Ystehedeneset og Skriverøya søndag 2.april

Postet av Tistedalen FL den 3. Apr 2017

TFLs første tur dette året gikk rundt Ystehedeneset og Skriverøya søndag 2.april.

Siden områdene rundt fjorden er spesielt fine om våren (i dag vår det dessuten nydelig vær), hadde vi valgt denne turen som start på sesongen. Her er det også mye historie å «oppleve». Vi var spente på hvor mange som ville komme, og ble svært fornøyde da det møtte 52 personer ved HV-brakka på Ystehede. Flere av de frammøtte fortalte at de aldri hadde vært i dette området før og derfor hadde valgt å bli med TFL for å bli kjent. Dette er ett av målene når vi legger opp programmet, så da var det hyggelig å høre at hensikten var oppnådd.

Vi startet ved velodromen og fortalte litt om historien bak dette anlegget som ble renovert og nyåpnet i fjor. Neste stopp var utsiktspunktet hvor vi ser over mot Fagerholt. Deretter fulgte vi stien ned mot Iddefjorden og tok en kort rast på den kommunale stranda. Den ligger fint til og er utstyrt med grill, søppelkasser og toalett. I tillegg er den gjort tilgjengelig for alle, også rullestolbrukere. Fint at Halden kommune legger til rette for slike plasser!

Ved overgangen til Skriverøya fortalte Odd Finholt, som har mye kunnskap om og også har skrevet om Skriverøya i Ida (Idd og Enningdalens årbok), om øya. Han fulgte opp med opplysninger ved arbeiderbrakka og ved skansen fra 1905. Under matpausa vår på toppen av øya med utsikt innover Iddefjorden snakket han om betydningen øya hadde hatt under Karl 12.s felttog mot Norge i 1718. I denne anledningen ble f.eks. Redutten bygd opp. Idd og Enningdalen historielag har stått for rydding slik at både dette stedet og andre har kommet fram i lyset. De har også sørget for opplysningsskilter festet på flotte granittsteiner. Ett av disse står ved den store bronsealderrøysa øverst på øya.

Det drives moderne virksomhet innen steinindustrien på Skriverøya i dag, og vi tok en titt på dette også. Siste stopp var festplassen til Ystehede vel, der den vellykkede Stenhoggerfestivalen, med skuespillet Parat, ble arrangert i fjor.

Vi passerte i overkant av det nye byggefeltet på Ystehede på vei mot bilene. De som flytter hit, vil få en fantastisk utsikt mot Iddefjorden!

En stor takk til Odd Finholt for at han delte sine kunnskaper med oss, til Bjørn Harelund som tok seg av fotograferingen, og ikke minst til dere som ble med oss på tur. Vi i TFL setter stor pris på at dere bruker tiden deres sammen med oss.

Takk for turen i dag og velkommen igjen!

Hilsen Ingrid.

Ingrid og Ove ledet turfølget trygt gjennom dagens tur. Foto: B.Harelund

Starten gikk ved HV-brakka på Ystehede. Foto M.B.Harelund

Stopp var utsiktspunktet hvor vi ser over mot Fagerholt. Foto M.B.Harelund

Odd Finholt fulgte opp med opplysninger ved arbeiderbrakka. Foto B.Harelund

Under matpausa vår på toppen av øya med utsikt innover Iddefjorden snakket Finholt om betydningen øya hadde hatt under Karl 12.s felttog mot Norge i 1718. Foto B.Harelund


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.