Krigshistorisk tur til hjemmefronthyttene »Horten» og «Hamar».

Postet av Tistedalen FL den 22. Mai 2017

Rakkestad turlag i DNT Indre Østfold arrangerte en krigshistorisk tur til Degernes og Rokkefjella søndag 21.mai. Siden deler av turen gikk i Halden kommune, var haldenserne spesielt invitert via Tistedalen Friluftslag som hadde tatt dette med i sitt turprogram.

TFL ordnet samkjøring fra Kiwi på Brødløs, og vi ble positivt overrasket da det møtte atten deltakere her søndag morgen. Noen fra Halden møtte også direkte på Stiksmoen, der vandringen startet, så det var nok med mellom 20 og 25 haldensere. Totalt sett var det 85 vandrere.

Vi ble ønsket velkommen og orientert om planene for dagen før vi la i vei til «Horten», en dyp sprekk i fjellet hvor hjemmefrontmenn gjemte seg fra høsten 1944 til vinteren 1945. Vi kunne se rester fra utstyret de hadde trengt under oppholdet. En av turdeltakerne som var oppvokst i Degernes fortalte at de hadde lekt der som barn på 50-tallet.

Turen gikk videre via idylliske Munkebråten ved Stiksvannet til «Hamar». På Munkebråten fikk vi noe orientering om stedet av dagens eier.

Ved Hamar var dagens hovedrast, og alle som hadde lyst fikk komme ned i hula der hytta «Hamar» hadde ligget. Både her og ved «Horten» fortalte Svein Syversen om virksomheten som hadde vært i 1944-45. «Hamar» hadde fungert som treningsbase før en eventuell avslutning av krigen. Han viste også bilder fra stedet, både nye, for de som ikke ville gå ned i ura for å se, og gamle fra den gangen hytta var i bruk og hadde både tak og vegger. Også her er det rester fra den gang hjemmefronten holdt til her. De måtte til slutt rømme til Sverige for å komme unna tyskerne.

Vi gikk hele tiden i fin skogsnatur med vann og tjern, som er typisk for Fjella i Østfold, så denne dagen bød på både mosjon, flotte naturopplevelser og ikke minst kunnskap om vår nære historie både i tid og geografisk avstand.

Vi i TFL takker DNT Indre Østfold for at vi ble invitert med, og en spesiell takk til Svein Syversen for interessant historieformidling og Per Vidar Pedersen for god turledelse!

Lang, lang rekke gjennom Østfoldnaturen

Orientering på og om MunkebråtenOve Aardal og Jan Erik Bjerkeli fra TFLs turgruppe koste seg ved “Hamar”


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.