Rapport etter KulTUR-vandring torsdag 24. juni fra Eskeviken

Postet av Tistedalen FL den 27. Jun 2021

Rapport etter KulTUR-vandring torsdag 24 juni kl. 18:00 fra Eskeviken

Torsdag ettermiddag, 24 juni, gjennomførte TFL i samarbeid med Halden turist, en rundtur fra Eskeviken via Rødbnabbene, Skysskafferen, Engevika og tilbake til Eskeviken. Hele 13 deltakere ble med på turen i et nydelig sommervær.

På sidene til Visit Halden og våre egen hjemmeside står mer om turprogrammet framover.

Eskeviken gård omtales i 1401 ved navnet Eisskiavik, som kommer av Eisskier som var en type vikingeskip som kunne ligge i havn her. Sjøen gikk mye høyere enn i dag.

Mange rike og mektige folk har eid gården. Rundt 1640 var det Niels Hansen Meng. Eskeviken var kun en av hans i alt 72 gårder.

Under de følgende kriger gikk det hardt ut over gården. Først var det Tønne Huitfeldt som trengte underhold til sine soldater. I 1660 satte svenskene gården i brann. Da Karl 12. beleiret byen i 1718 søkte kvinner og barn tilflukt her ute.

I dag viser Eskeviken gård seg som et praktfullt sted med en nydelig have omkring.

Rødnabbene var, for mange år tilbake, et populært badested for Haldens beboere. Hver halvtime, så hadde båten Selve II avgang fra Halden havn og ut til Rødnabbene. Her ute var det en restaurant og et 10 meter høyt stupetårn. 

Etter at driften ble avviklet i etterkrigsårene brant bygningen til slutt ned, men ruinene står fortsatt igjen og kan besøkes den dag i dag. 

Det blåser friskt inn gjennom de gamle vindusåpningene på Rødnabbene. Trass i forfallet som preger det gamle badet, kan man ane fordums glansdager med yrende badeliv og festivitas.

Noen ord om planer for å «gjenreise» Rødnabbene ble det også tid til.

Skysskafferen er en fyrlykt som ligger ved Iddefjorden i Eskeviken, Halden. Navnet kommer fra at folk fikk skyss over til Sverige herifra i tidligere tider. 

En kartskisse som viste hvor motstandsbevegelsen under krigen 1940 – 45 hadde ulike ruter over til nøytrale Sverige ble vist fram.

Engevika. Halden har mange flotte badeplasser, og kommunen tilrettelegger og vedlikeholder flere av dem. Dette er en av de plassene kommunen har ansvar for, og som Haldens ungdom besøker flittig. De hopper fra det høye berget, altfor høyt til at vi, litt eldre, tør dette vågestykket.

Herfra går også en gammel sti opp til det nye boligfeltet på Brattskott. Mer om det på en senere tur.

Halden; 24 juni 2021
Ove Aardal
 Turleder


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.