To turer med historie i Enningdalen

Postet av Tistedalen FL den 14. Mai 2023


Ved Elgåfossen ble 22 turgåere fra TFL møtt av Bjørn Ståhl fra Elgåfossen Naturpark. Vi fikk et godt innblikk i historien på stedet, både om husmannsplassen Saga som ligger like ved fossen og om livet ved fossen ellers. Her har det vært både tømmerdrift, sag og mølle. Ildsjeler har utført mye arbeid for å gjøre denne flotte plassen med fossen i sentrum tilgjengelig for alle, og det framstår nå som en flott naturpark.

Fra Saga gikk vi over Grefsrødåsene og tok et stopp på toppen og nøt utsikten nordover i Enningdalsbygda med elva og kriken. På andre siden av åsen kom vi ned til en av tre Gribsrødgårder, den som i sin din arrangerte Down on the Farm, og jammen møtte vi Thor Signebøen, eieren av gården og arrangøren av den populære festivalen der verdensstjerner opptrådte. Han fortalte om «den gang – da» på begynnelsen av 90-tallet, og for oss som er gamle nok til å huske dette, ble det en trivelig mimrestund.

Ferden gikk videre mot neste Gribsrødgård hvor sjølfolket Randi og Stein Engen, satt i hagen med flagget heist. Etter litt småprat med dem, gikk vi mot Elgåa og fulgte den tilbake til fossen hvor gruppa ble foreviget på brua mellom Norge og Sverige. Vi kom oss ned bakken og trappa langs fossen tilbake til utgangspunktet hvor vi tok matpause på den fine rasteplassen innenfor p-plassen.

Siden vi skulle ha en tur til i dag, måtte vi komme oss av gårde til nytt startpunkt på Furumoen på Signebøenfjellet. Noen deltaker hadde takket for seg etter første tur, og noen nye hadde kommet til, så nå var vi 21 vandrere som la i vei mot Olavsleden og Vammen og ikke minst Wilhelms stuga som ligger midt i grensegata mellom Norge og Sverige. 

Her tok Svein Norheim fra Økomuseum Grenseland over den historiske stafettpinnen, og vi fikk høre om Den resande (tateren) Wilhelm Korsgård som hadde bodd her med sin familie på 1920-tallet. Noen hustufter er synlige, så vi prøvde å se for oss plassen slik den engang hadde vært.  

Neste stopp var på Snarsmon hvor det angivelig skal ha ligget en hel by for De resande og vært bebodd fra ca 1850 til ca 1910. Også her delte Svein Norheim sin kunnskap om livet deres  med oss. Her ble vi overrasket av en regn/haglskur, så den tiltenkte siste rasten i dag  ble kort …

Dette ble en turdag i et nytt område for flere av deltakerne, og vi fikk interessant lærdom om vår lokalhistorie  på grensen sør i kommunen vår.

Tusen takk til Bjørn Ståhl og Svein Norheim som ga oss informasjonen, til grunneierne som lot oss gå gjennom tunet sitt og som lot oss parkere på snuplassen for tømmerbiler!

Takk til Tor Arild Fosby og Ann Kristin Dahl Fosby som var mine medturledere og til Vivan Skontorp som tok bilder og til alle dere som var med på denne TFL-turen!

Mvh Ingrid Kristine Solheim


                                       Bjørn Ståhl ga oss et godt innblikk i livet ved Elgå fossen

                             Turleder Tor Arild og deltaker Kirsti på vei fra «Down on the farm»

                                                         Alle samlet på brua over fossen

                                       Vindturbinene i vårt naboland/vår nabokommune

                Svein Norheim delte sinn kunnskap om De resande med oss. Her ved Wilhels stuga

                                              Overrasket av regn/hagl, men vi tar med humør

                                  Flere måter å beskytte seg mot angrepet ovenfra

                                                        Så går hjem til Norge igjen

                      Sola kom tilbake like fort som den forsvant. Her på Furumoen etter endte turer

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.