Tur til Håkenbyfjellet og Langemyr i fint høstvær.

Postet av Tistedalen FL den 22. Sep 2020

Vi var ikke mange som møtte opp ved gamle Asak skole for å gå TFL-tur til Håkenbyfjella og Langemyr søndag 20.september. Vi var 7 stykker medregnet turlederne. 

Avreise med biler til Nordre Håkenby gård der vi parkerte. Derfra var det et stykke gårdsvei å gå, først forbi Holen gård, og deretter oppover traktorveien som tok oss opp på fjellplatået over Torpedalen. Det ble nødvendig med et par pauser underveis, for bakkene var lange.

Vel oppe ved Langemyr lot vi oss imponere over hvor stor denne myra er.

Langemyr ble første gang vernet i 1978. I desember 2015 ble Vestfjella naturreservat utvidet med totalt 3.660 dekar, dette inkluderte også Langemyr

Ved Krossnes ved Langemyr så vi på restene etter ei dampsag som Løytnant Braathen bygget her rett etter krigen. Det er ikke så mye igjen etter saga, men noen rustne drivaksler og sagblad fortalte tydelig hvor saga har stått.  (omtalt i Svein Syversens bok «Fjella i Østfold» Bind 2.)

Ved kanten av myra som nå begynte å få høstens gyldne farger tok vi turens matpause.

Etter matpausen og påfyll av ny energi var vi vel rustet til å ta en etappe utenfor sti og vei. Vi gikk langs Langemyrs østside, vel en time tok det før vi kom inn på Rivestien, som krysser Langemyr helt i sørenden,

Rivestien er en eldgammel ferdselsvei mellom Aremark og Torpedalen. Stien kan tenkes å ha eksistert siden 14-1500-tallet, siden Rive gård kan tidfestes til før år 1400.

Vi fulgte Rivestien forbi Elverhøy og opp på selve Håkenbyfjellet. Her er høyden over havet 240 m. Fantastisk mye store tyttebær overalt i dette området, men det var jo ikke bærtur i dag.

Den siste hvilen på turen tok vi på kanten av stupet ned mot Torpedalen. Her var det flott utsikt ut over Femsjøen, Tistedalen i det fjerne, og Torpedalsbygda under føttene våre.

Så gjensto bare den bratte nedstigningen og skogsbilveien ned til Holen gård og tilbake til bilene.

Takk til turdeltakerne for en trivelig tur.

Jan-Erik

                                                                   På vei ned Rivestien

                                                     Rast med utsikt over Torpedalen


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.