Ystehedeneset og Skriverøya søndag 2.april

Postet av Tistedalen FL den 3. Apr 2017

TFLs første tur dette året gikk rundt Ystehedeneset og Skriverøya søndag 2.april.

Siden områdene rundt fjorden er spesielt fine om våren (i dag vår det dessuten nydelig vær), hadde vi valgt denne turen som start på sesongen. Her er det også mye historie å «oppleve». Vi var spente på hvor mange som ville komme, og ble svært fornøyde da det møtte 52 personer ved HV-brakka på Ystehede. Flere av de frammøtte fortalte at de aldri hadde vært i dette området før og derfor hadde valgt å bli med TFL for å bli kjent. Dette er ett av målene når vi legger opp programmet, så da var det hyggelig å høre at hensikten var oppnådd.

Vi startet ved velodromen og fortalte litt om historien bak dette anlegget som ble renovert og nyåpnet i fjor. Neste stopp var utsiktspunktet hvor vi ser over mot Fagerholt. Deretter fulgte vi stien ned mot Iddefjorden og tok en kort rast på den kommunale stranda. Den ligger fint til og er utstyrt med grill, søppelkasser og toalett. I tillegg er den gjort tilgjengelig for alle, også rullestolbrukere. Fint at Halden kommune legger til rette for slike plasser!

Ved overgangen til Skriverøya fortalte Odd Finholt, som har mye kunnskap om og også har skrevet om Skriverøya i Ida (Idd og Enningdalens årbok), om øya. Han fulgte opp med opplysninger ved arbeiderbrakka og ved skansen fra 1905. Under matpausa vår på toppen av øya med utsikt innover Iddefjorden snakket han om betydningen øya hadde hatt under Karl 12.s felttog mot Norge i 1718. I denne anledningen ble f.eks. Redutten bygd opp. Idd og Enningdalen historielag har stått for rydding slik at både dette stedet og andre har kommet fram i lyset. De har også sørget for opplysningsskilter festet på flotte granittsteiner. Ett av disse står ved den store bronsealderrøysa øverst på øya.

Det drives moderne virksomhet innen steinindustrien på Skriverøya i dag, og vi tok en titt på dette også. Siste stopp var festplassen til Ystehede vel, der den vellykkede Stenhoggerfestivalen, med skuespillet Parat, ble arrangert i fjor.

Vi passerte i overkant av det nye byggefeltet på Ystehede på vei mot bilene. De som flytter hit, vil få en fantastisk utsikt mot Iddefjorden!

En stor takk til Odd Finholt for at han delte sine kunnskaper med oss, til Bjørn Harelund som tok seg av fotograferingen, og ikke minst til dere som ble med oss på tur. Vi i TFL setter stor pris på at dere bruker tiden deres sammen med oss.

Takk for turen i dag og velkommen igjen!

Hilsen Ingrid.

Ingrid og Ove ledet turfølget trygt gjennom dagens tur. Foto: B.Harelund

Starten gikk ved HV-brakka på Ystehede. Foto M.B.Harelund

Stopp var utsiktspunktet hvor vi ser over mot Fagerholt. Foto M.B.Harelund

Odd Finholt fulgte opp med opplysninger ved arbeiderbrakka. Foto B.Harelund

Under matpausa vår på toppen av øya med utsikt innover Iddefjorden snakket Finholt om betydningen øya hadde hatt under Karl 12.s felttog mot Norge i 1718. Foto B.Harelund
Turgruppa arrangerer mange fine turer 2017

Postet av Tistedalen FL den 25. Feb 2017

På vår hjemmeside finner dere mange fine turer som er planlagt gjennomført i 2017. Her er det noe for en hver smak.

Følg med på kalenderen eller se egne sider her: http://www.tfl.no/publishing/events1 Kommentar

Fra kveldsturen onsdag 7 sep

Postet av Tistedalen FL den 16. Sep 2016

19 stk møtte opp på kveldsturen onsdag 7 sep.

Vi starte i Eskeviken og gikk ut til fyret ( skysskaffelen ) , der fikk vi litt historie fra Svein Eliassen. Deretter gikk vi opp Fiskeklev fra Engevika, videre kyststien på Hovsfjellet forbi gapahukene ned en gammel kjerrevei til Eskeviken igjen.

En drøy 2 timers tur, hvor vi holdt ganske bra tempo for å rekke fram før mørket. 18 litt slitende, men fornøyde turgåere kom vel fram til bilene igjen👍☺️
Kyststien fra Bakke til Ystehede

Postet av Tistedalen FL den 11. Sep 2016

Så var det tid for nok en TFL-tur på kyststien, denne gangen fra Bakke til Ystehede. Dette var en fortsettelse av vårturen fra Berby til Bakke. Ved å følge kyststien etappe for etappe kommer vi steder hvor mange av oss aldri har vært tidligere. Deltakerne får også et innblikk i hvordan man kan følge kysten gjennom kommunen. Hittil har vi holdt oss langs Iddefjorden slik at vi har blitt kjent med den fra svenskegrensa og nå til Ystehede.

Denne søndagen startet med regn, men som tidligere når dagen har startet ganske vått, ga Yr signaler om bedring fra samme tid som vi skulle starte vandringen, og jammen stemte det i dag også.

Tolv turgåere møtte ved HV-brakka på Ystehede hvorfra vi ble fraktet med maxi-taxi til Bakke. Til å begynne med gikk vi langs sjøen mot og over Liholtstranda, så fulgte vi vi vei 22 et lite stykke før det bar opp i høyden hvor vi kunne se rester etter stenhoggernes arbeid (som så mange andre steder langs Iddefjorden). Vi passerte Osdalen, krysset etter hvert Sanderødveien og fortsatte mot Fagerholt, kom ned til Snekketorp, krysset vei 22 og fulgte veien forbi Idd prestegård og Langholmen camping fram til HV-brakka på Ystehede hvor hver og en tok fatt på siste etappe hjem i bil.

Tusen takk for turen til dere som var med! Håper vi sees igjen.

Hilsen Ingrid.
Rundtur / familietur ved Hjelmkollen søndag 18 september 2016

Postet av Tistedalen FL den 7. Sep 2016

Vi møtes på P-plassen ved den gamle «vekta»/Vegvesenets kontrollstasjon (gamle E-6) ved Hellekleiva, Svinesund søndag 18 september kl. 11:00. Dagens tur er en middels kort tur, og passer for barn i barnevogn og eldre med staver, og alle i mellom.

Tre – 3 – løypevalg, en for barnevogner, en bratt for de små sprekeste og en lengre på sti for de som ønsker en god søndagstur. Ta med hodelykt/lommelykt og mat og drikke. (enkel grillmat er også lurt – men ikke hvis det regner/blåser mye)

Barnevogn-løype, ca. 3 km: Fra parkeringsplassen bortover gang-/sykkelsti mot Svinesund til grusvei opp til gården Blåsopp. Vi følger gårdsveien opp til gården, til venstre gjennom gården, og videre opp til Hjelmkollen. Samme vei tilbake.

Bratt løype, ca. 3 km: Fra parkeringsplassen bortover gang-/sykkelsti mot Svinesund til den gamle Tollstasjonen straks før brua. Ved den første parkeringsplassen til venstre går Kyststien bratt opp til gården Blåsopp. Derfra går vi til høyre og opp på Hjelmkollen.
Tilbake går vi samme vei som barnevognene.

Lang tur, ca. 5,5 km: Vi følger grusveien nord for parkeringsplassen opp bakken forbi en låst bom. Videre på god sti/igjengrodd traktorvei i retning Isebakke. Øst/nordøst for Unnebergåsen treffer vi på Kyststien og følger den tilbake mot Svinesund. Etter ca. 800 m tar vi en avstikker til venstre. Her er det nydelig utsikt tilbake mot Halden. Så følger vi Kyststien videre, forbi Skotta og Sæterhaugen, over Blåsopp-toppen til gården Blåsopp hvor vi forlater Kystien for å gå opp på Hjelmkollen.
Tilbake går vi samme vei som barnevognene.

På Hjelmkollen inviterer vi de minste og mellomstore sammen med mamma/pappa inn i de mørke rommene på det gamle forsvarsanlegget. Da må vi bruke hodelykt/lommelykt for å se noe.
Vanskelighetsgrad: lett familie, alle aldre

Kart: www.turkart.no/ostfold eller
http://kartverket.no/Om-Kartverket/Nyheter/lag-dit...


Turleder: Ove Aardal, mob. 900 40 266

Foto B. Harelund