Fine forhold og stor aktivitet i Tistedalen Skianlegg

Postet av Tistedalen FL den 26. Des 2021

Flott og kaldt vintervær gjør at mange har funnet veien ut i naturen denne julehelga. Vil du gå på ski er ikke mulighetene mange her i distriktet! Da er Tistedalen Skianlegg det perfekte stedet! I dag, 2. juledag var det stor aktivitet, og med flere snøkanoner i drift vil det sikre mulighetene for stabile forhold også i ukene som kommer. Natursnø ser ut til å bli mangelvare også denne vinteren!

                                                     Flotte forhold og bra aktivitet


    To av snøkanonene har produsert snø de siste dagene, og håpet er å få nok snø til hele anlegget

Filip Glittenberg Holt og Petter Stokkeland er hjemme på juleferie og benytter sin tidligere "hjemmearena" til nyttige treningsøkter

Mange brukere spør gjerne etter et VIPPS nummer som kan benyttes til å gi et lite bidrag til driften av anlegget. Denne plakaten står til venstre ved nedre inngangen til skianlegget og viser VIPPS nummeret som kan brukes. Mindre plakater står plassert rundt i anlegget, på blant annet flere lysstolper.
God jul og godt nytt år!

Postet av Tistedalen FL den 23. Des 2021

Vi ønsker ALLE der ute som bruker Tistedalen Friluftslags mange tilbud, en god jul og et godt nytt år! Vi gjør oppmerksom på at Ertehytta har åpen 2, juledag fra kl. 10 til kl. 14. Ellers har hytta åpen som vanlig etter programmet, om ikke nye koronatiltak setter en stopper for det! Ellers er Tistedalen Skianlegg åpen for publikum gjennom jula med flotte preparerte løyper. Både Turgruppa og Budalsvika gruppa har lagt ut egen info. på sine facebooksider. Ellers vil vi her på tfl.no legge ut ny informasjon om det skulle dukke opp noe gjennom julen!!
Tre fra TFL med i siste helgs Hakadalsrenn

Postet av Tistedalen FL den 23. Des 2021

        Her har vi Sondre, Fredrik og Agnes som deltok i siste helgs Hakadalsrenn. Dette er et arkivbilde!


Det tradisjonelle Hakadalsrennet ble avviklet sist helg, lørdag og søndag. Innlagt i disse rennene er Oslofjord cup for 13-14 åringer og Møller cup for 15-16 åringer. Fire fra TFL var påmeldt, tre startet. To på lørdag og tre på søndag. Etter gode resultater på rulleski gjennom høsten var nok forventningene store, men å møte Østlandets beste i klassen kan være tøft. Lørdag på det klassiske rennet var Sondre Signebøen, G 16, og Agnes Høyven Andersen, J 15, TFLs representanter. Sondre kom i mål som nummer 33, 2,06 bak vinneren, mens Agnes ble nummer 28, drøye tre min bak. Vinneren har navnet Oda Skari og går for Nittedal, og vi mistenker sterkt at hennes mor er både verdensmester og olympisk mester på ski. Så her har du noe å hanskes med i åra framover, Agnes! Både Sondre og Agnes gikk 5 km.

Søndag var det fristil på programmet, her var både Agnes og Sondre nærmere teten på sine fem kilometere. Agnes ble nummer 23, drøye to minutter bak, men Sondre måtte se seg slått av vinneren med 1 min og 25 sek. Fredrik Signebøen, G 14, ble nummer 26, men bare 1,16 bak førsteplassen. Fredrik gikk 5 km.
Ca. 1,2 km av av skianlegget er nå preparert!

Postet av Tistedalen FL den 21. Des 2021

Det er de siste dagene lagt ut snø og preparert ca. 1,2 km av den 2 km lange traseen i Tistedalen Skianlegg. Med god hjelp av mannskaper og maskiner fra Teknisk drift i Halden kommune har det vært mulig. En stor takk til dem! Det er nå flotte forhold både for fristil og klassisk! Det vil bli produsert mer snø når kulda nå har satt seg igjen!
Brødrene Signebøen sesongdebuterte på Sjusjøen i helgen

Postet av Tistedalen FL den 14. Des 2021

                                                                Fredrik Signebøen

Lørdag gikk Natrudstilrennet i klassisk stil. Her ble Fredrik Signebøen nummer 12, men var langt bak vinneren og sikkert ikke fornøyd. Broder Sondre brøt dette rennet, men i Sjusjørennets sprint dagen etter ble han nummer 10, etter å ha gått videre fra prologen, via kvartfinalen til semifinalen. Fredrik startet ikke på søndag. Neste helg er det nye muligheter, da arrangeres Hakadalsrennet, klassisk på lørdag og fristil på søndag. Her får våre løpere bryne seg med de beste i sine årsklasser fra Østlandsområdet. Lørdag er det innlagt Møller cup for 15-16 åringene, mens det søndag inngår Oslofjord cup for de på 13 og 14 år!

                                                                 Sondre Signebøen
Skandinavisk cup på Beitostølen: Mye TFL og Marius Svendsby på TV

Postet av Tistedalen FL den 12. Des 2021

Marius Svendsby og TFL drakten fikk mye TV tid fra Skandinavisk cup på Beitostølen denne helgen. Det varmer et gammelt TFL hjerte. I fredagens klassiske renn hvor herrene gikk 15 km og damene 10 km, bemerket Marius sin søster seg kanskje enda mer. Også hun hadde startnummer 12 og hun ledet på alle tv postene helt til mål. Martine som nå går for Lillehammer, ble etter det vi har funnet ut, beste dame fra Lillehammer. Det kan bety at hun kanskje får gå på Lillehammers første lag i NM? Skandinavisk cup samler de nest beste fra både Norge, Sverige og Finland. Bare de som gikk WC i Davos manglet. Martine ble nummer 50 3 min og 3 sek. bak OL aktuelle Silje Theodorsen. På guttenes 15 km ble Petter Stokkeland nummer 74, Marius Svendsby nummer 98 og Filip Glittenberg Holt nummer 129. Didrik Tønset vant!  I lørdagens sprint var det bare Marius og Filip som gikk av de lokale, men det stoppet med prologen. Søndag var det 15 km fri for herrene og 10 km fri for damene. Denne gangen gikk Petter Stokkeland etter vår mening et meget godt renn, kanskje det beste som senior. Han ble nummer 43, bare 2 min og 33 sek bak den suverene vinneren Didrik Tønseth. Marius ble nummer 108 og Filip nummer 112. 161 stk fullførte rennet. Martine gikk også søndagens renn ved å bli nummer 53, men var litt lenger bak vinneren Silje Theodorsen i dag enn hun var på fredag. 

                               Da Filip passerer etter 2 km er det faktisk to lokale løpere topp tre

              En sliten Marius Svendsby går i mål, men til en klar ledelse på dette tidspunktet i rennet

                                         Her passerer Martine til beste tid etter 6,1 km
Vellykket nissebesøk på Ertehytta i dag!

Postet av Tistedalen FL den 12. Des 2021

Til tross for koronarestriksjoner ble det en vellykket nissesøndag på Ertehytta. Det kom riktignok bare en nisse denne gangen, men han kom til gjengjeld helt fra Hardanger, skal vi stole på dialekten! Han hadde med seg poser til alle barna som var et antall av rundt 50. Tar vi med foreldre og besteforeldre var det mange innom i løpet av dagen. At det også var snø på bakken satte heller ingen demper på arrangementet!

              Litt skeptisk er det lov til å være, men alt gikk greit når innholdet i posen ble undersøkt

                          Alle som ville ha, fikk en pose fra den snille nissen

                                   Karsten sørget for julestemningen med trekkspillet sitt

            Takket være fin kram snø ble det enkelt å lage snømann denne søndagen på Ertehytta

         Noen ankom Ertehytta på ski, og det har ikke vært vanlig på Nissesøndagen de siste årene

                              Akebrett/kjelke var det mange som kom til Ertehytta med i dag

Hardangernissen hadde en travel dag på Ertehytta. I tillegg til å dele ut poser til de små, måtte han både hente ved og fyre opp foran gapahuken!
Det er nå preparert 600 m i Tistedalen Skianlegg!

Postet av Tistedalen FL den 8. Des 2021

                      Dette bildet er fra sist vinter, men håpet er at det også kan bli slik denne sesongen!

I kveld er det blitt preparert 600 m i Tistedalen Skianlegg, og mer kommer etter hvert! Det har blitt produsert så mye snø de siste to ukene at det skal være mulig å preparere hele anlegget på 2 km!
Tistedalen Skianlegg: Snøproduksjonen går framover....

Postet av Tistedalen FL den 29. Nov 2021I skrivende stund er det fredag 3. desember. Det første bildet er fra mandag 29. desember, de øvrige er tatt i kveld. Som vi ser øker snøhaugene, men det gjør også strømregninga. Med dagens strømpris er det en veldig kostbar affære, men vi kan vel ikke la disse dagers kuldegrader få være der til ingen nytte? Vi håper og tror at strømprisene går ned, men at det også er noen der ute som kan trikse fram noen kroner til dette som vi mener er et godt formål. For de av oss som bruker anlegget er det mulig å Vippse et bidrag til "TFL-kunstsnø" 501311. Uansett håper vi at det vil være mulig å produsere så mye de nærmeste dagene at det kan bli nok til hele løypetraseen.  
Fire lokale med i helgens Norges cup renn på Gålå

Postet av Tistedalen FL den 28. Nov 2021

                                 Marius og søster Martine var begge med på Gålå i helgen 

Da skisesongen startet opp sist helg på Beitostølen deltok det fire lokale løpere. De samme fire, Martine Eldre Svendsby (Lillehammer SK), Filip Glittenberg Holt (Nes Ski), Petter Stokkeland (Bygdøy IF) og Ole Marius Svendsby, som fortsatt representerer Tistedalen FL, deltok under Norges Cup rennene på Gålå denne helgen. Det var 10/15 km i fristil fredag, sprint lørdag og 10/15 km klassisk på søndag. Martine ble nummer 46 av 67 deltakere på fredag, 3,33 bak vinneren, Helene Marie Fossesholm. Hun gikk ikke sprinten lørdag, men søndag ble det 51. plass, 2,51 bak Silje Theodorsen som vant rennet. Det var 78 startende! Bra av Martine! Fredag ble Filip nummer 76, Petter nummer 83 og Marius nummer 95 av de 141 som startet. Filip var 3,13 bak vinneren, Petter 10 sek bak Filip og Marius 3 min og 55 sek bak dagens vinner Didrik Tønseth. Filip gikk sprinten, men var langt fra å gå videre fra prologen. På søndagens 15 km klassisk deltok ikke Petter, mens Marius denne gangen slo Filip med 8 sekunder. Marius ble nummer 108, 4,07 bak seierherren Martin Løwstrøm Nyenget. Filip ble nummer 115 av de 163 som startet. Bortsett fra de norske landslagsløperne som deltok i WC i Ruka i Finland denne helgen, var alle de beste norske dame og herreløpere på plass under disse rennene på Gålå! 
Beitostølen: Tøff sesongstart for "våre" løpere

Postet av Tistedalen FL den 20. Nov 2021

        Ole Marius Svendsby med start nummer 1, står her klar for sin 15 km på Beitostølen lørdag

Langrennssesongen 2021-2022 startet opp på Beitostølen lørdag. Fire løpere med opphav i TFL kom til start. Tre av dem går riktignok for andre klubber, men Ole Marius Svendsby går fortsatt i TFLs grønne og svarte drakt. Det fikk han vist for hele Norge, direkte på NRK TV i dag, som start nr. 1. Det var damene som først var ute med 10 km klassisk. Martine Eldre Svendsby, som nå går for Lillehammer hadde startnummer 6 og var ofte å se i bildet i den første del av TV sendingen. Hun gikk et jevnt løp, men endte til slutt som nummer 63 av de 77 startende, 6 min og 4 sekunder bak vinneren, Terese Johaug. Martines bror Ole Marius hadde start nummer 1 i herrenes 15 km klassisk og åpnet relativt bra, og figurerte lenge blant de beste som rullet over skjermen på de første passeringene. Ole Marius fikk det tøft etter hvert og ble nummer 123 av de 152 startende, 5 min og 47 sek. bak vinneren, Hans Christer Holund, slått av sine tidligere klubbkompiser Filip Glittenberg Holt, Nes Ski, og Petter Stokkeland, Bygdøy IL. Petter ble nummer 106, mens Filip ble nummer 114.

Søndag fortsatte rennene på Beitostølen med 10 km fri for damene og 15 km fri for herrene. Alle de lokale løperne var nærmere teten denne gangen, både i plassering og tid. Det bør nevnes at farten er større og løpstiden kortere i fristil, men det gjelder jo alle. Så søndagens resultater var mye bedre for "våre" løpere. Martine ble nummer 57 av de 70 som fullførte, 4.53 bak Therese Johaug. I herrenes klasse ble Filip best av de lokale med sin 87. plass, 3.16 bak vinneren Harald Østberg Andersen. Petter kom 9 sek bak Filip på en 95. plass, men Marius ble nummer 115, 54 sek bak Petter. 140 løpere fullførte herrenes 15 km. 

                     Martine rett før start, sammen med landslagstrener Ola Vigen Hattestad

                                                    

                 Ole Marius og Filip er straks klare for å starte konkurransesongen 2021-2022

                    Her har vi Martine ute i løypa på Beitostølen under helgens langrennsåpning

            Johan Unneberg, nettopp hjemkommet fra USA, var denne helgen skismører. Alle bilder bortsett fra TV bildene, er tatt av Ole Morten Svendsby

                Da Martine Eldre Svendsby kom opp til 6,1 km under TV sendingen var hun i tet!
"Opptur" var hovedtema på torsdagens "Trivselskveld" på Ertehytta

Postet av Tistedalen FL den 18. Nov 2021

                           Ingrid Solheim ønsker elevene velkommen til "Opptur" i 2018

I dag, torsdag 18. november, ble den andre av høstens "Trivselskvelder" arrangert på Ertehytta. Forrige gang var det o-gruppa som presenterte seg med Turorientering som hovedtema. Denne gangen var det Turgruppas Ingrid Solheim som fortalte litt om gruppas aktiviteter og planer for neste år, og viste samtidig bilder fra tidligere turer. Spesielt ble det fokusert på "Opptur" som er et landsomfattende DNT prosjekt for ungdomsskolens 8. klasser. TFL har arrangert dette flere ganger, men på grunn av omstendigheter vi alle har følt på kroppen i over 1,5 år, har det ikke blitt arrangert noen "Opptur" siden 2019. TFLs "Opptur" er for Risum ungdomsskoles 8. klassinger. Det starter ved Tistedalen Skianlegg og turen går til Skårefjell og tilbake. Turen er på over en mil, og elevene får noen oppgaver/spørsmål underveis. I 2022 skal gruppa igjen forsøke å få dette til, og datoen er 4. mai. Under torsdagens "Trivselskveld" var det samlet 23 personer. Kiosken var åpen og det var mulig å få kjøpt både vafler, kanelboller, kaffe og mer til. En enkel quiz ble også servert, selv om den ikke var like enkel for oss alle... Uansett, vi som var der koste oss, men det var plass til flere....mange flere. 

                                Toppen på Skårefjell, med tårnet, er målet for turen

      Fra toppen av tårnet er det mulig å se Risum ungdomsskole hvor disse elevene gikk i 2018

 I 2018 ble det bygget ny skole på Risum (Kongeveien skole) og her har vi Risum U-skole og byggeaktiviteten på den nye skolen ved siden av, sett fra tårnet på Skårefjell
Ertemarka rundt for 49. gang

Postet av Tistedalen FL den 7. Nov 2021Søndag 7. november ble Ertemarka Rundt arrangert for 49. gang. Det varhengt ut seks poster, med spørsmål for både barn og voksne. Det hangposter langs veien fra parkeringsplassen til Ertehytta, og langsblåmerket løype rundt Lille Erte. Langs blåmerket løype ble det i
tillegg servert pølser og saft til barna og bålkaffe til voksne. Ved
Ertehytta var det også bål, og hytta var åpen for alle som ville ha
en vaffel eller bare varme seg litt.

92 voksne og 45 barn leverte besvarelser og håpet på premier. Det ble
trukket tre premier blant de voksne og tre premier blant barna.

Ida, Jens og Lisa var heldige vinnere av premier for barna, og Jan
Seljevik, Olena Kildebo og Nanna Signebøen
hadde svart riktig på alle spørsmålene og ble trukket ut blant de
voksne.
Riktig svar på spørsmålene for voksne:
1. Frank Skovrand sitt fjerde album heter Opphørets time.
2. Waterloo ligger i Belgia.
3. Vulkanen Etna ligger på Sicilia.
4. Hadia Tajik er arbeidsminister i Norge.
5. Jorden går ikke rundt månen.
6. Det er Tab som forsvinner for godt fra butikkhyllene.

Til tross for litt ruskete vær var det et fint arrangement, og en
hyggelig dag i Ertemarka.

Tekst og foto: Eileen Lindh Hansen
Onsdag kveld: "Glommasamarbeidet" med trening i skianlegget

Postet av Tistedalen FL den 27. Okt 2021

                                       Her gjøres det klart til diverse teknisk trening 

"Glommasamarbeidet" er et treningssamarbeid mellom skiklubbene i Østfold i aldersgruppen 12 til 19 år. Onsdag kveld var det samlet rundt 20 stk i Tistedalen Skianlegg, fra Trøsken IL, Fredrikstad SK og Tistedalen FL. De ble delt opp i to treningsgrupper. Mens den ene gruppa drev diverse rulleskitrening ute i anlegget, drev den andre styrketrening inne i treningsrommet. Denne kvelden var det TFLs skigruppe som hadde opplegget, med lagets trenere Andreas Johansson, Arild Signebøen, Trond og Iben Andersen som ansvarlige instruktører. Det så ut til å være en vellykket og effektiv samling. Det hele ble avsluttet med et enkel måltid!

                          Innendørs var utfordringene mange... og nye for enkelte

                    Vektene er en viktig del i treningsarbeidet i forberedelsene til vintersesongen

                           Spensttreningen foregikk rett utenfor døra til treningsrommet
Lysløypa lyser fra mandag til og med torsdag kveld! Fredag, lørdag og søndag er den slått av!

Postet av Tistedalen FL den 25. Okt 2021

Lysløypa lyser hver kveld fra mandag til og med torsdag! Fredag, lørdag og søndag er den avslått. Rulleskiløypa lyser hver kveld, men de dagene lysløypa ikke er på, er det et lite område hvor det er litt mørkt. 

Forleden dag ble endel mørke pærer byttet ut, men av de 188 lampene i løypa er det nå bare to lamper som ikke lyser! Begge disse er på den lange myra etter Ertehytta, retning Blæsehøgda. Her ser vi  Asbjørn Holmen og Karsten Sandtorp i gang med "lampejobben". 

Rulleskirenn i Fredrikstad: TFLs løpere igjen blant de beste...

Postet av Tistedalen FL den 22. Okt 2021

                                              Hanna Haldin i fint driv under rulleskirennet i Fredrikstad

                 Maren Signebøen debuterte søndag, og går i sine eldre brødres rulleskispor

                           Sterk innsats nok engang av Johan Fredrik Braarud Svendsby

           Joel Bronebakk Johansson markerte seg igjen, og ble beste Østfolding i sin klasse

                Fredrik Signebøen viste igjen at formen er god, også han ble beste Østfolding

Mye og tung rulleskiprestisje stod på spill, lokalt, regionalt og til dels landsdelsmessig, da Fredrikstad Skiklubb søndag 17. oktober hadde mobilisert skiløpere fra hele den sentrale Østlandsregionen til distanserenn i fristil ved Fredrikstad Skiarena på Veum. Hele tre cuper inngikk i konkurranseprogrammet for dette rennet, og med Fredrikstad Skiarena prydet i høstskrud, strålende oktobersol fra skyfri himmel og gnistrende rulleskiføre, lå alt til rette for innbitt kamp om cup-poeng i diverse valører i hele spekteret av aldersklasser.

I den mest prestisjetunge enden av cup-skalaen skulle 15- og 16-årsklassene gjøre opp om de første poengene i årets utgave av Møller Cup, som består av i alt 10 renn som arrangeres i perioden fra oktober og fram til slutten av mars neste år. Den aller sterkeste TFL-prestasjonen i dette sjiktet av cup-sfæren var det Sondre Signebøen som stod for, som med imponerende godt disponert løp og jevne, sterke rundetider fra start til mål, gikk inn til 12. plass i guttenes 16-årsklasse. Sondre noterte seg for en sluttid et drøyt minutt etter klassevinneren Sigurd Lysberg Lehn fra Høybråten og Stovner IL, noe som må anses for høyst respektabelt når distansen er 5 km og nivået formodentlig er nasjonal toppklasse. I alt 35 løpere stilte til start i Sondres klasse denne søndagen. 

Nivået var imdl. ikke dårligere i 15-årsklassen for jenter i sesongens første Møller Cup-renn, hvor et knippe av løperne på startslista kunne skilte med medaljegrossiststatus fra de mest prestisjetunge rennene med nasjonal deltagelse de siste par sesongene. Det knyttet seg for anledningen stor spenning til hvordan Agnes Andersen ville prestere i dette selskapet, ettersom Agnes i flere renn tidligere i sesongoppkjøringen har yppet seg med i kampen om medaljene mot flere av de antatt beste løperne i denne klassen. Sånn passe, skulle fasit vise seg å være, etter at jentene hadde gått seg ferdig med sin 5-kilometer, spenningen var utløst og resultatlista forelå. Med en 9. plass Agnes delte med erkerivalinne Anna Solberg fra Spydeberg IL og sluttid snaue halvannet minutt bak klassevinneren Oda Skari fra Nittedal IL, som for øvrig vant denne klassen med temmelig overlegen margin, kan Agnes notere seg for godkjent , om enn med et par små spørsmålstegn i margen. 

Den tredje av TFL-løperne som skulle få bryne seg på Møller Cup-nivået var Elina Ugland i J16, som med et jevnt og veldisponert løp gikk inn til 22. plass i denne klassen. I ei løype som kun i svært begrenset monn ga frk. Ugland særlig uttelling for klatrekapasiteten hun har gitt til kjenne både på trening og i konkurranser tidligere i høst, er dette et resultat også Elina har god grunn til å være fornøyd med.

For aldersklassene f.o.m. 14 år og yngre inngikk rennet i Fredrikstad 17. oktober i den lokale Bilbutikk1-/Swenor Cup’en for Østfold Skikrets. Aller høyest på resultatlistene i dette sjiktet, og med søndagens eneste TFL-seier, ruvet Hanna Josefina Haldin, som gikk inn til svært overbevisende førsteplass i 11-årsklassen for jenter. Hanna demonstrerte ettertrykkelig ila. to runder á snaue halvannet km på Fredrikstad Skiarena at teknikkterpingen i dobbeldans tilsynelatende ikke har vært nedprioritert i det siste, og vant sin klasse temmelig overlegent. 

Pallplasser og nær-seier-opplevelser skulle det også vise seg å vanke for Joel Bronebakk Johansson og Frederik Signebøen, som kapret hver sin andreplass, hhv. 4 og 14 sekuder bak respektive klassevinnere i. G12 og G14. Både Joel og Fredrik gikk svært solide løp og markerte seg begge som beste Østfold-løper i sin klasse.

Solid løp leverte også Johan Fredrik Svendsby Braarud i 13-årsklassen for gutter. Litt i overkant solid, faktisk, ettersom unge Svendsby Braarud gikk litt i surr i rundetellingen og ved målgang etter to runder hadde spart krefter til en innspurt og en tredjerunde som streng tatt ikke stod på rennprogrammet. Ikke desto mindre, Johan Fredrik kapret en fin-fin 4. plass i G13 og fikk vist at vektøverføring og fraspark i dobbeltdans virkelig begynner å sitte. 

TFL’s yngste og ikke minst yndigste deltager i rulleskirennet i Fredrikstad 17. oktober var Maren Signebøen, som for anledningen renndebuterte på rulleski i 9-årsklassen for jenter. Som eneste påmeldte i denne klassen og yngste deltager i rennet sett under ett, scoret Maren full sjarmpoengpott og kunne paradere seg igjennom to tilmålte runder på Fredrikstad Skiarena med  publikums gunst i sin hule, skihanskebekledde hånd.
Etterlysning: Fotografier og GPS-spor i Ankerfjella

Postet av Tistedalen FL den 16. Okt 2021

Løypegruppa er snart ferdig med ny merking av alle de store stiene i Ankerfjella.

I den forbindelse skal det også utarbeides nye turforslag på UT.no i dette området.

Vi trenger derfor hjelp med fotografier og GPS-spor fra følgende ruter:

1.Remnevannet-Budalsvika

2.Sund-Ørnelund-Ødegården-Budalsvika

3. Sund-Fr.Nansens hotell-Hauglund

4.Torgalsbøen-Otertjern-Trondsholtet

5.Torgalsbøen-Otertjern-Ødegården-Budalsvika

Hvis noen  kan stille bilder og GPS-spor til disposisjon ville det være til stor hjelp. Bildene må kunne 

offentliggjøres på UT.no

Send noen ord til jabje@wemail.no eller ta kontakt på tlf.95492667 
"Trivselkvelden" på Ertehytta ble nettopp det, trivelig!

Postet av Tistedalen FL den 14. Okt 2021


Litt i underkant av 30 personer var møtt fram til den annonserte "Trivselkvelden" på Ertehytta torsdag kveld. Leder Trond Sydskogen ønsket velkommen, mens Mayna og Hans Nossen informerte om årets turorientering. Mayna hadde også et intervju med mangeårig TFL medlem Helga Løwengreen, som flere ganger i intervjuet fikk forsamlingen til å le høyt når hun serverte noen gullkorn fra sine mange år i TFLs tjeneste. En enkel quiz sto på programmet, men det var nok mange i forsamlingen som ikke mente den var det, men moro var det likevel! Kaffe, kaker og vafler ble servert mellom slagene. Det så ut til at alle koste seg og de to timene det hele varte gikk fort! 

Helga t.v ble intervjuet av Mayna  om sin fartstid i TFL

 

Budalsvika kan igjen ta i mot gjester fra Sverige

Postet av Tistedalen FL den 9. Okt 2021

Brua over grensebekken ved Budalsvika er igjen åpen for turgåere også fra Sverige, dog fullvaksinerte! Hytta i Budalsvika kan altså igjen ta i mot besøkende direkte fra EU!
Ertetrimmen avsluttet i kveld, med trøyer, pølser og premieutdeling

Postet av Tistedalen FL den 30. Sep 2021

Sigurd, Hilde, Kaja, Britt, Sondre, Lene og Jørgen har vært ivrige deltakere i årets utgave av Ertetrimmen


Ertetrimmen 2021 ble avsluttet med trøyer, pølser og premieutdeling i skianlegget i kveld. En redusert Ertetrimsesong ble det, i og med at koronaen sørget for at det ikke ble noen oppstart før 19. august. Dermed ble det bare avviklet sju kvelder, mot 14-15 i vanlige sesonger. Nå ble det ingen Ertetrim i 2020, så vi er veldig fornøyd med å få til en halv sesong dette året. 70 forskjellige personer, små og store har gjennomført trimmen denne høsten, og på avslutningen i kveld var det 38 deltakere. Vi vil gi en ekstra honnør til Mayna og Hans Nossen som har sørget for at vi igjen kan "Ertetrimme", med god hjelp av tidtakere og kioskbetjening!

                                Her et knippe unge utøvere under Ertetrimmen 9. september

                     Unge og gamle deltakere klare for start i Ertetrimmen den 2. september

                       Her har vi Lisa i full fart midtveis i løypa under avslutningsdagen

                     Fredrik og Eileen kniver hardt gjennom skogen i Ertemarka i kveld

               Sissel og Nina var to av 38 deltakere på Ertetrimmens siste løp for sesongen

                        Julie, Marianne og Adelèn vel i mål etter årets siste Ertetrim

                      Tor, Sigurd og Kari har vært trofaste deltakere denne sesongen

                      Gunhild og Hege tar seg en velfortjent hvil etter kveldens økt

 John sørget for at deltakerne fikk seg en eller flere velfortjente pølser før premieutdelingen i kveld

Treningsrommet i skianlegget  ble brukt til Ertetrimavslutningen 2021. Her fikk deltakerne servert pølser, og noen var heldige og ble trukket ut til premier på sine startnummere 
Ertehytta i dag: Søndagsåpent igjen etter 1,5 år!

Postet av Tistedalen FL den 26. Sep 2021


Wenche, Erik, Bent og Helga fra "Hyttegruppa" kunne ønske velkommen til en åpen hytte for første gang siden 8. mars i 2020!

           Det var ikke noe stort rush til Ertehytta i dag, men noen var det som benyttet anledningen!

Det var endel biler på parkeringen i dag, men det har det også vært i den tiden vi nå har lagt bak oss. Folk har vært flinke til å benytte turterrenget i hele koronaperioden!

Rulleskirenn i Moss onsdag kveld: Alle seks fra TFL på "pallen"

Postet av Tistedalen FL den 23. Sep 2021

                                                   Joel Bronebakk Johansson

Onsdag 22. september var det nok en gang duket for oppgjør om lokalt rulleskihegemoni Østfold-klubbene imellom, da Moss Skiklubb inviterte til kretsrenn over respektive normaldistanser for aldersklasser f.o.m 8 år t.o.m. 17 år i Mossemarka rulleskianlegg ved Noreødegården. I teknikkrubrikken i headeren på rennprogrammet stod det fristil og værgudene så for anledningen i miskunn til arrangørene ved å varte opp med lav septembersol fra skyfri himmel og  gnistrende asfaltskiføre i Mossemarka. I alt 6 TFL-løpere, hvorav flere med ganske imponerende meritter å forsvare fra tidligere i sesongoppkjøringa, hadde tatt turen fra Halden, og med ei startliste som innbød til dramatikk og tette dueller om seieren i flere av klassene, var spenningsnivået blant Tistedalsløperne jevn over skyhøyt under oppvarminga før start. 

Dramatikk og tette dueller skulle det også vise seg å bli. Såpass tett, faktisk, at Sondre Signebøen med solid, veldisponert løp og seier i G16 med snaue 6 sekunders margin til andreplassen, noterte seg for onsdagskveldens mest «komfortable» TFL-triumf.

 Aller mest dramatisk ble imdl. oppgjøret om seieren i 15-årsklassen for jenter. TFLs Agnes Høyven Andersen fikk ettertrykkelig merke at ledertrøya i Swenorcupen ikke nødvendigvis er noe komfortplagg – ikke når en revansjesugen Anna Solberg fra Spydeberg IL har bestemt seg for å utfordre. Etter hårfin sekundstrid runde for runde, og til tross for en ørliten disfavør av lavest startnummer, var det imdl. Agnes som til syvende og sist trakk det lengste strået, med snaut halvannent sekunds bedre sluttid enn erkerivalinnen. Agnes’ bestetid i J15 på 14:59.9 etter 4 runder á 1,3 km var for øvrig drøyt 20 sekunder bedre enn vinnertiden i 15-årsklassen for gutter(!).

 Også lillebror Fredrik Signebøen har gode resultater å vise til denne høsten, og onsdagens renn i Moss representerte for Fredriks vedkommende nok en anledning til å utfordre hjemmefavoritten Lars Hermund Haug, som kan skilte med  relativt lang, ubrutt seiersrekke i lokale renn i sin årsklasse. Imdl. ble Lars Hermund et hakk for sterk denne gangen også, og til tross for godt disponert og gjennomført løp måtte Fredrik ta til takke med andreplass, drøye 11 sekunder bak klassevinneren.

 Andreplass ble det også på Johan Fredrik Svendsby Braarud i G13, som måtte se seg slått av en annen hjemmefavoritt, nemlig Aksel Dalby, som har vist seg uslåelig i så godt som samtlige kretsrenn han stilt opp i de siste sesongene.

 

I 12-årsklassen for gutter var Joel Bronebakk Johanson nok en gang involvert i en uhyre jevn og spennende batalje mot Trøsken ILs Philp Dahl-Rismyhr, denne gangen om andreplassen i denne klassen. Klassevinner Benjamin Øyen fra Fossum IF var ganske utilnærmelig, men i kampen om den nest øverste plassen på podiet ble det knivet om tidels sekunder. Ved passering halvgått etter 1,3 km, hadde Joel et par-tre sekunders ledelse på Trøsken-løperen, men unge Dahl-Rismyhr er ikke yngre enn at han vet å utnytte fordelen av å bli sekundert på konkurrentenes passeringstider, og henviste etter en imponerende sisterunde Joel til tredjeplass med hårfine 3 tidelers margin.

 

Elina Ugland i J16 gjør stadig framskritt i rulleskiskøyting, men har fremdeles en forse i klassisk. I onsdagens renn i Mossemarka ble imdl. både Julie Solberg og Marte Lillegraven Langsæther, begge fra Trøsken IL,  for sterke, og Elina måtte ta til takke med tredjeplass.

 

De nærmeste par ukene blir det en aldri så liten velfortjent pause fra rulleskirennsirkuset, før det igjen braker løs med fristilsrenn over normaldistanse i Møller og Oslofjord Cup på Fredrikstad skiarena søndag 17. oktober, og for våre løpere i 15- og 16-årsklassene representerer dette rennet en ny kjærkommen anledning til å sette en støkk i meritterte og seiervante løpere fra de største Oslo-klubbene.

                                            Johan Fredrik Svendsby Braarud

                                                              Fredrik Signebøen

                                                                  Agnes Høyven Andersen

                                                                 Elina Ugland

                                                            Sondre Signebøen 
Fra søndagens tur rundt Elgsjøen

Postet av Tistedalen FL den 20. Sep 2021


Elgsjøen ligger utenfor allfarvei, men området er vakkert. Stillheten rår i de dype skogene rundt sjøen.

Deltakerne på turen søndag 19.september var innstilt på å oppleve noe av dette, men først var det en 40 minutters kjøretur fra møtestedet på parkeringsplassen ved Risum v.g.s.

Vel framme på Sanderødmoen tok vi beina fatt. Først på veien mot Volmerød og så inn mot sjøen på traktorvei. Etter en 5-minutter framme ved sjøen fulgte vi sti nordover. Vi tok etter hvert av fra sjøen og gikk inn på stien som førte oss fram til Svenskegravene. Her har Idd og Enningdalen historielag satt opp en fin informasjonstavle som beskriver hendelsene på dette stedet i 1808.

Videre fulgte vi blåmerket sti fram til Lønntjern. På det smale eidet mellom Lønntjern og Elgsjøen er det satt opp en gapahuk. Her ble matpakke og termos tatt fram.

Deretter fortsatte vi sørover langs sjøen. Nå ble det terrenggåing, til dels utfordrende til tider, men ingen klaget. En kort stopp ved steinen hvor Sven Asmundsen Spjelgårdsvigen etter sigene falt for svensk kule i mai 1808.

Så fortsatte vi sørover og rundet sjøen før vi kom inn på trakorvei ved Volmerød. Herfra var det så veien tilbake til Sanderødmoen.  En fin tur i flott terreng var slutt. Turledere var Jan-Erik og Sigmund.


 

 

(Fotos: Solgunn Strand og Jan-Erik Bjerkeli)

Rulleski: Seks fra TFL med i Trøsken tirsdag kveld!

Postet av Tistedalen FL den 15. Sep 2021

 

Glade premievinnere i Trøskens rulleskirenn. Fra venstre: Sondre, Elina, Agnes, Johan Fredrik, Joel og Fredrik.


Etter at fjorårssesongen som følge av pandemi og restriksjoner på renn- og treningsaktivitet gikk mer eller mindre totalt i vasken for omtrent alle som driver med langrenn, er det gledelig å kunne konstatere at det nå i år arrangeres relativt mange rulleskirenn utover i høstsesongen. Tirsdsag 14. september var det duket for nok et rulleskirenn, denne gang i Trøsken ILs anlegg ved Harehjellhytta, over normaldistanse i klassisk stil for klassene f.o.m. 13 år og eldre, og i skøyting for de yngre aldersklassene. TFL hadde for anledningen 6 løpere på startstreken. Til tross for at det rundt omkring i klubbene arbeides iherdig med å blåse liv i aktiviteten igjen etter en tung og traurig periode, har desverre deltagelsen i rennene som har vært arrangert lokalt i Østfold denne høsten foreløpig vært så som så. Tirsdagens renn i Trøsken representerte dessverre intet unntak i så måte, og med kun to av Østfold-klubbene representert og totalt 26 startede, ble konkurransen et rent nabooppgjør mellom arrangørklubben Trøsken IL og Tistedalen FL. Vel, uansett - naboene fra Trøsken skulle nok en gang vise seg å bite godt fra seg i denne foreløpig siste bataljen i den evige striden om lokalt rulleskihegmoni, og flere av våre løpere fikk erfare at de gjeveste plassene på podiet ikke kommer gratis når det gåes asfaltskirenn på Harehjellen.

TFL-løperen som relativt sett kom best ut av tirsdagens renn i Trøsken var Agnes Høyven Andersen, som bokstavelig talt var i en klasse for seg. Som eneste deltager i J15 vant Agnes sin klasse, etter å ha tilbakelagt tre runder á 2 km i rulleskiløypa på Harehjellen på en tid som var sterk nok til å gi både gutter og jenter i de eldre klassene skjellig grunn til bekymring for hvilken klasse Agnes kan finne på å stille i neste gang det arrangeres rulleskirenn i Østfold.

Seier ble det også til Fredrik Signebøen, som med den lettbeinte, finslepne diagonalteknikken som er i ferd med å bli Fredriks varemarke, forserte motbakkene i Trøsken med en snert i frasparket det kun var arrangørklubbens Håkon Lillegraven Langsæter forunt å være i nærheten av å matche.

Også Johan Fredrik Svendsby Braarud gjorde seg bemerket ved å notere seg for høyst respektabel sluttid da han som eneste deltager i G13 vant denne klassen. Johan Fredrik har ikke veldig mange treningsøkter på klassiske rulleski på samvittigheten, men med taktene han viste i tirsdagens renn, er det ikke desto mindre mye som tyder på at konkurrentene skal få noe å bryne seg på utover høsten og vinteren.

Den største positive «overraskelsen» i Trøsken var det imdl. Elina Ugland som stod for. Elina kan skilte med den desidert bratteste progresjonskurven blant TFL-løperne så langt denne sesongen, og nå later det til at jerndisiplinen hun legger for dagen på klubbtreningene begynner å betale seg i form av stadig bedre resultater i renn. Til tross for et ublidt møte med asfalten i én av utforkjøringene , sikret Elina seg 2. plassen i jentenes 16-årsklasse, drøyt 30 sekunder etter hjemmefavoritten Julie Hystad Lund. 

Hvorvidt TFLs Joel Bronebakk Johansson var forhåndsbriefet mht. at løpere som tilfeldigvis heter Dahl-Rismyhr til etternavn har en tendens til å være ganske leie å slå, og da kanskje spesielt på hjemmebane på Harehjellen, vites ikke, men Joel virket i alle fall ikke spesielt tilfreds med å måtte se seg slått med syv sekunder av Trøsken ILs Philip Dahl-Rismyhr etter en forrykende duell om seieren i G12.

MINST heldig med tirsdagskveldens rulleskiopptreden blant TFL-løperne som hadde tatt turen til Trøsken var Sondre Signebøen, som knakk en stavpigg da han tidlig i løpet måtte en tur i asfalten i en utforkjøring og endte opp med å gå nesten en hel 2-kilometersrunde med ødelagt stav før han omsider fikk tildelt en ny. Reservestaven Sondre ble tilgodesett med var imdl. 10 cm for lang, og at Sondre måtte ta til takke med 3. plass i guttenes 16-årsklasse må sannsynligvis i all hovedsak tilskrives svikt i reservestavberedskapen støtteapparatet i TFL hadde mobilisert, eller rettere sagt IKKE hadde mobilisert, ifm. dette rennet.

Neste onsdag inviterer Moss SK til nytt rulleskirenn i Mossemarka rulleskianlegg ved Noreødegården, og i TFL kvesses rulleskipiggene.

                                                             Fredrik Signebøen

                                                       Agnes Høyven Andersen

                                                         Sondre Signebøen

                                              Johan Fredrik Svendsby Braarud

                                                                Elina Ugland

                                                   Joel Bronebakk Johansson
Tur til Hovsfjellet

Postet av Tistedalen FL den 12. Sep 2021


                                Disse + fotograf Ann-Kristin var med  på tur i dag

Vi var en liten (men eksklusiv?) gruppe som møtte opp til tur i dag. Starten gikk fra Folkvang skole, og første stopp var på Slavekirkegården. Derfra fulgte vi den ytre stien langs fjellet. Det ble flere stopp underveis for nyte utsikten innover Iddefjorden. Rasten tok vi på Ørnerøys på en plass ordnet til av ildsjeler som bor i området. Utsynet her var også upåklagelig. Hjemveien ble nærmest en transportetappe på Kyststien tilbake til Slavekirkegården og Folkvang skole.

Tusen takk til dere som ble med TFL på tur i dag!

                                             Minnesteinen på Slavekirkegården

                                                          Utsynet beundres

                                                       En liten pust i bakken
Agnes på pallen i Oslo Rulleskicup

Postet av Tistedalen FL den 9. Sep 2021


TFLs Agnes Høyven Andersen var onsdag kveld med i Oslo Rulleskicup på Lillomarka Skiarena utenfor Oslo. Nok engang viste hun at formen er god ved å bli nummer tre i klassen J 15 år, med konkurrenter fra Oslo området, bortsett fra vinneren som kommer fra Gransherad i Telemark. Hun var 19 sekunder bak henne i mål, men det er verdt å legge merke til at etter halvgått løp var hun nummer to, bare sekundet bak lederen, som også vant rennet. I Agnes sin klasse var det 13 som fullførte.

Når en snaut 14 år gammel jente fra Tistedalen FL gjør seg bemerket blant Oslodistriktet elite, lager det litt oppmerksomhet blant foreldre og trenere i dette området. Nedenfor gjengir vi litt hvordan trener og far Trond opplevde dette, denne onsdagskvelden på Lillomarka Arena:

Noen av oss som har har klubbtilhørigheten plantet et godt stykke utenfor den geografiske og sosioøkonomiske adelskalenderen i Langrenns-Norge har lært oss å legge særskilt merke til og verdsette et fenomen som i blant utspiller seg ved annonsering av løpernes passerings- og målgangstider og under premieutdeling i skirenn av et visst format. Til tross for at det ikke finnes noen offisiell rankingliste, har gjerne løperne selv, respektive trenere, respektive foreldre og løpernes øvrige respektive støtteapparat nemlig en ganske klar forutanelse, for ikke å si forventning, når det gjelder hvilke av løperne oppgjøret om de aller gjeveste plasseringene vil komme til å stå mellom. Langrenn er en kompleks idrett, og for løpere som på et eller annet tidspunkt i karrieren opplever å være i kontakt med det ferdighetsmessige toppnivået, dette være seg lokalt, regionalt eller nasjonalt, har veien til respektable plasseringer som oftest vært relativt lang og relativt strevsom. Derfor er det også relativt sjelden at man opplever de helt store overraskelsene i langrennskonkurranser. Stort sett vinner forhåndsfavorittene og stort sett fordeles det øvrige medaljedrysset mellom et knippe usual suspects, i verdenscupen for senior så vel som i aldersbestemte klasser i krets- eller sonerenn. Nettopp derfor føles det litt ekstra dramatisk, for ikke å si tilfredsstillende, når den forhåndsantatte rangordenen  en sjelden gang i blant forrykkes ved at et mer eller mindre ubsekrevet blad av en løper blander seg inn i teststriden i en konkurranse. Når dette fenomenet inntreffer, som f.eks. når speaker over høyttaleranlegget kunngjør at en løper speakeren åpenbart ikke kjenner fra tidligere leder etter halvgått eller noterer seg for soleklar foreløpig bestetid ved målgang, er det som om den ellers uopphørlige summingen av publikumsstemmer som gjerne preger atmosfæren ved et langrennsstadion under et renn stanser opp et lite øyeblikk. Det er ikke hver dag bevisstheten om at de premsumtivt beste faktsik ER best utfordres i langrennsmiljøet, og nettopp derfor føles det så deilig dramtisk når dette skjer. 

Under det 2. rennet av Oslo Rulleskicup, som gikk av stabelen i Lillomarka Arena tordag 9. september, var vi som var til stede vitne til et par slike øyeblikk.  Etter at samtlige av jentene i 15-årsklassen hadde passert 2,9 km og halvgått løp, kunne en lettere forfjamset speaker nemlig meddele at to langveisfarne løpere fra hhv. Gransherad i Telemark og Tistedal i Østfold ledet rennet ganske overlegent, over 20 sekunder(!)  foran beste Oslo-jente, som foreløpig lå an til tredjeplass. Da er det et øyeblikk som om overraskelsesmomentet akkompagnert av en grydende bekymring legger en klam hånd over stemningen på arenaen. Hva skal dette bety? Er lokalderbyet avlyst? Folk fisker frem telefonene og scroller febrilsk i startlistene. Gransherad og Tistedal? Hvem er disse løperne?  Hvor/hva er disse stedene? For en langveisfarende trener og langrennspappa med relativt sterke personlige interesser/sympatier i den pågående kampen om pallplassene i jentenes 15-årsklasse, oppleves dramaet som er i ferd med å rulles ut trolig enda mer foruroligende enn hva tilfellet er for overraskede og muligens smått indignerte representanter for de best prominente og selvsikre av Oslo-klubbene. Passeringstidene som annonseres ved halvgått er nemlig 15 sekunder bedre enn hva det omhyggelig innstuderte forhåndsavtalte løpsopplegget jenta fra Tistedal er foreskrevet tilsier. Minst én av de to jentene i tet holder altså mye høyere fart enn hva jeg som bekymret trener og pappa mener er tilrådelig for ei jente som fremdeles ikke er fylt 14 og som ikke har trent flere hardøkter ila. sommermånedene enn det er mulig å telle vha. fingrene på to hender. Kan dette virkelig holde enda en runde? I minuttene som tikker og går etter at passeringstidene ble annonsert og hovedtadspublikummet har summet seg litt etter sjokket, har jeg en stakket bstund inntrykk av å være øyeblikkets mann på Lillomarka Arena. Jeg blir praiet av folk jeg ikke tidligere kan huske ha truffet, som peprer meg med spørsmål om Halden og om Tistedal, om treningskulturen i nærmiljøet og Gud vet hva. En annen langrennspappa fra en klubb i Asker kommer bort og antyder ironisk at han mener det er svært respektløs at løpere med klubbtilhørighet utenfor folkeskikken kommer inn til hovedstaden og gjør de lokale løperne til statister på hjemmebane. Der og da er jeg dessverre litt for oppspilt og bekymret til å sette behørig pris på spøken. Som ledd i forberedelsene til dette rennet har vi nemlig kjørt en intervalløkt i rulleskiløypa i Lillomarka Arena tidligere i uka, og basert på tidene vi registrerte på trening mener jeg å ha reell grunn for å frykte at 7:45 på den første av to runder á 2,9 km i denne brutale løypetraséen egentlig er ALTFOR fort. Jeg frykter at åpningen var for hard, for breial, for respektløs og at hovmod skal vise seg å stå for fall, og jeg tenker at denne frykten i selvstamme stund på en måte reflekteres i form av et tilsvarende velbegrunnet håp hos trenerne og langrennsforeldrene med overtrekksjakker som vitner om klubbtilhørighet i Koll og i Lyn og i Røa. Og opp den siste stupbratte kneika ca. halvannen km før mål begynner det å røyne på for jenta fra Tistedal. På én måte holder det imdl. helt inn, hun faller på ingen måte sammen, men taper ikke desto mindre noen dyrebare sekunder vis-à-vis de argeste konkurrentene mot slutten av løpet. Jenta fra Gransherad er det dog ingenting å gjøre med. Hun fullfører sisterunde i samme fryktinngytende tempo som hun oppviste på åpningsrunden og vinner rennet relativt klart. Med dette fikk både langveisfarne og øvrige interesserte med  generell sympati for underdogs i langrennrenns- og rulleskikonkuranser dobbelt grunn til å glede seg under premieutdelingen ved Lillomarka Arena denne torsdagskvelden. Med en vinner fra Gransherad i Notodden i Telemark og en bronsemedaljør fra Tistedal i Halden har utkantene av langrennskartet over Østlandsområdet gjort seg behørig bemerket i oppkjøringen mot en sesong hvor de samme løperne formodentlig vil møtes i Hovedlandsrennet i februar. Til da har imdl. bronsemedaljøren i jentenes 15-årsklasse i det 2. rennet av Oslo Rulleskicup et ekstra kort i ermet – i Tistedal har nemlig de sugende hardøktene vært nedprioritert til fordel for styrketrening og teknikk i sommermånedene. Nå er det blitt september. It’s time to wallow in the mire. Det er først NÅ vi begynner å trene utholdenhet.

 
Rulleskitrening for de yngste

Postet av Tistedalen FL den 6. Sep 2021


Da tfl.no var på besøk i Tistedalen Skianlegg mandag kveld var det et knippe ivrige rulleskiløpere som gjorde seg klare til kveldens økt. Her sammen med trenerne Arild og Andreas. Forrige helgs kretsmester Sondre var også på plass, kanskje for å gi de unge en ekstra inspirasjon 


På mandagene gjennom hele sommeren har TFLs skigruppe hatt et tilbud til barn og unge som ønsker å lære litt og kanskje utvide sine ferdigheter på rulleski. Laget har kjøpt inn en del utstyr som lånes bort til de som ønsker det. Skigruppas dyktige trenere står for instruksjonen, og de melder at det er plass til flere. 
NM i orientering for veteraner: Astrid Watterdal nummer fem

Postet av Tistedalen FL den 6. Sep 2021

I helgen, fra 3. til 5. september arrangerte Halden SK orienterings NM for veteraner! Det startet med sprint i festningsområdet på fredag, og fortsatte lørdag med langdistanse og med normaldistanse på søndag i skogene rundt Skolleborg i Aremark. TFL var representert med to løpere. Liv Inger Prangerød i D 60 ble nummer 12 både på langdistansen lørdag og på normalen søndag. Hun pleier ofte å være helt i toppen, så hun fikk nok ikke full klaff denne gangen! Bedre gikk det for Astrid Watterdal i D 65. Hun deltok kun på normaldistansen, men her løp hun inn til en flott 5. plass, bare 1 min og 15 sek bak vinneren, for oss ikke ukjente Gerd Bjørseth. Vi takker både Liv Inger og Astrid for innsatsen, og takket være dem er TFL fortsatt på O-kartet!
Fin tur i Høiåsmarka i dag, søndag 5. september

Postet av Tistedalen FL den 5. Sep 2021


På Kom deg ut dagen arrangerte turgruppa tur i Høiåsmarka . Vi gikk fra Fjell parkering, forbi Holmen gård og blåmerka sti til Blytjern . Etter en kort pause gikk vi opp til Høiås, hvor vi spiste matpakka. Deretter gikk vi Gulløypa , forbi Tobarntjern til Ekelimoen, og lysløypa til Fjell parkering.
Ni turdeltagerne og turleder var fornøyd med en fin turdag i pent terreng. 

Turleder var Sissel Huseby.

Fin tur i Liholtfjella

Postet av Tistedalen FL den 30. Aug 2021

Søndagens tur startet fra Bakke brygge og gikk til Liholt. Her var vi innom Jan Lunde som fortalte oss om de gamle brakkene på Liholt. Den minste er restaurert og brukes i dag som privatbolig. Den største ble revet i 1967. Videre gikk turen på deler av den gamle jernbanetrassen opp til steinbruddet. Videre forbi Liholttjern og Langevann. Derfra ganske så stiløst til idylliske Mellomtjern. Her tok vi matpakka i sola. Noen hadde sikkert spist seg mette på blåbær underveis.
Etter rasten gikk vi på god sti til Sovekollen. Her hadde vi en flott utsikt over Iddefjorden og områdene rundt. Siste etappe gikk bratt ned fra Sovekollen og til Bakke.
Takk for en fin tur til Vivan og Einar.

                                               Vivian Skontorp og Jan Lunde

                                                     Utsikt fra Soverkollen

                                                               Fra Liholttjern

                                  Drikkepause mellom Liholttjern og Langevann

                                                                 Mellomtjern  

 "Storebrakka" og "Lillebrakka" på Liholt, sett fra jernbanetrasèen i 1952. Mellom disse ser vi Folkets hus!
KM i orientering og på rulleski: Tre KM gull til TFL

Postet av Tistedalen FL den 29. Aug 2021

Fredrik Signebøen i fint driv under lørdagens normaldistanse i fri teknikk. Søndag tok han 2. plassen i KM i G 14 år. 

Orientering:

Lørdag arrangerte Indre Østfold OK KM i mellomdistanseorientering. TFL hadde med en deltaker, Liv Inger Prangerød. Hun er stabiliteten selv og sikret seg et nytt KM gull, med god margin. Vi gratulerer!

Rulleski:

Det har vært fyrt av et og annet skremmeskudd på treningene for TFLs ungdomsløpere nå i sesongoppkjøringen, og i helgen bød det seg en anledning til å skyte med skarpt. Siktet var rettet mot KM-titlene og sammenlagtpoengene i «Tistedalstrippelen», som gikk av stabelen på hjemmebane i Tistedalen Skianlegg 28. og 29 august. 

Aller mest treffsikre blant TFL-løperne var Sondre Signebøen og Agnes Andersen, som kapret hver sin gullmedalje i sine respektive klasser i kretsmesterskapet på rulleski for Østfold Skikrets. Etter målgang i skiatlonrennet som utgjorde årets KM-distanse og finale i 2021-utgaven av Tistedalstrippelen, kunne Sondre og Agnes samtidig kvittere ut hver sin seier i i tour-sammendraget. i hhv. G16 og J15.

KM-heder vanket det også på Fredrik Signebøen og Elina Ugland, som sikret seg sølv- og bronsemedalje i kretsmesterskapet i hhv. G14 og J16. Hanna Josefine Haldin vant sin klasse J 10 både lørdag og søndag, men dette var ikke KM klasse. Joel Bronebakk Johansson og Johan Fredrik Braarud Svendsby i G 13, deltok bare i lørdagens to renn. I prologen ble Joel nummer to og Johan nummer tre. På normaldistansen senere på dagen ble de nummer tre og fire. Årets utgave av "Tistedalstrippelen" gikk begge dager under fine værforhold, men vi får håpe at flere deltakere finner veien til Tistedalen Skianlegg neste år enn de ca. 30 som startet i helgen. Sju av dem var fra TFL.

                          Agnes Høyven Andersen, kretsmester i J 15

                                    Sondre Signebøen sikret KM gullet i G 16

                             Elina Ugland gikk seg inn til en bronsemedalje i søndagens KM

                                Hanna Josefine Haldin i fint driv under lørdagens renn

                                                    Joel Bronebakk Johansson

                                              Johan Fredrik Braarud Svendsby
Petter og Marius med i Toppidrettsveka

Postet av Tistedalen FL den 22. Aug 2021

                          Her går Petter Stokkeland i mål etter langløpet på torsdag

Toppidrettsveka 2021, har de siste dagene blitt arrangert i Møre og Romsdal og i Trøndelag. Rulleskirennene har blitt vist på NRK, og det har vært hyggelig å følge lokale løpere som Petter Stokkeland og Marius Svendsby. Begge har lagt grunnlaget i Tistedalen Skianlegg og er ofte å se der når de er hjemme i Halden. Petter går for Bygdøy IL, mens Marius fortsatt representerer Tistedalen FL, selv om han bor på Lillehammer Petter markerte seg i helga med sterke resultater. I langløpet over 55 km torsdag var han 1 min og 26 bak vinneren, men bare 26 sek bak duoen Johannes Høsflot Klæbo og Martin Jonsrud Sundby. Marius var ca. 12 min bak Petter. Petter ble nr. 31 og Marius nr. 74. 

I bakkeløpt lørdag var Marius eneste lokale representant og kom litt etter de beste, men var f.eks bare 10 sek bak Finn-Hågen Krogh. I den avsluttende skiatlon over 20 km lørdag kom Petter i mål som nr. 31, 1 min og 10 sekunder bak vinneren Klæbo. Da det gjensto 3,8 km var han bare 10 sekunder bak teten!

Hyggelig å følge "våre" gutter i konkurranse med verdenseliten

Startnummer 44 er Marius Svendsby, som her legger i vei på det drøyt 3 km lange bakkeløpet på fredag

Da det gjensto 3,8 km av den 20 km lange duatlon på lørdag, var Petter bare 10 sek bak teten
Rapport etter turen til Brattås naturreservat 15. august 2021

Postet av Tistedalen FL den 17. Aug 2021

                                               Hva betyr teksten på skiltet tro?

Turen til Brattås naturreservat var første tur i høstprogrammet, 9 deltakere + turledere Sissel og Ove = 11 som gikk tur. Før start var det en orientering om via Ferrata ved daglig leder Inger Midttun. 

Alle var godt fornøyde med en tur i ukjent (for de fleste) terreng. Været var godt med sol og litt vind, litt vått i gresset da vi startet. Elven krysset vi på flåten og «VIPPSet» kr 25 pr deltaker til Kanalselskapet. Flere av deltakerne ble sittende på benkene ved slusene etter turen og se våghalser klatre og kjøre ZIP-line i via Ferrata, andre hastet til byen for å se målgangen til Ladies Tour of Norway. 

Jeg spurte deltakerne hvor de hadde sett annonsen, og alle hadde sett den i HA «hva skjer», og derfra lest på hjemmesiden. Ingen hadde sett på Facebook, ei heller på Visit Østfold/Halden. Sissel delte ut programmet vårt og vi inviterte til Ertetrimmen som starter til torsdag.

Vi møtte andre turgåere som vi selvfølgelig slo av en prat med og informerte om hjemmesiden hvor vi annonserer for høstens aktiviteter.

Vi tok inn alle merkebånd langs stien på hjemveien da via Ferrata nå har merket stien med mørk blå maling på trærne, og da har vi utført miljøtiltak iht DNTs krav og anbefalinger om «sporløs ferdsel» slik at appelsinskall, bananskall og annen søppel ble tatt med hjem.

Hilsen

Sissel og Ove
 Turledere

                                             Infoskiltet som er plassert ved kanalfergen....

                                                          ....og slik så den ut

                                                            Se opp for firbente....

                                              Her klatres det ved hjelp av tau

                                                Yngste deltaker på toppen....

                                                              Trofaste deltakere....

                                                  .... så var det takk for turen
Rulleski: Agnes Høyven Andersen med sterk tredjeplass på Geilo

Postet av Tistedalen FL den 15. Aug 2021

                     Agnes i fint driv under under lørdagens Sommer Grand Prix på Geilo

Agnes deltok altså i den for anledningen sammensatte jenteklassen J15-16, hvor jentene som vanligvis konkurrerer i J15 fikk bryne seg på de eldre og antatt sterkere jentene i J16. Oppgjøret om posisjoner/plasseringer, og til syvende og sist om medaljene i denne klassen, skulle vise seg å bli en riktig gysare, hvor både utholdenhet og skiteknikk, samt ikke minst løpernes evne til taktiske disposisjoner underveis ble satt på alvorlige prøver. Konkurransen ble gjennomført etter opp- og nedrykksmetoden, en interessant vri på det tradisjonelle utslagsprinsippet som vanligvis benyttes i langrennsprint, og dette bidro til å gjøre taktiske vurderinger og posisjonering i mellomheatene til en nærmest uutholdelig spennende affære. 

 

                      Det var greit å lytte til gode råd fra far/trener Trond før finalerundene

I prologen, hvor mange av løperne åpenbart var usikre på hvordan løpet burde disponeres og løpstidene følgelig varierte ganske mye, gikk Agnes inn til tredje beste tid, og kvalifiserte seg med dette som eneste 15-åring (hun er strengt tatt fremdeles bare 13, men konkurrerer i hht. NSF's reglement i J15) til A-heatet i den første av mellomrundene.   Etter hvert som løperne i mellomheat og i påfølgende kvart- og semifinaler gikk seg stadig mer husvarme i løypa og ble mer innforstått med styrkefoholdet seg i mellom, gikk Agnes bare bedre og bedre for hver runde. Er i all ubeskjedenhet fristet til å skyte inn at de løpstaktiske anbefalingene Agnes ble forelagt fra trenerhold heller ikke ble dårligere etterhvert som "taktikktreneren" hadde fått anledning til å studere løpsutviklingen igjennom flere heats. 

 

                                             Det var hard kamp om plasseringene

Da det var duket for semifinaleheat var det foreskrevne løpsopplegget, som i grove trekk bestod i å kontrollere feltet og forsøke å rykke over hver eneste bakketopp i den 1,2 km lange sprintløypetraséen, tydeligvis godt nok innarbeidet til at det lot seg gjennomføre til punkt og prikke. Agnes parkerte konkurrentene fullstendig i dette heatet, kom alene inn på oppløpet og tok seg med dette, igjen som eneste 15-åring, til A-finale i J15-16.  I A-finaleheatet ble imdl. tilsynelatende repekten for to eldre og antatt sterkere pallplasskanidatene i største laget. Til tross for innstendige anmodninger om å følge suksessoppskriften fra semifinalen, gå knallhard ut og kontrollere feltet fra start, ble Agnes liggende aventende på bakskiene til de to sterkeste rivalinnene. Disse tre fulgte hverandre som skygger igjennom hele A-finaleheatet og kom samlet inn på oppløpet, men med kun to spurtkorridorer og to 16-åringer å kappes om plassen med på oppløpet, trakk Agnes det korteste strået og måtte ta til takke med tredjeplassen. Alt i alt en veldig god prestasjon, som vi har god grunn til å være fornøyd med, men ikke desto mindre litt ergelig at Agnes, etter å ha gått på seg selvtillit og i stadig større grad kontrollert feltet i mellomheats og semi, fremstår som litt for reservert i finaleheatet. Det var ingen flere fra TFL med i dette rennet. 

    Tredjeplassen lørdag vitner om at treningsarbeidet har blitt utført godt gjennom sommeren

                            Agnes har all grunn til å smile etter helgens innsats på Geilo
Barnas Turlag: Fin tur til Budalsvika

Postet av Tistedalen FL den 12. Aug 2021

6.-8. august gjentok Barnas Turlag fjorårets suksess med sykkeltur til Budalsvika, og tradisjonen er dermed etablert. 12 barn og 7 foreldre syklet inn fra reservatgrensen fredag ettermiddag, og kvelden ble brukt til å få opp leiren med telt og hengekøyer, kveldsbading og kos ved bålet. Lørdag ble det også i år tur til Tomt-Elias hule. De fleste tok sjøveien i kano, og noen gikk gjennom skogen. Vel framme ble det rigget opp til rappellering. Mange modige barn utfordret høydeskrekken, og tok seg fra toppen av fjellet ned til hulen. Kanskje var det nettopp denne metoden Tomt-Elias også brukte? Før vi satte kursen tilbake til leiren, ble det rast og bading ute på neset. Tilbake på hytta var det nystekte pannekaker på menyen, med selvlaget blåbærsyltetøy. Gjennom hele helgen har vi kost oss med mange forskjellige aktiviteter både til lands og til vanns. Noen har padlet, andre fisket, og alle har badet mye. Det har blitt utfordret til kamp både i klatreline, badminton, stå på henda, natursti, yatzy og håndbak. Bålet var samlingspunkt om kvelden, med grilling og røverhistorier under en flott stjernehimmel. Vi har hatt en helt topp helg i nydelig sommervær.
40 med på Ertetrimmens sesongstart, torsdag 19. august

Postet av Tistedalen FL den 3. Aug 2021


Da Ertetrimmen startet opp, for første gang på 1,5 år, torsdag 19. august, kom det 40 stk. til start. Det var både store og små, gamle og unge. Det fortsetter neste uke, og hver torsdag fram til 30. september!

Æresmedlem og en av TFLs stiftere, Margoth Arnesen har gått bort!

Postet av Tistedalen FL den 27. Jul 2021


          Dette bildet er fra 2012, da Margoth Arnesen ble utnevnt som Æresmedlem i TFL.


Da Margoth Arnesen døde 7. juli, var det et trofast TFL medlem og Æresmedlem som gikk bort. Sammen med sin mann Finn og 25 andre personer, var Margot med på å starte Tistedalen Friluftslag, 18. mars 1956. Margot har ikke hatt de fremste vervene i klubben, men har alltid vært der når ting skulle skje. Margoth var i yngre dager en habil o-løper, og hun var en av seks løpere fra TFL som deltok i et løp i Varteig, bare fire dager etter at laget ble stiftet. Etter at helsa begynte å skrante har hun de siste årene vært på Helsehuset og Bergheim. Margoth ble over 97 år! Vi lyser fred over Margoth Irene Arnesens minne! 


                                     Trond Sydskogen                   Terje Jensen

                                          Leder i TFL                       Tidl. leder i TFL     

                                                              

 

TFL arrangerte Langdistanse NM i 1997, og her er 13 av lagets stiftere samlet som æresgjester. Margoth Arnesen er en av dem. Hun sitter her i midten i fremste rad.


                Bildet under ble antagelig tatt før Tistedalen Friluftslag ble stiftet i 1956
                       
TFL veteraner på besøk i OL anleggene på Lillehammer

Postet av Tistedalen FL den 5. Jul 2021
                          Her er gjengen klar for en lunsj, helt på toppen av den store hoppbakken

Som de fleste sikkert vet er tidligere TFL leder Per Olav Andersen sjef for OL anleggene på Lillehammer. Det vil si Lysgårdsbakkene, isahallene, Birkebeineren skistadion, både langrenn og skiskyting, og ikke minst bobbanen ved Hunderfossen. Sist uke var seks TFL veteraner på Lillehammer og i den anledning fikk Karsten Sandtorp, Svein Løwengreen, Jan Gunnar Lilledal, Kai Nilsen, Asbjørn Holmen og Terje Jensen spesialomvisning av sjefen sjøl i alle disse anleggene.

    Håkons Hall er en storslagen arena, med rundt 12 000 sitteplasser, litt avhengig av type arrangement


Egget som dukket opp midt på sletta av hoppbakken under åpningen av OL i 1994, er nå plassert inne i Håkons Hall.

                                        Dette bildet er tatt utenfor Håkons Hall

Karsten og Kai prøver her å skyve Jan Gunnar og Asbjørn i gang fra toppen av bobbanen...men det ble det ikke noe av... 

Kai, Per Olav, Asbjørn, Karsten, Jan Gunnar og Svein, har vendt ryggen til den flotte utsikten som er her på toppen av Lysgårdsbakken

Fire tidligere TFL ledere, med tilsammen 18 års fartstid. Per Olav med fire år, Terje med åtte, Jan Gunnar med fire og Svein med to år

                                  Fra skiskytterarenaen på Birkebeineren skistadion

Den nye langrenns arenaen på Birkebeineren, ligger litt ovenfor for den gamle som bre brukt under OL i 1994. 
Nye skilt på plass i Ankerfjella!

Postet av Tistedalen FL den 2. Jul 2021


Nye skilt er på plass i Ankerfjella. Alle stier vil bli merket på nytt i løpet av sommeren😁. Som man ser er det mange alternative stier inn til Budalsvika. 
Vi har flere ledige helger i sommer. Det er fortsatt restriksjoner på overnatting, så ring 948 81 540 for bestilling 🥾🚲🛶
Det er dessverre ikke mulig å passere grensen fra svensk side ☹Rapport etter KulTUR-vandring torsdag 24. juni fra Eskeviken

Postet av Tistedalen FL den 27. Jun 2021

Rapport etter KulTUR-vandring torsdag 24 juni kl. 18:00 fra Eskeviken

Torsdag ettermiddag, 24 juni, gjennomførte TFL i samarbeid med Halden turist, en rundtur fra Eskeviken via Rødbnabbene, Skysskafferen, Engevika og tilbake til Eskeviken. Hele 13 deltakere ble med på turen i et nydelig sommervær.

På sidene til Visit Halden og våre egen hjemmeside står mer om turprogrammet framover.

Eskeviken gård omtales i 1401 ved navnet Eisskiavik, som kommer av Eisskier som var en type vikingeskip som kunne ligge i havn her. Sjøen gikk mye høyere enn i dag.

Mange rike og mektige folk har eid gården. Rundt 1640 var det Niels Hansen Meng. Eskeviken var kun en av hans i alt 72 gårder.

Under de følgende kriger gikk det hardt ut over gården. Først var det Tønne Huitfeldt som trengte underhold til sine soldater. I 1660 satte svenskene gården i brann. Da Karl 12. beleiret byen i 1718 søkte kvinner og barn tilflukt her ute.

I dag viser Eskeviken gård seg som et praktfullt sted med en nydelig have omkring.

Rødnabbene var, for mange år tilbake, et populært badested for Haldens beboere. Hver halvtime, så hadde båten Selve II avgang fra Halden havn og ut til Rødnabbene. Her ute var det en restaurant og et 10 meter høyt stupetårn. 

Etter at driften ble avviklet i etterkrigsårene brant bygningen til slutt ned, men ruinene står fortsatt igjen og kan besøkes den dag i dag. 

Det blåser friskt inn gjennom de gamle vindusåpningene på Rødnabbene. Trass i forfallet som preger det gamle badet, kan man ane fordums glansdager med yrende badeliv og festivitas.

Noen ord om planer for å «gjenreise» Rødnabbene ble det også tid til.

Skysskafferen er en fyrlykt som ligger ved Iddefjorden i Eskeviken, Halden. Navnet kommer fra at folk fikk skyss over til Sverige herifra i tidligere tider. 

En kartskisse som viste hvor motstandsbevegelsen under krigen 1940 – 45 hadde ulike ruter over til nøytrale Sverige ble vist fram.

Engevika. Halden har mange flotte badeplasser, og kommunen tilrettelegger og vedlikeholder flere av dem. Dette er en av de plassene kommunen har ansvar for, og som Haldens ungdom besøker flittig. De hopper fra det høye berget, altfor høyt til at vi, litt eldre, tør dette vågestykket.

Herfra går også en gammel sti opp til det nye boligfeltet på Brattskott. Mer om det på en senere tur.

Halden; 24 juni 2021
Ove Aardal
 Turleder
Sondre, Johan og Marius på rulleskirenn i Innlandet

Postet av Tistedalen FL den 20. Jun 2021

Sondre Signebøen som her fører an i en treningsøkt i skianlegget sist uke, deltok på Hamar i sprintrennet Kirkebakken opp på lørdag
Dette bildet er tatt på Gjøvik i vinter, sist Marius og Johan var i området og gikk renn. Denne gangen var det altså med rulleski på beina


Endelig var det mulig for våre skiløpere å få startnummer på brystet igjen. Tre løpere fra TFL deltok i to forskjellige renn i Innlandet denne helgen. Fredag og lørdag gikk "Totenrullen" med 10 km fredag og 50 km lørdag. Johan Unneberg ble nummer 19 fredag, 2,02 bak vinneren, VM medaljør Håvard Solås Taugbøl. Her må vi få nevne at Filip Glittenberg Holt, som for andre året går for Nes Ski, ble nummer 16, 1,44 bak vinneren. På lørdag var det duket for 50 km i klassisk stil med store deler av langløpsgjengen på plass, pluss noen "vanlige" landslagsløpere. Langløpskongen Andreas Nygaard vant spurten mot landslagets Martin Løwstrøm Nyenget. TFLs Marius Svendsby ble nummer 47, ca. 14 min bak Nygaard, mens Johan Unneberg var noen minutter bak Marius igjen, med sin 55 plass. Disse rennene gikk, som navnet tilsier, på Toten, og i lørdagens 50 km var både start og mål i Raufoss sentrum. På andre siden av Mjøsa, nærmere bestemt på Hamar, ble det tradisjonelle sprintrennet Kirkebakken opp arrangert lørdag. Her deltok TFLs Sondre Signebøen i G 15-16 og klarte seg meget godt. I prologen var han 8 sek bak bestemann og ble nummer sju der, men kom seg aldri videre til finalen. Veldig hyggelig at det igjen er mulig for de aktive å gå renn igjen!
Vi minnes Arne Kristiansen og Edmund Eide som nå har gått bort. Begge med mange år i TFLs tjeneste!

Postet av Tistedalen FL den 17. Jun 2021

Minneord om Arne Kristiansen

Da Arne Kristiansen døde 8. juni 21, 94 år gammel, var det en markant person i TFL sammenheng som gikk bort. Arne ble født 24. november 1926 i Halden. Han var ikke bare en av lagets stiftere, men en særlig viktig person i oppbygningen av Tistedalen Friluftslag. Arne var stadig i forkant av utviklingen og en ledertype som var respektert av alle. Arne var leder i laget i ett år, i 1973. Han var med i gubbegjengen på Ertehytta så lenge helsa tillot. Det tynnes nå i rekken av lagets stiftere, naturlig nok.

Arne tilhørte den generasjonen som var nøysomme og arbeidet hardt. Med sine gode lederegenskaper og innsats tenker vi tilbake på Arne som en  samfunnsbygger og ildsjel. Hans bidrag til Tistedalen Friluftslag og lokalsamfunnet er stort. Det kan trekkes frem arbeidet med å etablere lysløypa i Ertemarka tidlig på 1970 tallet. Uten å fornærme noen, må vi tillegge Arne æren for både Ertemarka rundt og aktivitetsbanen ved Ertehytta. Arne er også mannen bak TFLs flotte klubbmerke. 

Arne var interessert i idrett og spesielt orientering. Han drev i mange år sin egen bedrift, Triana, sammen med en annen TFL kompis, Dagfinn Holm.

Da hans hustru Berit døde for noen år siden, var det et hardt slag for Arne. De senere årene har Arne bodd i Hagegata og på Bergheim.  Nå er dessverre ikke Arne med oss lenger, men minnene vil vi fortsatt ha med oss videre i arbeidet for TFL, det er med slike personer samfunnet går videre i positiv retning. Arne fikk både TFLs gullmerke og ble utnevnt til Æresmedlem for sin innsats for laget.

Vi takker Arne for alt han har gjort for oss, og sammen med oss i alle disse årene i Tistedalen Friluftslag. Vi lyser fred over hans minne. Våre tanker går til familien.


Trond Sydskogen

LederMinneord om Edmund Edgard Eide

 

Da Edmund døde 4. juni 2021, 88 år gammel, var det en markant person i TFL sammenheng som gikk bort. Han var mangeårig medlem i TFL og leder av hovedlaget i perioden 1987 – 1993. Foruten disse sju årene som leder i TFL, satt han i styret i fire år som leder av skigruppa, og to år som leder av Budalsvikagruppa. Edmund har også mottatt TFLs gullmerke for sin innsats for laget. Edmund var sentral i planlegging og gjennomføring av arbeidet med å etablere Tistedalen skianlegg i de første årene av dens eksistens. Særlig med å markedsføre prosjektet overfor sentrale instanser som Østfold Skikrets, de andre klubbene i Halden, Halden Skiklubb, Gimle IF, TTIF og Berg IL.  

Edmund tilhørte den generasjonen som var nøysomme og arbeidet hardt. Med sine gode lederegenskaper og innsats tenker vi tilbake på Edmund som en samfunnsbygger og ildsjel. Hans bidrag til Tistedalen Friluftslag er samlet i miljøet rundt Ertehytta. 

Edmund var født i Kirkenes i 1933 og var 7 år da 2. verdenskrig brøt ut i Norge. Krigen førte til harde kamper i Finnmark og familien måtte som veldig mange andre flytte inn i tunneler for å søke dekning. Der oppholdt de seg til russerne frigjorde Finnmark. Det påvirket Edmund slik at han politisk var på venstresiden som kommunist, ml-er, RV og Rødt. 

Han flyttet sørover, først til Skien og senere til Halden hvor han stiftet familie og fikk etter hvert tre barn. Edmund var innom ulike yrker både som ansatt og selvstendig næringsdrivende. Han var tydelig og klar i sin tale. 

I de siste årene var Edmund redusert som følge av sykdom, som gjorde at han ikke lenger kunne utføre fysisk aktivitet.

Selv elsket han å gå på ski, sykle og løpe. Edmund deltok i Birkebeinerarrangementer, både sommer og vinter. Vasaloppet var en selvfølge, og de fleste store turrenn, som f.eks Holmenkollmarsjen hadde Edmund på deltakerlisten gjennom mange år. 

Nå er dessverre ikke Edmund med oss lenger, men minnene vil vi fortsatt ha med oss videre. Det er med slike personer som Edmund samfunnet går videre i positiv retning.

Vi takker Edmund for alt han har gjort for oss gjennom mange år i Tistedalen Friluftslag. Vi lyser fred over hans minne og våre tanker går til familien.

 

Trond Sydskogen

Leder

                              Vinter med snø og skiløpere i Ertemarka, da var Edmund i sitt ess

Fra Ertemarka rundt i 2007. Det var slik oppslutning Arne drømte om da han i 1973 var med å starte dette arrangementet

Her har vi en stolt Edmund, etter at han hadde klart å få hele herrelandslaget i langrenn til å besøke kunstnøanlegget en varm sommerdag i 2003

        Arne Kristiansen og hans medhjelpere i arbeid med å ferdigstille aktivitetsløypa ved Ertehytta i 2009

                        Edmund som funksjonær under orienteringstafetten Grensekuriren i 1987

                    En bildemomontasje av Arne i forbindelse med åpningen av aktivitetsbanen i 2009

Slik vil nok mange huske Edmund. Midt i snøføyka fra snøkanoner i skianlegget. Her er han sammen med Gudmund Olsen og Henry Moberg

Her er Arne og kona Berit under Ertemarka rundt i 1992. Begge var med og stiftet Tistedalen Friluftslag i 1956

Edmund sammen med klubbkompis Terje Jensen på besiktigelse av Vasaloppsporet ved Mångsboderna, dagen før Vasaloppet i 2003
Fra helgens dugnad i Budalsvika

Postet av Tistedalen FL den 16. Jun 2021

Vi legger ut noen bilder fra helgens dugnad. Fine folk og bra vær. Nye utebenker, nytt kjøkken og tre favner ved i tillegg til vanlig vedlikehold.
Vi håper mange kommer innom i sommer. Husk at overnatting fortsatt må bestilles på forhånd. Da kan man være sikker på at man  får hytta helt alene.
Ring 948 81 540 for å bestille, og hvis noen ønsker å bli med i gruppa vår, så er det bare å ta kontakt.

                          Nye flotte benker, produsert på Halden fengsel. To stykker står nå på tunet vårt

                                                           Fint å ha en solid båt

                                     Her får vi en "hjelpende hånd" for å montere taket

                                                                På vei ut fra Lille Sandvik
Rulleskitrening med varierende innhold

Postet av Tistedalen FL den 14. Jun 2021

                                   En liten pause i treningen, med Lille Erte som bakteppe

En dag i uken siden 18. mai, har TFLs skigruppe arrangert rulleskitrening for barn i alle aldre. P.g.a av coronaen har det vært nødvendig med påmelding fra gang til gang, og det har for nybegynnere vært muligheter til å låne utstyr. Dette opplegget har gått over fem kvelder, og hadde ferieavslutning mandag kveld med pølser og det som hører med! Det har vært populært blant de unge og opplegget er tenkt videreført etter ferien. TFLs aktive utøvere har i tillegg hatt sine faste treningsdager i uken, men i disse strenge coronatider har det vært vanskelig å holde motivasjonen oppe!

All honnør til trenerne Arild, Andreas og Trond som organiserer det hele!

                                 "Innebandykamp" på rulleski, må vel kalles alternativ trening 

              Her er det også en ball med i treningen, men fotografen har ikke klart å fange opp den

                             Vanlig rulleskitrening er selvfølgelig en viktig del av det hele

                          Denne gjengen ser ut til å være fornøyd med kveldens økt

                                                   Så var det klart for pølsene....
14 med på søndagens tur i Torsnes

Postet av Tistedalen FL den 6. Jun 2021

14 stk, inkludert turleder Vivan, var med på turen på Torsnes den 6 juni.

Vi gikk gjennom flott furuskog på myk barsti ned mot en gammel husmannsplass Munken. Ved Stuestallbukta tok vi matpause og mulighet for et bad.
Vi gikk videre på flotte svaberg, og ned for å se på en spesiell jettegryte. Ca. 10 km tur, med flott sommervær!
Mange nye klopper rundt Holvannet

Postet av Tistedalen FL den 22. Mai 2021


I hele vår har Løypegruppas dugnadsgjeng jobbet med å legge klopper over de verste bløthullene på den populære stien rundt Holvannet.

Jobben begynte allerede midtvinters da innkjøpte planker først ble kjørt med traktoren til Holvannet, og siden fraktet ut med snøscooteren til flere depoter på østsiden av Holvannet.

 Som vi husker, var det en lang kuldeperiode i januar, så isen ble målt til 20-25 cm da vi 11.februar kjørte ut materialene. Dette sparte oss for en masse svette og slit med å frakte tunge materialer ut i skogen.

Selve arbeidet med kloppene ble påbegynt 20. april. Da skjøtet vi på en gammel klopp rett syd for demningen. Videre sydover har det blitt lagt opp 6 nye klopper. Arbeidet ble fullført med den lange kloppa over myra helt syd i Holvannet den 11.mai.

Nå håper vi at folk setter pris på det arbeidet som er gjort og at stien fortsatt blir mye brukt.

 

                    Frakt med snøscooter. Fv. Hans Nossen, John Lundquist, Tom Olaussen

                   Nøyaktighet må til. Fv. Jan Otto Johnsen, Hans Nossen, Morten Skadsem

                                                              Den lengste kloppa!

                     Ferdige med jobben. Fv. Morten Skadsem, Jan Otto Johnsen, Hans Nossen.

 

                                                  Tekst og alle fotos: Jan-Erik Bjerkeli
Fin kveldstur i Ertemarka

Postet av Tistedalen FL den 20. Mai 2021

Det var åtte damer som ble med på denne fine kveldsturen i Ertemarka . Vi gikk turen rundt Åsen på 7 km. Det var en flott kveld med sol og fin temperatur . Vi tok oss god tid og viste på kart hvor turen gikk, og en pause ved utsiktstårnet til TTIF. En flott sted med praktfull utsikt over Ormtjern.
Tror alle var fornøyd med kveldsturen!

TFL har oppstart av rulleskitrening for barn i alle aldre fra 18. mai!

Postet av Tistedalen FL den 14. Mai 2021

TFL har oppstart av rulleskitrening for barn i alle aldre. 

Ta med hjelm, staver og skisko dersom man har.

TFL stiller med lånerulleski og skisko som er tilegnet rulleski. 

Grunnet Corona og utstyrsbehov, er det nødvendig med påmelding de gitte dagene.

Dager: Tirsdag 18. og 25. mai og deretter mandager frem til skoleslutt.

Sted og tid: Erte skianlegg kl. 18:00

Treningsgrupper:

Gr 1: 7 til 10 år: 

Kontaktperson: Arild Signebøen, tlf 47234785

Påmelding: e-post: arild.signeboen@gmail.com 

Gr 2: 10 til 13 år:

Kontaktperson: Andreas Johansson, tlf 98219465

Påmelding: e-post: andjo75@gmail.com 

Gr 3: 13 og eldre

Kontaktperson: Trond Andersen, tlf 90847456

Påmelding: e-post: trond@fibreworks.no 

Se gjerne på videoene for å få et inntrykk av hva vi driver med. https://www.facebook.com/Tistedalen-FL-342638479168514/

Vel møtt!

Turorienteringen med oppstart søndag 28. mars

Postet av Tistedalen FL den 25. Mar 2021

Her har vi deler av kartet som brukes i året turorientering, og som også ble brukt under Lang NM som TFL arrangerte i 1997

Turorienteringen med oppstart søndag 28. mars

 Fire gratis kart legges ut på Tur-O-Halden.no for barn og familie og kan lastes ned. Det er i følgende områder: Kruseter, Eskeviken, Venås og Nyborg på Aspedammen. Det vil også være et ekstra gratis kart for voksne/øvede. Åtte postbøtter på Buretfjellet som Trygve Fosse legger ut. Det er i terrenget mellom Kula og Gullund med inngang fra Ørveien, på TFL s gamle kart fra NM i 1997. Her har tre velvillige grunneiere gitt grønt lys. Alle kart vil bli tilgjengelig for salg i butikk 19. april. Kan kjøpes hos Felleskjøpet Brødløs, Norli Køhn og Kiwi Risum. Det gjelder da 85 poster i terrenget rundt Halden. Dette er et koronafritt tiltak ettersom postkoder kan avleses på avstand, uten å berøre postbøtter. Nå er jo folk svært oppmerksom på to meters regelen, og kø er det sjelden i løypene. Møter man noen, hold avstand.  TFL og samarbeidsklubbene Gimle IF, Halden Skiklubb og IDD sportsklubb ønsker alle en spennende tur på litt ukjente mål som man ellers ikke oppsøker.  Obs! GPS post legges ut 1. april for de mer drevne. For Tur-O, Mayna og Hans Nossen


https://nb-no.facebook.com/TurOHalden/
Agnes ble kretsmester, Joel og Johan vant også sine klasser!

Postet av Tistedalen FL den 13. Mar 2021

TFLs tropp i Spydeberg lørdag 13.mars besto av fra venstre: Joel Bronebakk Johansson, Johan Fredrik Svendsby Braarud, Fredrik Signebøen, Sondre Signebøen og Agnes Høyven Andersen


To helger på rad, har Spydeberg IL fått anledning til å arrangere skirenn. KM for Østfold har blitt inkludert i disse rennene, med fristil forrige uke og klassisk denne lørdagen. Fem løpere fra TFL var med denne gangen og Agnes Høyven Andersen sikret KM gullet, klart foran sin gode venninne og konkurrent Anna Solberg fra arrangørklubben! Sølv ble det på Sondre Signebøen i G 15, mens broder Fredrik fikk bronse i G 13. Joel Bronebakk Johansson i G 11 og Johan Fredrik Svendsby Braarud G 12 vant begge sine klasser, men de er for unge til KM medaljer. Disse blir først delt ut fra og med 13 år!
Skirenn i Spydeberg: Pallplasser til flere TFL løpere

Postet av Tistedalen FL den 8. Mar 2021

                                            Joel Bronebakk Johansson vant sin klasse i Spydeberg 


Søndag 7. mars ble det igjen arrangert skirenn i Østfold. Det tradisjonelle Spydebergrennet ble arrangert, med innlagt KM for Østfold. I Gutter 11 år vant Joel Bronebakk Johansson med klar margin. I klassen for jenter 10 år deltok Hanna Josefine Haldin. Hun er i en klasse hvor det ikke er tillatt med rangert rekkefølge, men tidene registreres, så vi drister oss til å antyde at Hannas tid var god!

De øvrige TFL løperne gikk i klasser hvor det var innlagt KM. Agnes Høyven Andersen i J 14 ble nummer to, åtte sekunder bak vinneren. Andreplass fikk også Sondre Signebøen i G 15, mens Fredrik Signebøen ble nummer tre i G 13. Fin innsats av alle TFLs løpere!

   Hanna Josefina Haldin som også var med i Spydeberg, her i fjorårets Oslo Skifestival i Holmenkollen

                                     Medaljevinnerne fra TFL i årets KM. Sondre, Fredrik og Agnes 
Telenorkarusellen: Ivrige deltakere i tåke og regn

Postet av Tistedalen FL den 25. Feb 2021

                    Ole Tafjord og Mons Naasen Tandberg var veldig fornøyd med innsatsen


Torsdag gikk den tredje av de annonserte Karusellrennene i tåke og regn. Det hindret ikke ivrige barn fra å stille opp. Det er planer om å avholde et nytt renn i Karusellen førstkommende onsdag. Mer informasjon om dette kommer senere. I de tre første arrangementene har det vært 42 starter.

  Søsknene Troy Victor og Athene Victora Stokseth var to av deltakerne i torsdagens Karusellrenn

Alette og Lars Olav Brække-Fjeldseth hadde også funnet veien til skianlegget og Telenorkarusellen denne torsdagen
Tirsdagens Telenorkarusell: 14 deltakere

Postet av Tistedalen FL den 23. Feb 2021

Kasper Lintho Søndenå, Ivar Helgerud og Nora Lintho Søndenå vel plassert på "pallen".


Den andre av tre Telenorkarusellrenn samlet 14 deltagere. Det tredje og siste rennet går torsdag 25. februar mellom kl. 11 og 15!

                                       Tuva Ulekleiv i fint driv mot mål i tirsdagens karusellrenn

                                   Even Ulekleiv tar ut de siste kreftene før målstreken passeres

                         En fornøyd Angel Ilunga etter at tirsdagens karusellrenn er vel i havn

                           Kasper Lintho Søndenå ser ut å ta seg en liten pause til ære for fotografen

Johannes Ørstad Bernstrøm var også en av de 14 deltagerne i tirsdagens karusellrenn i skianlegget
Telenorkarusellen: 22 med på lørdag, i øsende regnvær

Postet av Tistedalen FL den 21. Feb 2021

        Thea Otilie Myhren Sæther var en av 22 som var med i lørdagens utgave av Telenorkarusellen


Etter mange uker med flott vintervær, ble det først nå åpnet for å arrangere Telenorkarusellen! Lørdag ble den første av tre karuseller arrangert i skianlegget, og tross regnvær kom det 22 barn til start. Karusellen fortsetter tirsdag 23. og torsdag 25. februar, med start mellom kl. 11 og 15.

         Som man ser av bildet var det ikke direkte vintervær under åpningen av årets Telenorkarusell

                              Til tross for været, to fornøyde deltakere på toppen av "pallen" 
Digitalt Årsmøte i TFL 2. mars

Postet av Tistedalen FL den 19. Feb 2021

På grunn av covid-19 bestemmelser har styret besluttet at Årsmøte som skulle ha blitt avholdt i Folkets hus, Tistedal 2. mars, gjennomføres digitalt. Påmelding til deltagelse gjøres til: svegilmi@online.no innen torsdag 25. februar 2021. I etterkant av påmeldingen vil man motta en link til Årsmøte som gjennomføres på Teams. Årsmøtedokumenten vil bli tilgjengelige på www.tfl.no. Velkommen. 
Flotte vinterdager i distriktet!

Postet av Tistedalen FL den 7. Feb 2021

Denne helgen, til tross for koronaens skumle adferd, har store og små boltret seg i vinterlige aktiviteter rundt omkring i vår distrikt. Barnas Turlag avlyste "Kom deg ut dagen" på grunn av koronaen, men folket har kommet seg ut på egen hånd og benyttet helgen på best mulig måte. På "alle" islagte vann har det blitt gått på skøyter, ski, pilket og grillet etter alle kunstens regler. Alle steder tfl.no var innom på søndag krydde det av små og store i full utfoldelse. For skiløperne var nok løypene i Tistedalen Skianlegg det sikreste, men noen cm villsnø har gjort at forholdene på de islagte vannene også er brukbare.

 Det var mange som benyttet seg av de fine preparerte løypene i Tistedalen Skianlegg gjennom helgen.

De store snøhaugene i skianlegget ble godt benyttet til aking, og grillplassene i anlegget var stort sett fulle av små og store til enhver tid.

Parkeringsplassen ved skianlegget var full, og på alle andre steder som Krusæter og ved Store Erte var det ikke mange parkeringsplasser å oppdrive. Ved Store Erte  var også riksveien tatt i bruk! 

Både på Krusætertjern, som vi ser her, og på Store Erte krydde det av små og store, Også på Femsjøen, ved Vanninga, var det stor aktivitet.
Fint i skianlegget om dagen!

Postet av Tistedalen FL den 2. Feb 2021


Den lille snøen som kom her om dagen, hjalp ikke stort på forholdene i lysløypa og andre løyper. Da er det godt å ha kunstsnøen i Tistedalen Skianlegg. I det flotte været som er om dagen er det mange som trekker ut i naturen. Mange prøver seg med skøyer og fiskeredskap på de mange islagte vannene i distriktet, men det er også godt med små og store i den to km lange løypa i skianlegget. Her er det meget flotte forhold for tiden. Selv om løype "bare" er to km, og det er mange i sporet, går det fint å holde god avstand i disse koronatider.

          Langrennsløper Bastian, prøver seg i den nyanlagte hoppbakken, midt i skianlegget 

 

Martine Svendsby har funnet seg godt til rette i sin nye klubb på Lillehammer

Postet av Tistedalen FL den 31. Jan 2021

Martine Svendsby valgte før årets sesong å bytte klubb fra moderklubben Tistedalen FL til Lillehammer SK. Dette var en naturlig avgjørelse da hun har flyttet til Lillehammer. I år har det ikke blitt mange skirenn for Martine av årsaker vi kjenner godt til, men Lillehammer SK har et godt treningsmiljø og arrangerer stadig klubbrenn. I helgen var det renn både lørdag og søndag og blant klubbens jenter/damer ble hun nummer to på lørdag, mens hun slo alle på søndag. Det var 10 km skøyting på lørdag, og 10 km klassisk søndag.

I årene hun representerte TFL ble hun kretsmester på ski hele sju ganger, mens hun på rulleski sikret seg fire KM gull. Kristina Bergquist fra Rømskog har i alle år vært en sterk konkurrent og en god venninne. Kristina bor også på Lillehammer og har byttet klubb fra Rømskog til Lillehammer og sammen med Martine blir det mange fine treningsøkter.  Vi ønsker Martine lykke til videre i karrieren, og regner med at hun stikker innom og benytter Skianlegget når hun er på hjemlige trakter!

                      Her er Martine og Kristina i en hard duell under et klubbrenn på Lillehammer

            Her har vi Martine i aksjon for TFL i KM i sprintstafett i Tistedalen Skianlegg i 2015
Tistedalen Skianlegg: Påfyll av snø og nyoppkjørte løyper i ettermiddag!

Postet av Tistedalen FL den 28. Jan 2021

                                    Det blir fine forhold når løypemaskinen setter i gang!

I hele dag har sju mann jobbet i skianlegget i Ertemarka for å få optimale forhold fram mot helga. Nylaget snø er dratt ut, en liten hoppbakke og en akebakke er klargjort, og det er nå store snøhauger i området hvor barn kan ake. Henry Moberg, Øyvind Kjelvik, Karsten Sandtorp, Jan Gunnar Lilledal, Kai Nilsen, Asbjørn Holmen og Morten Andreassen var mannskapet som holdt på i dag. Sammen med tre, fire andre bidrar disse til at haldensere i alle aldre kan boltre seg under flotte forhold i et ellers snøfattig Halden. Det er ikke få timer som blir lagt ned i ren dugnadsjobb! 

                       Det tar ikke lang tid før de første benytter muligheten etter at sporene er satt

                                            Her jobbes det med den nye hoppbakken i anlegget

                                      Traktoren er god å ha når snøen skal kjøres ut

"Ertekollen"  har et kritisk punkt på fem meter, og blir det overhoppet må juryen i arbeid! Til høyre for denne er det anlagt en akebakke.

                                          Før løyper og spor settes, må det freses og planeres

Morten Andreassen var mannen bak spakene under dagens økt i skianlegget, og der har han sittet mange ganger opp gjennom årene!!
Flotte forhold i Skianlegget tirsdag formiddag!

Postet av Tistedalen FL den 26. Jan 2021

Tirsdag formiddag er det topp forhold i Tistedalen Skianlegg, både for skøyting og klassisk!

Skianlegget og lysløypa preparert tirsdag ettermiddag/kveld

Postet av Tistedalen FL den 19. Jan 2021

Etter at det i dag har kommet en del snø, er både Skianlegget og lysløypa preparert i ettermiddag og kveld. Hele løypetraseen i skianlegget er nå i orden!

Marius Svendsby vant på Gjøvik!

Postet av Tistedalen FL den 17. Jan 2021

TFLs Marius Svendsby vant sprintfinalen i Swix-rennet på Gjøvik lørdag, etter å ha blitt nummer to i prologen. Klubbkamerat Johan Unneberg ble nummer fire. Filip Glittenberg Holt ble nummer fem i finalen, men Filip representerer nå Nes Ski på Romerike. Hyggelig at lokale løpere hevder seg på renn i Innlandet!

 Marius Svendsby og Johan Unneberg gjorde begge en sterk innsats i Swix-rennet på Gjøvik. Begge er med i "Team Hallingdal", men representerer fortsatt Tistedalen FL i renn! 
Løypestatus i Ertemarka onsdag kveld

Postet av Tistedalen FL den 13. Jan 2021

Siljedalsveien ble kjørt med scooter onsdag kveld

Tirsdag kveld ble det kjørt to spor i TFLs  7 km lange lysløype. Etter snøfallet i dag er sporene bedre enn i går kveld (der folk ikke har gått på beina). I kveld er det også kjørt fra Ertehytta, via "Vinterveien" mot Holvannet, Siljedalen og til Kula. I følge løypekjører er det ganske bra!

                                      Disse bildene er tatt ved Ertehytta onsdag kveld

I Tistedalen Skianlegg går fire snøkanoner for fullt og anlegget er ikke preparert, men vi regner med at løypene innover marka nå er så bra at skifolket vil bruke dem!
Kuldegrader, fire snøkanoner og stor dugnadsinnsats har sørget for MYE snø i Skianlegget!

Postet av Tistedalen FL den 12. Jan 2021

Det har nå kommet litt natursnø i vårt område den siste tiden, og vi har registrert at det har blitt "kjørt opp" løyper på enkelte steder, til glede for de mange der ute som venter på en skitur. TFL har prioritert Skianlegget og snøproduksjon der den siste uken. Planen er nå at snøen som er produsert skal kjøres ut i løypetraseen og planeres og sporsettes. Når det er gjort vil det trolig være "skiføre" i lang tid framover, selv om det skulle komme mildvær. Tykkere lag med kunstsnø det er, lengere vil det selvfølgelig vare. Det er sikkert noen som hadde ønsket at løypa allerede hadde vært planert og farbar, men jobben som nå gjøres er en investering for vinterukene framover!

                         Store snømengder er laget, snø som store og små boltrer seg i

                                              En del snø har blitt kjørt ut i løypetraseen

Dette er ikke fra snøbrøyting på Sognefjellsveien, men spor etter maskinen som har hentet snø i en av de produserte snøhaugene

Snøkanonene går for fullt natt og dag så lenge kuldegradene er til stede
Mye snø er produsert i skianlegget de siste dagene!

Postet av Tistedalen FL den 7. Jan 2021


Utenfor inngangen til Tistedalen Skianlegg er det lite snø, men innenfor begynner det å hjelpe. Fire snøkanoner er i drift og det er snart håp om en skitur.....