ÅPEN HYTTE PÅ ERTEKROKEN.

Postet av Tistedalen FL den 18. Mai 2023

Ertekroken er åpen hver mandag fra kl.18.00 til kl.20.00. Vi serverer kaffe.

Hyggelig om du tar deg en tur innom.


Hilsen

Ann-Kristin
1 Kommentar

HENGEKØYETUR.

Postet av Tistedalen FL den 15. Mai 2023

Da tok vi turen til Kålvika for å dingle litt mellom trærne. Vi var et lite folk i godt humør. Kvelden der ute var fantastisk og vi lagde mat til solnedgang. Etter en god natts søvn våknet vi til fugleliv fra sjøen. Vi spiste frokost og kaffe sammen før vi pakket sammen
Neste hengekøyetur blir 3-4/6 og vi har plass til flere som ønsker å bli med. Ta kontakt med Linda på 48402515 hvis du har spørsmål eller ønsker å bli med.
To turer med historie i Enningdalen

Postet av Tistedalen FL den 14. Mai 2023


Ved Elgåfossen ble 22 turgåere fra TFL møtt av Bjørn Ståhl fra Elgåfossen Naturpark. Vi fikk et godt innblikk i historien på stedet, både om husmannsplassen Saga som ligger like ved fossen og om livet ved fossen ellers. Her har det vært både tømmerdrift, sag og mølle. Ildsjeler har utført mye arbeid for å gjøre denne flotte plassen med fossen i sentrum tilgjengelig for alle, og det framstår nå som en flott naturpark.

Fra Saga gikk vi over Grefsrødåsene og tok et stopp på toppen og nøt utsikten nordover i Enningdalsbygda med elva og kriken. På andre siden av åsen kom vi ned til en av tre Gribsrødgårder, den som i sin din arrangerte Down on the Farm, og jammen møtte vi Thor Signebøen, eieren av gården og arrangøren av den populære festivalen der verdensstjerner opptrådte. Han fortalte om «den gang – da» på begynnelsen av 90-tallet, og for oss som er gamle nok til å huske dette, ble det en trivelig mimrestund.

Ferden gikk videre mot neste Gribsrødgård hvor sjølfolket Randi og Stein Engen, satt i hagen med flagget heist. Etter litt småprat med dem, gikk vi mot Elgåa og fulgte den tilbake til fossen hvor gruppa ble foreviget på brua mellom Norge og Sverige. Vi kom oss ned bakken og trappa langs fossen tilbake til utgangspunktet hvor vi tok matpause på den fine rasteplassen innenfor p-plassen.

Siden vi skulle ha en tur til i dag, måtte vi komme oss av gårde til nytt startpunkt på Furumoen på Signebøenfjellet. Noen deltaker hadde takket for seg etter første tur, og noen nye hadde kommet til, så nå var vi 21 vandrere som la i vei mot Olavsleden og Vammen og ikke minst Wilhelms stuga som ligger midt i grensegata mellom Norge og Sverige. 

Her tok Svein Norheim fra Økomuseum Grenseland over den historiske stafettpinnen, og vi fikk høre om Den resande (tateren) Wilhelm Korsgård som hadde bodd her med sin familie på 1920-tallet. Noen hustufter er synlige, så vi prøvde å se for oss plassen slik den engang hadde vært.  

Neste stopp var på Snarsmon hvor det angivelig skal ha ligget en hel by for De resande og vært bebodd fra ca 1850 til ca 1910. Også her delte Svein Norheim sin kunnskap om livet deres  med oss. Her ble vi overrasket av en regn/haglskur, så den tiltenkte siste rasten i dag  ble kort …

Dette ble en turdag i et nytt område for flere av deltakerne, og vi fikk interessant lærdom om vår lokalhistorie  på grensen sør i kommunen vår.

Tusen takk til Bjørn Ståhl og Svein Norheim som ga oss informasjonen, til grunneierne som lot oss gå gjennom tunet sitt og som lot oss parkere på snuplassen for tømmerbiler!

Takk til Tor Arild Fosby og Ann Kristin Dahl Fosby som var mine medturledere og til Vivan Skontorp som tok bilder og til alle dere som var med på denne TFL-turen!

Mvh Ingrid Kristine Solheim


                                       Bjørn Ståhl ga oss et godt innblikk i livet ved Elgå fossen

                             Turleder Tor Arild og deltaker Kirsti på vei fra «Down on the farm»

                                                         Alle samlet på brua over fossen

                                       Vindturbinene i vårt naboland/vår nabokommune

                Svein Norheim delte sinn kunnskap om De resande med oss. Her ved Wilhels stuga

                                              Overrasket av regn/hagl, men vi tar med humør

                                  Flere måter å beskytte seg mot angrepet ovenfra

                                                        Så går hjem til Norge igjen

                      Sola kom tilbake like fort som den forsvant. Her på Furumoen etter endte turer

 
Ny fin kveld i Ertetrimmen

Postet av Tistedalen FL den 10. Mai 2023

I årets fjerde utgave av Ertetrimmen deltok det 83 små og store. Den første kvelden19. april var det 88 med, 26. april 73 og 3. mai var det 90 deltakere.
Stor framgang fra fjoråret!

Link til video:

https://www.facebook.com/100007593371351/videos/901886197569854/
Hallevägen på NRK Østfold

Postet av Tistedalen FL den 10. Mai 2023


Helgens åpning av Hallevägen har fått oppmerksomhet i NRK. DNTs generalsekretær var på Nitimen i etterkant og hadde mange godord om arrangementet. I går var Einar på tur med i "Eftan" på NRK Østfold.  

https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-oestfold/DKOS02008823?utm_source=nrkradio&utm_medium=delelenke-android&utm_content=prf
Hallevägen er åpnet, og en vellykket tredagers tur er gjennomført

Postet av Tistedalen FL den 4. Mai 2023

Torsdag startet tredagersturen langs Hallevägen. Her er deler av turfølget samlet på Halden stasjon før avreisen til Ed

 


Sjefen for dette arrangementet, Einar Skontorp, stiger ombord i toget til Ed, tett fulgt av Jan Erik Bjerkeli som er en viktig brikke både i løype og turvirksomheten i TFL.

 

Først i køen her er Morten Skadsem, leder i TFLs løypegruppe

 


                 TFLs leder, Kjell Bernstrøm, helt til høyre, sørger for at alle kommer med toget til ED

Fra åpningen av Hallevägen i Rävmarken, ordfører i Ed Christina Virevik, Louise Brunborg Næss fra DNT og Jostein Løvdal fra Riksarkivaren


De nye skiltene som markerer Hallevägen

 


 Dette er det siste bildet fra dag en. Nedenfor følger åtte bilder fra dag to, på turen fra Budalsvika til Ertekroken.


 


Etter tre dager i marka endte hele turen på Overberget fort på Fredriksten festning. Det startet torsdag med tog til Ed, buss til Rävmarken og fottur til Budalsvika og middag og overnatting der. Natt til fredag var det minus 7 grader i "Vika" og de som lå i telt hadde det relativt kjølig. På fredag morgen gikk så ferden til Ertekroken ved Ertehytta. Her ble det bespisning på Ertehytta både fredag kveld og lørdag morgen. Turfølget overnattet på begge steder.  Lørdag vandret flokken videre gjennom Ertemarka og Tistedal, til Fredriksten festning. Her ble det hele avsluttet med taler og rosende ord til mange og vi lar bildene med litt tekst tale for seg!

                                                                       Ertekroken

 


På Ertehytta fikk "matsjefene" Ann Kristin og Vivan fortjente blomster
 
 

                                             Utsikt fra tunneltaket i " Lilledalskroken"

                                     Her nærmer vi oss Europas sentrum TISTEDAL

                                       Her passeres det lokale Bukkelegeret

Fredrikstens kommandant Magne Rannestad tok i mot turfølget ved inngangen til festningsområdet

 .....og han holdt et fyrverkeri av et foredrag om festningen og ikke minst om Carl den XII

Ved avslutningen på Overberget var det mange taler...og TFLs leder informerte om TFLs mange aktiviteter og takket alle som hadde gjort prosjektet med Hallevägen mulig

                                          Blant de som holt tale var Haldens ordfører Anne-Kari Holm.....

                                         ....Riksarkivarens avdelingsdirektør Elisabeth Dahle....

                                       .....DNTs generalselkretær Dag Terje Solvang.....

....og vår lokale turbokforfatter Svein Syversen

 Det var mange tilstede på avslutningen i festningen blant annet familien Haldin som blant annet har overnattet i Budalsvika....


......Asbjørn, Torill og John var også i festningen og fulgte med på avslutningen av denne turen

Thor Håkon Nordenhaug, kommunen, Ann Kristin, Einar og Morten fra TFL, Svein Nordheim, Idd og Enningdal historielag, Magne Rannestad, kommandant på festningen og Elisabeth Dahle fra Riksantikvaren

 Her deler Solvang fra DNT ut luer til Einar og Vivan Skontorp, Morten Skadsem og Magne Rannestad


              En fornøyd Einar Skontorp kunne slå fast att dette arrangementet  var brakt vel i havn
1 Kommentar

Rapport fra dagens Opptur til Skårefjell

Postet av Tistedalen FL den 3. Mai 2023

Første onsdag i mai står Den Norske Turistforening for Opptur, en dag da landets 8. klassinger skal få prøve seg på friluftslivet. Vi i TFL inviterer vår nærmeste ungdomsskole, Risum ungdomsskole, til denne dagen. Elevene går en runde fra Ertemoen via Bergstien/Olavsleden til Skårefjell og tilbake den veien de ikke gikk opp. TFLs medlemmer stiller opp som veiledere og følger klassene rundt. Takk til skolen som bruker en dag til Opptur, og en dtor takk til dere fra TFL som gjør det mulig å ta med 120 elever på skogstur. Mvh Ingrid


                                                        Quiz om allemannsretten og bærekraft

                                                                 Utsikt fra Skårefjelltårnet

                                                                    Klare for start

                                                                 Rast på Skårefjell

                                                                    Hjelp fra læreren?

                                                    Lange klopper over myrene

                                                                 Ved jettegryta

Tre fra TFL med i helgens o-løp

Postet av Tistedalen FL den 1. Mai 2023

Orienterings aktiviteten i TFL har ikke vært veldig stor de siste årene, men Liv Inger Prangerød i D 65 hevder seg stadig blant de beste, og i helgens to løp i Våler, ble hun nummer to i det ene og vant det andre. I disse løpene var TFL også representert med to løpere til: Karoline Dahl Fosby som deltok i åpen klasse begge dager, og Trond Bjerge, H 50, som deltok på søndag og ble nummer 21 av 50 startende.   
NM i nattorientering i Ertemarka

Postet av Tistedalen FL den 1. Mai 2023

Fredag kveld arrangerte Halden SK NM i nattorientering i Ertemarka, med Tistedalen Skianlegg som samlingsplass. Niels Christian Hellerud fra arrangørklubben ble norgesmester i H 21, mens Sigrid Schmitt Gran fikk bronse i D 17-18. NRK filmet fra løpet, og opptaket ble sendt på NRK1 sin direktesending fra WC stafetten på søndag.

              Norgesmester Niels Christian Hellerud blir her intervjuet av NRKs Morten Stenberg

                  Bronsevinner Sigrid Schmitt Gran i samtale med HAs Sebastian Backe Eriksen


Store Erte rundt 30.april

Postet av Tistedalen FL den 30. Apr 2023


Ni turgåere fikk en fin tur rundt Store Erte i strålende vær. Stien på vest- og sørsiden snor seg fint i nærkontakt med vannet. Det ble flere stopp underveis, og alle var fornøyde. Takk til dere som ble med på tur denne siste aprildagen!


                                                      Godt med en pust i bakken

                                                              Nydelige Store Erte

                                      Fine stier snor seg langs vannkanten


                                                           

                                                                Blankt vann

                                             Mange fine stoppesteder langs vannet

 1 Kommentar

"Vårdugnad" på Budalsvika

Postet av Tistedalen FL den 27. Apr 2023

                                                             Arild med vedklyveren

Vårens dugnad er gjennomført. 
Lite "trafikk", men vi fikk hyggelig besøk av grunneier

                                               Ole åpner opp skogen på svenskesiden

                                        Hallevegen åpner neste helg og nytt skilt må på plass

                                                         Arilds H og Ole "pynter" på tunet

                                                                    En velfortjent pause
Tirsdag kveld: På umerkete stier i Høiåsmarka

Postet av Tistedalen FL den 26. Apr 2023

 
Åtte turgåere trosset været og fikk en fin tur på 6,6 km i Høiåsmarka. Stiene var ukjente  for alle som var med, så det ble en spennende turkveld med nye opplevelser for deltakerne på bildet, som er tatt av turleder Astrid Watterdal.

Kyststien på Kirkøy 23. april

Postet av Tistedalen FL den 24. Apr 2023

Turen startet i yr og tåke fra parkeringen ved hvaler kirke. Vi var 7 ivrige vandrere som ikke lot oss stoppe av været, bra var det for tåke og yr ble det omsider slutt på. 
Vi fulgte kyststien ned mot havna og videre mot Homlungen fyr. Her lettet heldigvis lettet tåka og vi kunne se fyret, der det ligger på en holme 50 meter fra land. 
Videre mot Storesand ble det en krevende etappe over svaberg og store steiner. Det ble en øvelse i balansekunst som gruppa utførte med glans.  På Storesand var det flere som benyttet anledningen til å kjøpe forfriskninger, som is og kaffe. 
Over sandstrender gjennom skog og hyttebebyggelse kom vi til Rødshue skulpturpark. Der spiste vi lunsj blant de spesielle skulpturene i det gamle granittbruddet. På stien videre passerte vi det store steinkorset som ble reist ved tusenårsjubileet for kristningen av Norge. Etter hvert ledet stien oss vekk fra havet, inn i skogen og til slutt tilbake til utgangspunktet.     
På den 12 kilometer lange kyststien på Kirkøy brukte vi 4,5 time. 
Takk til dere som deltok, det ble en fin tur hvor både Skjørbuksurt, Barkragg og Vinbergsnegl ble studert.
Vivan og Karoline
TFLs nye lover og protokoll fra årsmøtet 2023

Postet av Tistedalen FL den 17. Apr 2023

Her er TFLs nye lov og årsmøteprorokoll fra 2023. Lovene ligger også under Om TFL/TFLs historie.

Ny lov for TFL 2023.pdf

Signert protokoll fra TFL årsmøte 14.03.2023.pdf


Mange prøvde forskjellige aktiviteter på TFL-dagen

Postet av Tistedalen FL den 16. Apr 2023

Den årlige TFL-dagen ble arrangert i Tistedalen Skianlegg i dag. I løpet av de tre timene arrangementet pågikk, var det mange som forsøkte seg på aktivitetene de forskjellige gruppene i Tistedalen Friluftslag hadde på programmet. Rulleski, orientering, natursti og leker for barna, i tillegg var det satt opp et telt hvor det nye overnattingstilbudet i Ertemarka "Ertekroken" ble presentert, og det ble informert om åpningen av Hallevägen, en nymerket vandrerute fra Rävmarken ved Ed, via Ankerfjella og Ertemarka, til Fredriksten festning.

                        Det var brukbart med folk i skianlegget gjennom hele dagen

                                                Barnas Turlag hadde diverse aktiviter

                   En liten orienteringsløype i området var det mange, både barn og voksne som prøvde

                             Turgruppa hadde lagt opp til en liten natursti, med spørsmål

Hans, Einar og Kjell i teltet som var satt opp for anledningen, for å informere blant annet om Hallevägen og Ertekroken

                                 Det var til sine tider kø der små og store ville prøve rulleski


                    Fem år gamle Ellinor prøvde rulleski for første gang, og var veldig fornøyd

      Maren, aktiv skiløper for TFL, demonstrer er "Orgeltramp", fin trening både på ski og rulleski

                    Agnes og Elina dyktige instruktører for unge skiløpere på dagens TFL-dag1 Kommentar

SENIORTUR 2023

Postet av Tistedalen FL den 11. Apr 2023

I år vil seniorturen gå til Kamben Høyfjellshotell på Golsfjellet. Kamben Høyfjellshotell har lange tradisjoner for å ta imot fjellturister og det er tredje gangen vi arrangerer seniortur dit. Sist gang var i 2011.

Det er bestilt opphold til TFL fra søndag 10. september til fredag15. september. Hjemreise etter frokost på fredag. 

Prisen er kr 4465 pluss transport pr.person i dobbeltrom og kr 5965 pluss transport for enkeltrom. Prisen dekker frokost, niste med fylt termos, og fem retters middag. Første måltid er middag søndag kveld. Pris på transport er avhengig av antall påmeldte, men vil være på ca 1000 kr pr.person.

Ønsker du/dere å være med på turen er påmeldingsfristen 1. juli, gjerne på mail til ak-dahl@halden.net eller sms 928 03 195.

To turledere fra TFL er med på turen.  I år vil Astrid Watterdal og Sissel Huseby være med som turledere og det legges opp til to turer hver dag. 

For mer info om turen kontakt Ann-Kristin Dahl Fosby, tlf 928 03 195.


    Alle tre bildene her er fra den forrige turen TFL hadde til Golsfjellet og Kampen Høyfjellshotell i 2011Fin tur i Vestfjella 2. påskedag

Postet av Tistedalen FL den 11. Apr 2023

Vestfjella naturreservat ligger på grensa mellom Halden og Aremark kommuner. Området er et relativt flatt platå like over marin grense, ca. 200m over havet. Området preges av myr, småvann og karrig furuskog og myrstrekninger, og skogen er noe av det nærmeste man kommer urskog i lavlandet i fylket.

Omtrent slik beskriver Wilkipedia Vestfjella naturreservat.

Det var hit vi gikk, vi 15 deltakerne som var på tur 2. påskedag. Vi startet ved «Ny plast» på Torpedalsveien og gikk skogsbilveien nordover langs Krokvann, Langtjern og Bautjern. Ved Årbugruva, som ligger like ved Skolleborgørvann ble det en kort stopp mens deltakere leste informasjonsplakaten som er satt opp her. Mange fine hvite kvarts-steiner fra gruvedriften ligger fremdeles igjen.

Vi fortsatte videre til Fjeld som blir det nordligste punktet på turen. Her ble det også en stopp der turleder leste opp noe bakgrunnsstoff om opprinnelsen til plassen og bruken av plassen gjennom 2-300 år.

Spisepausen tok vi ved Ørvannsbekken, like ved der demningen en gang sto. Rester etter demningen kan sees.

Videre fulgte vi Rivestien sydover, gjennom brannfeltet fra 2016 og videre sydover til Rødvann. Vi gikk langs østsiden av Rødvann, forbi Grevlingtjern og Langtjern. Derfra var det ikke langt ned til skogsbilveien tillbake til Ny Plast. Da hadde vi tilbakelagt 15 km og vært på tur i 5,5 timer. Heldigvis ble været bedre enn værmeldingen hadde lovet, og takk for det.


                                                      Parti fra Skolleborgørvann

                                                         Rast ved Ørvannsbekken

                                                         Deltakerne ved Røsengrå

                                                       Noen utfordringer var det jo.

Vellykket sesongstart av Ertetrimmen

Postet av Tistedalen FL den 4. Apr 2023

                        Det var et fyldig startfelt den første kvelden i årets utgave av Ertetrimmen

Foto: Terje Jensen

En ny sesong av Ertetrimmen startet opp i Tistedalen Skianlegg torsdag 19. april. Hele 88 små og store kom til start. Så mange er det flere år siden det har vært på en kveld, det lovet godt for resten av sesongen. Vi må gi en honnør til TTIFs håndballjenter som legger treningene sine hit på onsdagskveldene. Fortsettelsen har vært like god, 26. april kom det 73 til start, mens det onsdag 3. mai kom hele 90 små og store.

TTIFs håndballjenter har lagt sin trening til Tistedalen Skianlegg og Ertetrimmen på onsdagskveldene. 

Foto: Elin Forstrøm Vangen

                Det har vært folksomt i Tistedalen Skianlegg de første onsdagene i Ertetrimmen

Foto: Elin Forstrøm Vangen
Her har vi et knippe av TFLs unge skiløpere samlet i skianlegget en treningskveld. Håpet er at disse og flere med dem, stiller opp og løper i Ertetrimmen framover sommeren og høsten! Foto: Mayna Nossen  

 

 
Ertehytta er stengt for sesongen!

Postet av Tistedalen FL den 3. Apr 2023

Ertehytta er stengt for sesongen! Vi åpner igjen 3. september 2023. Vi ønsker alle en riktig God påske og velkommen igjen til høsten!
Tur i Høiåsmarka

Postet av Tistedalen FL den 2. Apr 2023

 Tursesongen startet i dag med besøk fra DNT Indre Østfold, og det ble tur i Høiåsmarka for 35 vandrere, omtrent like mange fra TFL og fra Indre. Jeg hadde lovt fint  vær og god sikt fra tårnet på Høiås, og det slo til. Det ble en fantastisk vårdag i skogen. Vi passerte Tutjern, Tobarntjern, Høiåstjern, Blytjern, Daltjern og Gørrtjern. Vi hadde håpet å se blinkende, blå tjern i vårsola, men islagte tjern er også fine. Det ble 12 km i kupert terreng, men det er godt med noen utfordringer for muskler og balansenerver. 

Tusen takk til alle dere som ble med på tur, og en spesiell takk til medturledrene Anne Kristine Undrum fra Indre og Vivan Skontorp fra TFL og til Liv Marit Bernstrøm som tok bilder. Håper vi sees på tur igjen!

                                                      I fint driv. Høiåsmasta i bakgrunnen

                                                                     Rast ved Blytjern

                                                   Nesten hele gjengen ved Gørrtjern

                               En liten stopp på Høiås hvor mange tok en tur opp i tårnet

                                        Koser seg med kaffe og matpakke i sola ved Blytjern 

                                                         Ivrige turgåere underveis 1 Kommentar

Martine og Filip i NM på Tolga

Postet av Tistedalen FL den 31. Mar 2023


                                             Martine Eldre Svendsby og Filip Glittenberg Holt klare for dagens distanser på Tolga

I disse dager går andre del av NM på ski på Tolga i Østerdalen. TFL har ingen representanter til start denne gangen, for første gang på flere år, men "våre" utflyttede løpere Martine Eldre Svendsby og Filip Glittenberg Holt er med. Begge to har vist seg på tv skjermen på NRKs direktesending ved flere tilfeller, og Filip som nå går for Nes ski har gått både Sprintstafett, 10 og 50 km. Martine (Lillehammer SK) gikk bare fredagens 30 km. Filip gikk på Nes sitt førstelag i stafetten, kom seg til finalen hvor han på siste etappen fikk prøvd seg mot Klæbo, Skar og Northug, tøft, men Filip klarte seg godt! På 10 km ble han nummer 113 av de 435 som fullførte! Han var 3 min og 11 sek bak vinneren Klæbo! På fem mila ble det 72. plass av 140 som fullførte, 16 min og 18 sek bak Krüger som vant. Martine som har hatt et trøblete sesong, med blant annet covid, må vel si seg fornøyd med dagens tremil. Hun ble nummer 43 av 70 løpere som fullførte, 14 min og 17 sek bak vinneren Tiril Udnes Weng.  (Foto: Ole Morten Svendsby)
"Ny" og "gammel" leder

Postet av Tistedalen FL den 28. Mar 2023

Da TFLs årsmøte ble avviklet 14. mars var lagets avgående leder forhindret fra å være tilstede og den formelle overrekkelsen av lederklubba ble først gjort i dag, på dette arbeidsårs første styremøte. TFLs nyvalgte leder Kjell Bernstrøm (tv) mottar her klubba av avgående leder Trond Sydskogen. Kjell takket Trond på vegne av TFL for innsatsen hans gjennom perioden som leder i hele seks år! 

(Foto: Einar Skontorp)
Johan Unneberg ledsager for Paralympics landslagets Trygve Steinar Toskedal Larsen, da de vant i Ridderrennet

Postet av Tistedalen FL den 25. Mar 2023

I dag var Johan Unneberg ledsager i Ridderrennet på Beitostølen, for Trygve Steinar Toskedal Larsen, som for øvrig også er på Paralympics landslaget. De vant klasse Veteran, stående, med Johan i TFL drakt! Johan har hatt en strålende uke på Beitostølen sammen med utøveren.1 Kommentar

Trøskencross og Birkebeineren, pluss litt til!

Postet av Tistedalen FL den 20. Mar 2023

                                                                Ivar og Tobias

Lørdag 11. mars var det klart for den årlige Trøskencross, på Harehjellhytta.  

Crossen består av orgeltramp, slalåm, hopp og andre hinder som utøverne må komme seg gjennom. 

Dette er noe av det morsomste rennet utøverne går i løpet av sesongen.

Fra TFL stilte Tobias Haldin i G8 som eneste utøver. Ivar Johannes Helgerud stilte i G9 hvor han gjorde det strekt blant de 10 andre utøverne. 

 

                         Eneste jente fra TFL i Trøsken var Hanna Haldin som ble nr. 3 av 6 i J12.

I helgen 18-19 mars gikk Birkebeinerrennene av stabelen. 

På lørdagen var strålende vær og god stemning i løypene over fra Rena til Lillehammer. 

Sondre Signebøen var eneste fra TFL som stilte. Han gikk rennet for første gang og fikk tiden 3 timer og 51 minutter. 

                     Sondre Signebøen var debutant i årets Birkebeinerrenn. Flott innsats!

På søndag var det ungdomsbirken som var for tur. 

Fredrik gikk turen fra Sjusjøen til Birkebeinerstadion på 47:45 minutter. 

Han ble nr 108 i sin klasse. 

Ungdomsbirken samlet over 1500 utøvere i alderen 11 til 16 år. 

 

                                 Fredrik Signebøen var TFLs eneste representant i Ungdomsbirken

Av utenbys utøvere kan nevnes at Petter Stokkeland gikk Birkebeinerrennet på 2 timer og 49 minutter og Filip Holt gikk på 3 timer blank.

NB! Petter bor og studerer i Trondheim, og vi har registrert at han har gått skirenn der. Filip er nok den av de "utenbys" som har gått flest renn, blant annet NM på Gjøvik hvor han fikk mye tid og kommentarer på NRKs direktesending. Martine Eldre Svendsby har hatt to runder med Covid, men er i gang igjen. Blant annet gikk hun Norges cup i Brummunddal forrige helg! 

Gratulerer til utøvere som har gått skirenn de siste helgene. 


 
1 Kommentar

Kjell Bernstrøm ny leder i Tistedalen Friluftslag

Postet av Tistedalen FL den 14. Mar 2023

Her er TFLs nyvalgte styre samlet. Bak fra venstre: Trond Andersen (Skigruppa), Morten Skadsem, (Løypegruppa), Mayna Nossen (Orientering), Kai Nilsen (Vedlikehold), Einar Skontorp (Budalsvika) og Sissel Huseby (Hyttegruppa). Foran fra venstre; Jan Petter Jensen (Nestleder), Kjell Bernstrøm (Leder), Solveig Trollnes (Økonomiansvarlig) og Hege Kjelvik (Sekretær). Ingrid Solheim (Turgruppa) og Terje Jensen (Kunstsnøgruppa) var ikke tilstede.


Kjell Bernstrøm overtok som leder i TFL etter Trond Sydskogen under tirsdagens årsmøte på Ertehytta. Trond har vært leder i laget i seks år! Han var forhindret fra å være tilstede på kveldens årsmøte og det var derfor sittende nestleder Solveig Trollnes som kunne ønske de 30 som var tilstede velkommen. Ove Aardal ble valgt til dirigent og Mayna Nossen til referent. Møtet ble greit gjennomført etter programmet, vedtak ble som foreslått, fyldige årsrapporter fra gruppene ble gjennomgått og valgkomiteen hadde gjort en utmerket jobb. Blomster overrekkelser og bevertning avsluttet den mer uoffisielle delen av et vellykket årsmøte.

NB! Nedenfor underste bilde er det en link til valgene på kveldens årsmøte!

  Solveig takker Ann Kristin Dahl Fosby for jobben hun har gjort i Turgruppa som leder helt siden 2007.

 Kai Nilsen gikk av som leder i Kunstsnøgruppa og fikk blomster i den anledning. Kai fortsetter som medlem i gruppa og han er også leder i Vedlikeholdsgruppa.

Solveig Trollnes fikk blomster for sin innsats av påtroppende leder Kjell Bernstrøm. Solveig holdt forøvrig takketale til avtroppende leder Trond Sydskogen, som vi nevnte innledningsvis, var forhindret fra å være tilstede på kveldens årsmøte.

TFL Valg.xlsx


Saksframlegg årsmøte 2023.pdf 

Lov for TFL 2023.pdf

ÅRSBERETNING 2022 FOR HOVEDSTYRET.docx

Årsberetning for Barnas Turlag 2022.docx

Årsberetning 2022 Halden Tur-orientering.docx

Årsberetning Budalsvika 2022.docx

Årsberetning Ertekroken 2022.docx

ÅRSBERETNING FOR VEDLIKEHOLDSGRUPPA 2022.docx

Årsberetning Hyttegruppa 2022.docx

ÅRSBERETNING kunstsnøgruppa 2022.docx

Årsberetning skigruppa 2022.docx

Årsberetning turgruppa 2022.docx

Årsrapport Ertetrimmen 2022.docx

Årstrapport løypegruppa 2022 (1).docx

Hovedbudsjett detaljbudsjett 2023Vedtatt20.02.2023.xls
sharp@centerrevisjon_20230308_123415 – pdf

Total-Tistedalen Friluftslag 20230308 123023.pdf
BLI MED PÅ TRILLETUR TIL ERTEHYTTA

Postet av Tistedalen FL den 12. Mar 2023


Barnas Turlag arrangerer trilleturer til Ertehytta

annenhver onsdag.

Følgende turer er planlagt: 15. mars, 29. mars, 12. april,

26. april, 10.mai og 24. mai.

Vi går fra p-plassen ved Tistedalen Skianlegg kl.11.00

og det er 2,5 km på grusvei inn til hytta.

Ta med matpakke, drikke kan kjøpes på hytta. Ertehytta

er åpen for oss.

Kontaktperson Gunhild Fosby, tlf 971 05 945.

Oppkjørte løyper i skianlegget

Postet av Tistedalen FL den 1. Mar 2023

I kveld har Morten A og co flyttet snø med gravemaskin og planert og preparert noen hundre meter av løypa i Tistedalen Skianlegg, både for fristil og klassisk. 

Fredrik Signebøen eneste fra TFL i årets hovedlandsrenn

Postet av Tistedalen FL den 27. Feb 2023

                           Fredrik Signebøen var eneste deltaker fra TFL i årets hovedlandsrenn på ski. 

Hovedlandsrennet 2023 på Meråker. 

HL samlet i år over 700 utøvere fra hele Norge i de trønderske skoger. 

Fredrik gikk i klassen G15 som inneholdt 230 gutter. 

HL er gutter, jenter i 15 og 16 års klasser.  

 

Fredagen bestod av langrennscross som var ny fullverdig HL distanse for året og sprint fristil. Her ble han nr. 138 i crossen og 161 i sprinten. I sprinten var det 130 utøvere innenfor 15 sekunder, så tett var det. 

Lørdag var det klart for klassisk 5 km hvor Fredrik ble nr. 139.         

 

Fredagen og lørdagen var det flott blåføre. På søndagens stafett slo trønderværet til og det ble hektisk i smørebuene. Alt fra klister, tørrvoks og rubb ble brukt. 

Østfold stilte kun med 2 av 4 gutter i stafetten, hvor de endte på 50. plass etter to av fire etapper.  

 

Østfold var den desidert minste kretsen med 4 utøvere på start. 

 

Nytt fra skiforbundet sin side var felles gliding prosess for alle utøvere. All gliding skulle gjøres av et og samme team (90 foreldre måtte til pers). Noe som var til forargelse for noen, mens glede for andre. 

 

Alt i alt en flott helg på Meråker. 

                            Fredrik er klar til start på en av dagene i årets hovedlandsrenn

                                          Full aktivitet med smøring/gliding av ski

                                    Østfolds  lille tropp samlet. Fredrik S nummer to fra høyre
"Ertekroken" med i kryssordet i siste Fjell og Vidde!

Postet av Tistedalen FL den 11. Feb 2023

I DNTs medlemsblad Fjell og Vidde er det hver gang et kryssord, og i siste utgave har TFLs relativt nyetablerte hytte "Ertekroken" kommet med. Flott at den har fått plass i DNT systemet! For mange år siden kom det informasjon om hytta i Budalsvika bak på den velkjente Kvikk Lunsjen! Det husker vi også som en veldig hyggelig."Ertekroken" ble åpnet så sent som 4. juni 2022, og det er derfor veldig fint å se at den har kommet med i DNTs virksomhet ved å få plass  i Fjell og Viddes tradisjonelle kryssord!
Karusellrennet onsdag er AVLYST!

Postet av Tistedalen FL den 7. Feb 2023

I går var det flotte forhold i skianlegget og alt lå til rette for en fin avslutning på Telenorkarusellen onsdag kveld. Men etter at mange varmegrader, tåke og vind har dominert det siste døgnet, har snøforholdene bare på 24 timer blitt veldig mye dårligere. Det samme været fortsetter til i morgen og det blir ikke mulig å få til brukbare forhold til det planlagte karusellrennet.  Derfor må vi ta den tunge beslutningen om å AVLYSE også morgendagens arrangement. Det er ikke lett å få til skiaktiviteter her på berget når værgudene ikke er samarbeidsvillige på noen måte! Rennet i morgen skulle vært det siste av fem planlagte karusellrenn, men det har bare vært mulig å arrangere to!
Fra tirsdag 7. februar er det lys i hele TFLs lysløpe, fra mandag til torsdag!

Postet av Tistedalen FL den 7. Feb 2023

Etter at TFLs 7 km lange lysløype i lengere tid hatt lys bare i halvdelen fra skianlegget over Blæsehøgda til Ertehytta, vil det fra i dag, tirsdag 7. februar, være lys i hele runden! Det vil lyse fra mørkets frambrudd til kl. 21.00, mandag, tirsdag, onsdag og torsdag. Fredag, lørdag og søndag vil lyset fortsatt være avslått! 
Mandag kl. 16.00: Flotte forhold i skianlegget

Postet av Tistedalen FL den 6. Feb 2023

Løypene i Tistedalen Skianlegg ble kjørt opp søndag kveld og statusen mandag ettermiddag kl. 16.00 er fortsatt meget god. Benytt anledningen til en skitur før mildvær og vind gjør forholdene dårligere!
Flotte forhold og 16 med i dagens karusellrenn!

Postet av Tistedalen FL den 1. Feb 2023

Det var flotte forhold i skianlegget i kveld, til stor glede for de 16 barna som deltok. Etter to avlysninger og "bare" fire stk. sist uke, var det denne gangen mer liv i løypa. Nå er håpet at vi har værgudene med oss også onsdag til uka, og at det da kommer enda flere. Følg med her på tfl.no så vil det bli informert om hvordan det blir neste uke. Etter at det forrige lørdag var over 80 barn med i "Barnas Skileker" som vi arrangerte i skianlegget, er det litt rart at ikke flere møter opp til Telenorkarusellen.  Både i kveld og sist uke var det optimale forhold! 
Langrenn: Morten Andreassen gikk sitt 13. Marcialonga i dag, og tre KM medaljer til TFL i Trøsken

Postet av Tistedalen FL den 29. Jan 2023

Morten Andreassen er blant dem som bruker mye tid i Tistedalen Skianlegg for at vi alle skal få muligheter til å gå på ski, men i helgen var han i Italia og gikk sitt 13. Marcialonga! 


I dag ble det 50. Marcialonga arrangert, TFLs Morten Andreassen deltok for 13. gang. Morten brukte tiden 4 timer 32 min og 53 sek. på det 70 km lange rennet i Val de Fiemme i Italia. Morten hadde med seg to andre TFL kompiser, TFLs leder Trond Sydskogen som brukte 5, 22, 28 og Per Seljevik som gikk den kortere utgaven på 45 km. Per brukte 5, 10, 43.

I Trøsken ble KM i klassisk arrangert. Her deltok det fem fra TFL. Brødrene Fredrik (G 15) og Sondre Signebøen (M 17) sikret seg hver sin KM medalje i sølv ved og bli nummer to i sine respektive klasser. I klassen for J 12 år ble Hanna Josefina Haldin nummer tre og sikret seg dermed KM bronse. Maren Signebøen (J 10) og Tobias Fredrik Haldin (G 8) var også med, men i deres klassene er det ikke rangert rekkefølge. 
Nytt karusellrenn onsdag 1. februar!

Postet av Tistedalen FL den 26. Jan 2023

Etter flere avlysninger klarte vi sist uke å arrangere årets første Telenorkarusellrenn. Riktignok kom det bare fire stk., men at det da ble flyttet fra onsdag til torsdag hadde nok noe å si for deltakelsen. Denne uka går det som planlagt på onsdag og vi håper at mange flere møter opp. Løypene vil bli preparert og det blir fine forhold! Planen er å arrangere også neste onsdag 8. februar. Starten går klokken 18.00, med påmelding fra kl. 17.30. Gratis å delta, fin lue til alle som starter, varm drikke til deltakerne og åpen kiosk! Beregnet for barn mellom 0 og 12 år. Velkommen! Følg med på tfl.no

                                Det vil bli kjørt opp nye løyper onsdag ettermiddag!
To TFL løpere gikk renn i helgen

Postet av Tistedalen FL den 23. Jan 2023


            En fornøyd Troy (i TFL jakke) kunne motta en velfortjent premie i Årbogenrennet

På Krokstadelva gikk Troy Stokseth Årbogenrennet. Troy stilte i klassen G9. Denne klassen har ikke rangering, men det kan sies at Troy gikk veldig fort! 

I Holmenkollen gikk Fredrik Signebøen Oslo skifestival i strålende sol. Fredrik gikk i klassen G15 og og ble nr 83. 

     Fredrik var i Holmenkollen, som denne dagen lå badet i sol. Det er ikke alltid solen er tilstede der! 
"Barnas skileker" samlet mange! Vellykket arrangement i skianlegget i dag!

Postet av Tistedalen FL den 21. Jan 2023

Rundt 80 barn deltok i dagens arrangement i Tistedalen Skianlegg! Det var tre forskjellige løypelengder, de med blå vest, som var de yngste, startet først og gikk 300 m. Deretter startet de litt eldre med grønn vest, og så til slutt i pulje tre gikk de største med gul vest. Siste pulje gikk 800 m. Etter målgang fikk alle medalje og en pose med diverse innhold, blant annet en lue. Meget populært! "Barnas skileker" reiser rundt i landet med et eget team, og med god hjelp fra lokale klubber, som Tistedalen Friluftslag i dette tilfellet. En av dem som er med på dette er TFLs egen Filip Glittenberg Holt (nå Nes Ski). Han deltar i NM på Gjøvik denne helgen og var ikke med på hjemmebane i dag! Etter uker og dager med regn var det en opptur å være tilstede i skianlegget i dag! Fantastiske forhold! Selv om det igjen lurer et mildvær rundt hjørnet er det et håp om å få arrangert Karusellrenn på onsdag!

Bilde bildetekst

Da Filip Glittenberg Holt passerte 2,9 km under gårsdagens 15 km i NM på Gjøvik, annonserte NRKs Jann Post, på direkten, Filips innsats i prosjektet Barnas Skileker. Veldig hyggelig og fortjent skryt av Filips innsats!
Sondre Signebøen gikk Norges Cup på Lillehammer i helgen

Postet av Tistedalen FL den 11. Jan 2023

                              Sondre Signebøen er TFLs eneste juniorløper for tiden

Sondre i fint driv under NC på Lillehammer i helgen

Vi kan her se hva HA skrev om Sindre etter helgens renn på Lillehammer;

https://www.ha-halden.no/sondre-16-hjelpes-av-johaugs-trener/s/5-20-1273844
Skitrening med forsinket grøtfest, i øsende regnvær

Postet av Tistedalen FL den 9. Jan 2023

På siste skitrening for den yngre garde før jul, var det planlagt en sosial sammenkomst med julegrøt og besøk av julenissen. Det ble avlyst den gang p.g.a speilblanke kjøreforhold opp til Ertemarka. Derfor ble dette arrangementet flyttet til i kveld, med et improvisert skirenn i øsregnet, før alle trakk innomhus og fikk seg en porsjon grøt med tilbehør. Det eneste som manglet var julenissen som sikkert har gått i dvale for å forberede seg til neste jul. Det ble en hyggelig kveld for alle! 

BLI MED PÅ TRILLETUR TIL ERTEHYTTA.

Postet av Tistedalen FL den 3. Jan 2023

Barnas Turlag arrangerer trilleturer til Ertehytta. Vi starter opp igjen onsdag 11. januar, klokka 11. Ta med matpakke, drikke kan kjøpes på Ertehytta. Ertehytta er åpen for oss.

Trilleturer til Ertehytta.docx

Tirsdag formiddag: Fine forhold i skianlegget, alt av lagret kunstsnø kjørt ut

Postet av Tistedalen FL den 2. Jan 2023

Mandag kveld ble det kjørt ut kunstsnø i den øvre delen av skianlegget. Den delen av anlegget som er snølagt gjennom jule...og nyttårshelgen har hatt fine forhold både for fristil og klassisk, og det gjelder nå også den øvre delen. Det er ikke kunstsnø nok til hele løypa. Vi ser på sosiale medier at folk der ute ser etter skimuligheter andre steder i distriktet, men det er trolig bare kunstsnøanleggene i Østfold som har brukbare forhold. Vi i TFL ser vel ingen grunn til at det skal være nødvendig å dra til f.eks. Trøsken eller andre steder hvor det er kunstsnø, når det er såpass bra forhold i Tistedalen Skianlegg, selv om ikke hele løypa er snølagt.