To seire til Liv Inger i Kongsberg OLs pinseløp

Postet av Tistedalen FL den 30. Mai 2023

TFLs Liv Inger Prangerød deltok i pinsehelgens 3-dagersløp ved Kongsberg, med Kongsberg OL som arrangør. Hun vant de to første løpene og ble nummer to i det siste. Liv Inger løper i D 65.       Dette er ikke et utsnitt av noen av løpskartene på Kongsberg, men et kart hentet fra arkivet
Hengekøyetur til Kålvika 3. - 4. juni og tur til Kålvika – Dusa søndag 4. juni

Postet av Tistedalen FL den 25. Mai 2023

                                                            Fra Kålvika

Hengekøyetur til Kålvika 3. - 4.juni

Det blir en ny hengekøyetur til Kålvika 2. – 4.juni. Dette er for deg som ønsker å prøve en natt i hengekøye utendørs, men også for deg som har gjort det før og som ønsker en sosial kveld ute sammen med andre. Vi møtes på Kålvika p-plass kl 18.00, går til fots dit vi skal ha camp (bare noen hundre meter fra p-plassen). Her henger vi opp hengekøyene og slår leir!

På kvelden nyter vi vakker utsikt, noe godt å spise for de som ønsker å ta med seg dette og godt selskap av hverandre. Søndag morgen spiser vi frokost, pakker og er tilbake ved bilene kl 12. Det er fokus på det sosiale og på mestring rundt å sove i hengekøye en natt ute i skogen.

Ta med: 

-    Hengekøye (også nettverk hvis du har). Hengekøye kan lånes fra TFL.  Gi beskjed i så fall.

-    Liggeunderlag om man ønsker å ha det i hengekøya

-    Tarp om du ønsker og har (Ikke nødvendig)

-    Sovepose tilpasset temperatur, evt pute om du ønsker/trenger

-    Klær tilpasset været

-    Tallerken, kopp, bestikk

-    Egen mat og drikke til kveldskos (kan være noe enkelt) og frokost

-    Vann og vannflaske

-    Myggspray

-    Badetøy hvis du vil bade

Det blir primus og gass om du ønsker å varme eller steke mat.

Har du spørsmål om turen, kontakt Linda Högberg, tlf 484 02 515

Påmelding senest 2.juni

Ved regn og rusk, blir turen avlyst.


Kålvika – Dusa søndag 4.juni

Vi inviterer til rundtur fra Kålvika til Dusa via Øketangen, Bauen og Grønsund og tilbake til Kålvika via Grønsund, Hansmakerkilen naturreservat og Holmen. Vi tar oss også tid til en liten svipptur ut på Kålvikholmene. Turen går både langs sjøen og gjennom skogen. Rasten tar vi på Dusa.  Turen er 10 -11 km og tar ca fem timer med pauser.

Frammøte: Studentparkeringen på Remmen kl 10.00 eller p-plassen i Kålvika  kl 10.15                                                Ta gjerne kontakt med turleder Ingrid Kristine Solheim, tlf 481 27 580.  

Velkommen til sommertur i Østfolds kystlandskap!


                                                                        Fra Kålvika

                                                                        Fra Kålvika

                                                                         Fra Dusa

                                                                           Sverdliljer
INFO OM MEDLEMSKONTINGENT FOR TFL 2023

Postet av Tistedalen FL den 24. Mai 2023

MEDLEMSKONTINGENT FOR TFL 2023

Hei!

Vi har i dag sendt ut faktura for medlemskontingenten for 2023.

Gjelder for TFL medlemmer; ikke medlemmer i DNT eller Barnas Turlag.

De fleste av dere mottar faktura på epost. Gjør oppmerksom på at slike «masseutsendelser» noen ganger oppfattes som spam hos mottaker, så sjekk at e-posten kan ha havnet der.

De som ikke har mail, vil motta faktura i posten en av de nærmeste dagene.

Skulle noe være feil ved fakturaen er det fint med en tilbakemelding til meg.

Vennlig hilsen

Hege Kjelvik

Sekretær

sek@tfl.no   tlf 92069816
ÅPEN HYTTE PÅ ERTEKROKEN.

Postet av Tistedalen FL den 18. Mai 2023

Ertekroken er åpen hver mandag fra kl.18.00 til kl.20.00. Vi serverer kaffe.

Hyggelig om du tar deg en tur innom.


Hilsen

Ann-Kristin
1 Kommentar

HENGEKØYETUR.

Postet av Tistedalen FL den 15. Mai 2023

Da tok vi turen til Kålvika for å dingle litt mellom trærne. Vi var et lite folk i godt humør. Kvelden der ute var fantastisk og vi lagde mat til solnedgang. Etter en god natts søvn våknet vi til fugleliv fra sjøen. Vi spiste frokost og kaffe sammen før vi pakket sammen
Neste hengekøyetur blir 3-4/6 og vi har plass til flere som ønsker å bli med. Ta kontakt med Linda på 48402515 hvis du har spørsmål eller ønsker å bli med.
To turer med historie i Enningdalen

Postet av Tistedalen FL den 14. Mai 2023


Ved Elgåfossen ble 22 turgåere fra TFL møtt av Bjørn Ståhl fra Elgåfossen Naturpark. Vi fikk et godt innblikk i historien på stedet, både om husmannsplassen Saga som ligger like ved fossen og om livet ved fossen ellers. Her har det vært både tømmerdrift, sag og mølle. Ildsjeler har utført mye arbeid for å gjøre denne flotte plassen med fossen i sentrum tilgjengelig for alle, og det framstår nå som en flott naturpark.

Fra Saga gikk vi over Grefsrødåsene og tok et stopp på toppen og nøt utsikten nordover i Enningdalsbygda med elva og kriken. På andre siden av åsen kom vi ned til en av tre Gribsrødgårder, den som i sin din arrangerte Down on the Farm, og jammen møtte vi Thor Signebøen, eieren av gården og arrangøren av den populære festivalen der verdensstjerner opptrådte. Han fortalte om «den gang – da» på begynnelsen av 90-tallet, og for oss som er gamle nok til å huske dette, ble det en trivelig mimrestund.

Ferden gikk videre mot neste Gribsrødgård hvor sjølfolket Randi og Stein Engen, satt i hagen med flagget heist. Etter litt småprat med dem, gikk vi mot Elgåa og fulgte den tilbake til fossen hvor gruppa ble foreviget på brua mellom Norge og Sverige. Vi kom oss ned bakken og trappa langs fossen tilbake til utgangspunktet hvor vi tok matpause på den fine rasteplassen innenfor p-plassen.

Siden vi skulle ha en tur til i dag, måtte vi komme oss av gårde til nytt startpunkt på Furumoen på Signebøenfjellet. Noen deltaker hadde takket for seg etter første tur, og noen nye hadde kommet til, så nå var vi 21 vandrere som la i vei mot Olavsleden og Vammen og ikke minst Wilhelms stuga som ligger midt i grensegata mellom Norge og Sverige. 

Her tok Svein Norheim fra Økomuseum Grenseland over den historiske stafettpinnen, og vi fikk høre om Den resande (tateren) Wilhelm Korsgård som hadde bodd her med sin familie på 1920-tallet. Noen hustufter er synlige, så vi prøvde å se for oss plassen slik den engang hadde vært.  

Neste stopp var på Snarsmon hvor det angivelig skal ha ligget en hel by for De resande og vært bebodd fra ca 1850 til ca 1910. Også her delte Svein Norheim sin kunnskap om livet deres  med oss. Her ble vi overrasket av en regn/haglskur, så den tiltenkte siste rasten i dag  ble kort …

Dette ble en turdag i et nytt område for flere av deltakerne, og vi fikk interessant lærdom om vår lokalhistorie  på grensen sør i kommunen vår.

Tusen takk til Bjørn Ståhl og Svein Norheim som ga oss informasjonen, til grunneierne som lot oss gå gjennom tunet sitt og som lot oss parkere på snuplassen for tømmerbiler!

Takk til Tor Arild Fosby og Ann Kristin Dahl Fosby som var mine medturledere og til Vivan Skontorp som tok bilder og til alle dere som var med på denne TFL-turen!

Mvh Ingrid Kristine Solheim


                                       Bjørn Ståhl ga oss et godt innblikk i livet ved Elgå fossen

                             Turleder Tor Arild og deltaker Kirsti på vei fra «Down on the farm»

                                                         Alle samlet på brua over fossen

                                       Vindturbinene i vårt naboland/vår nabokommune

                Svein Norheim delte sinn kunnskap om De resande med oss. Her ved Wilhels stuga

                                              Overrasket av regn/hagl, men vi tar med humør

                                  Flere måter å beskytte seg mot angrepet ovenfra

                                                        Så går hjem til Norge igjen

                      Sola kom tilbake like fort som den forsvant. Her på Furumoen etter endte turer

 
Ny fin kveld i Ertetrimmen

Postet av Tistedalen FL den 10. Mai 2023

I årets fjerde utgave av Ertetrimmen deltok det 83 små og store. Den første kvelden19. april var det 88 med, 26. april 73 og 3. mai var det 90 deltakere.
Stor framgang fra fjoråret!

Link til video:

https://www.facebook.com/100007593371351/videos/901886197569854/
Hallevägen på NRK Østfold

Postet av Tistedalen FL den 10. Mai 2023


Helgens åpning av Hallevägen har fått oppmerksomhet i NRK. DNTs generalsekretær var på Nitimen i etterkant og hadde mange godord om arrangementet. I går var Einar på tur med i "Eftan" på NRK Østfold.  

https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-oestfold/DKOS02008823?utm_source=nrkradio&utm_medium=delelenke-android&utm_content=prf
Hallevägen er åpnet, og en vellykket tredagers tur er gjennomført

Postet av Tistedalen FL den 4. Mai 2023

Torsdag startet tredagersturen langs Hallevägen. Her er deler av turfølget samlet på Halden stasjon før avreisen til Ed

 


Sjefen for dette arrangementet, Einar Skontorp, stiger ombord i toget til Ed, tett fulgt av Jan Erik Bjerkeli som er en viktig brikke både i løype og turvirksomheten i TFL.

 

Først i køen her er Morten Skadsem, leder i TFLs løypegruppe

 


                 TFLs leder, Kjell Bernstrøm, helt til høyre, sørger for at alle kommer med toget til ED

Fra åpningen av Hallevägen i Rävmarken, ordfører i Ed Christina Virevik, Louise Brunborg Næss fra DNT og Jostein Løvdal fra Riksarkivaren


De nye skiltene som markerer Hallevägen

 


 Dette er det siste bildet fra dag en. Nedenfor følger åtte bilder fra dag to, på turen fra Budalsvika til Ertekroken.


 


Etter tre dager i marka endte hele turen på Overberget fort på Fredriksten festning. Det startet torsdag med tog til Ed, buss til Rävmarken og fottur til Budalsvika og middag og overnatting der. Natt til fredag var det minus 7 grader i "Vika" og de som lå i telt hadde det relativt kjølig. På fredag morgen gikk så ferden til Ertekroken ved Ertehytta. Her ble det bespisning på Ertehytta både fredag kveld og lørdag morgen. Turfølget overnattet på begge steder.  Lørdag vandret flokken videre gjennom Ertemarka og Tistedal, til Fredriksten festning. Her ble det hele avsluttet med taler og rosende ord til mange og vi lar bildene med litt tekst tale for seg!

                                                                       Ertekroken

 


På Ertehytta fikk "matsjefene" Ann Kristin og Vivan fortjente blomster
 
 

                                             Utsikt fra tunneltaket i " Lilledalskroken"

                                     Her nærmer vi oss Europas sentrum TISTEDAL

                                       Her passeres det lokale Bukkelegeret

Fredrikstens kommandant Magne Rannestad tok i mot turfølget ved inngangen til festningsområdet

 .....og han holdt et fyrverkeri av et foredrag om festningen og ikke minst om Carl den XII

Ved avslutningen på Overberget var det mange taler...og TFLs leder informerte om TFLs mange aktiviteter og takket alle som hadde gjort prosjektet med Hallevägen mulig

                                          Blant de som holt tale var Haldens ordfører Anne-Kari Holm.....

                                         ....Riksarkivarens avdelingsdirektør Elisabeth Dahle....

                                       .....DNTs generalselkretær Dag Terje Solvang.....

....og vår lokale turbokforfatter Svein Syversen

 Det var mange tilstede på avslutningen i festningen blant annet familien Haldin som blant annet har overnattet i Budalsvika....


......Asbjørn, Torill og John var også i festningen og fulgte med på avslutningen av denne turen

Thor Håkon Nordenhaug, kommunen, Ann Kristin, Einar og Morten fra TFL, Svein Nordheim, Idd og Enningdal historielag, Magne Rannestad, kommandant på festningen og Elisabeth Dahle fra Riksantikvaren

 Her deler Solvang fra DNT ut luer til Einar og Vivan Skontorp, Morten Skadsem og Magne Rannestad


              En fornøyd Einar Skontorp kunne slå fast att dette arrangementet  var brakt vel i havn
1 Kommentar

Rapport fra dagens Opptur til Skårefjell

Postet av Tistedalen FL den 3. Mai 2023

Første onsdag i mai står Den Norske Turistforening for Opptur, en dag da landets 8. klassinger skal få prøve seg på friluftslivet. Vi i TFL inviterer vår nærmeste ungdomsskole, Risum ungdomsskole, til denne dagen. Elevene går en runde fra Ertemoen via Bergstien/Olavsleden til Skårefjell og tilbake den veien de ikke gikk opp. TFLs medlemmer stiller opp som veiledere og følger klassene rundt. Takk til skolen som bruker en dag til Opptur, og en dtor takk til dere fra TFL som gjør det mulig å ta med 120 elever på skogstur. Mvh Ingrid


                                                        Quiz om allemannsretten og bærekraft

                                                                 Utsikt fra Skårefjelltårnet

                                                                    Klare for start

                                                                 Rast på Skårefjell

                                                                    Hjelp fra læreren?

                                                    Lange klopper over myrene

                                                                 Ved jettegryta

Tre fra TFL med i helgens o-løp

Postet av Tistedalen FL den 1. Mai 2023

Orienterings aktiviteten i TFL har ikke vært veldig stor de siste årene, men Liv Inger Prangerød i D 65 hevder seg stadig blant de beste, og i helgens to løp i Våler, ble hun nummer to i det ene og vant det andre. I disse løpene var TFL også representert med to løpere til: Karoline Dahl Fosby som deltok i åpen klasse begge dager, og Trond Bjerge, H 50, som deltok på søndag og ble nummer 21 av 50 startende.   
NM i nattorientering i Ertemarka

Postet av Tistedalen FL den 1. Mai 2023

Fredag kveld arrangerte Halden SK NM i nattorientering i Ertemarka, med Tistedalen Skianlegg som samlingsplass. Niels Christian Hellerud fra arrangørklubben ble norgesmester i H 21, mens Sigrid Schmitt Gran fikk bronse i D 17-18. NRK filmet fra løpet, og opptaket ble sendt på NRK1 sin direktesending fra WC stafetten på søndag.

              Norgesmester Niels Christian Hellerud blir her intervjuet av NRKs Morten Stenberg

                  Bronsevinner Sigrid Schmitt Gran i samtale med HAs Sebastian Backe Eriksen