Bygdeborg og grenseland vest for Berby

Postet av Tistedalen FL den 29. Apr 2024

Søndag 5.mai kan alle som har lyst på en særegen tur bli med TFL fra p-plassen ved Berby.

 Frammøte: Halden vgs skole, avd Risum (RV 220) kl 10.00 eller p-plassen ved Berby kl 10.30. Turleder er Sigmund Kvam, tlf 951 40 809

VI starter på en kjerrevei ned mot Iddefjorden og går ganske raskt opp I området Vestfjella opp mot svenskegrensen. Turen tar oss opp på Torgalåsen, en bygdeborg fra eldre steinalder med en etter sigende fantastisk utsikt over Iddefjorden. Vi tar oss ned til fjorden og går langs vestsiden opp mot grensen til Sverige for så å følge den ned mot veien langs Berbyelva opp til p-plassen. Det blir noe vei- og stigåing, men mest terrengvandring. Pga det er turen klassifisert som krevende. Det er 8 - 10 km, og beregnet gåtid er 5 timer.



                                               Opplysningsskilt på p-plassen ved Berby

                                                Brua over Berbyelva ved turens start



Aspedammen – Skårefjell med Haldens geografiske midtpunkt

Postet av Tistedalen FL den 28. Apr 2024


Vi var totalt ti personer som trosset dårlig vær på morgenen og fikk en fin søndagstur. Vi startet på Aspedammen stasjon og fulgte Olavsleden nordover til Skårefjell. Vi tok en stopp ved Haldens geografiske midtpunkt på vei opp. Det regnet litt mens vi rastet i gapahuken, ellers hadde vi oppholdsvær. Takk for koselig tur! Hilsen Astrid

       Ni turgåere + Astrid (turleder og fotograf) fikk en fin søndagstur med minimalt md regn

                                                   Ved Haldens geografiske midtpunkt



Avslutning på dametrimmen

Postet av Tistedalen FL den 25. Apr 2024

Vi har nå blitt en stor gruppe damer som trener styrke og streching i gymsalen på Ertehytta hver torsdag.

Idag på avslutning var vi 12 stk, totalt har vi vært 16 damer som har vært med på treninga 🤗

Idag hadde vi afrikansk dans med Safia, styrke og streching med Sissel.

Det har vært Mayna som har vært min assistent.

Sissel Huseby



Ettermidddagstur i Remmendalen

Postet av Tistedalen FL den 25. Apr 2024


Vi var 13 personer og en hund som hadde en fin tur i vakre, hvitveiskledde Remmendalen 24. april. Ekstra hyggelig at så mange ukrainere var med. Vi gikk langs Tyska/Hollenderen og opp i Rødsparken. Der tok vi en liten rast og nøt utsikten.

Vi lar bildene fortelle om turen.

                                                  Fin sti omkranset av hvitveis

                                                  På vei gjennom Remmendalen

                                                           Her er hele gruppa

                                                                  Turleder Astrid

                                                 Hvitveisteppet i Remmendalen




Vårdugnad på Budalsvika.

Postet av Tistedalen FL den 22. Apr 2024


Nå i helgen 19-21 april var det den årlige vårdugnaden på Budalsvika. Gruppeleder Einar hadde på forhånd annonsert ei omfattende liste over ting som skulle gjøres.  Det er jo viktig med god planlegging og innkjøp av utstyr og materialer når butikkene ikke ligger rundt hjørnet. Det gjør de jo som bekjent ikke inne i Budalsvika.

 Materialer, utstyr, mat og mannskap ble fraktet inn, noen via sjøveien og andre via veien fra Holmegil og en gikk fra Råbocken. Fredag kveld var satt av til hyggelig samvær. Hyggelig ble det, med godmat og mye prating.

Lørdag morgen braket det løs: Ved skulle hugges og klyves, panelet på nordsiden av hytta skulle byttes, hovedrengjøring inne, vasking og støvsuging, lufting og banking av madrasser, kitte og male vinduer osv. osv. Nok å henge fingrene i altså! Heldigvis var vi 9 stykker med på dugnaden denne helgen, og været var bra, så jobbene ble gjort i tur og orden. 

Lørdagskvelden ble det servert tradisjonell «Budalsvikakost» nemlig reker loff og majones. 

Søndagen gikk også med for å bli ferdig med flest mulig av de arbeidsoppgavene på  Einars liste, men noe må vi ta ved en senere anledning. 

Både lørdag og søndag hadde vi besøk fra turgåere som sikkert ikke hadde forventet å finne så mye aktivitet her inne.

Alt i alt en arbeidsom men hyggelig helg.


Jan-Erik

 

                                        Hele dugnadsgjengen samlet                          Foto: Nils Petter Jacobsen




Barnas Turlag med tur til Østtorphytta

Postet av Tistedalen FL den 22. Apr 2024

Søndag hadde Barnas turlag en fin tur til Østtorphytta.🙂 Det var to muligheter for å komme seg inn til målet,- enten via merket sti i variert terreng eller skogsbilvei. Begge veier er ca 2,5 km. Totalt 17 stk- store og små, koste seg denne dagen med klatring i den flotte hinderløypa og bålkos. Turledere var Sissel Huseby og Magnus Rauan. Takk for en fin tur!🙂




Kjente og ukjente vann mellom Store Erte og Holvannet

Postet av Tistedalen FL den 21. Apr 2024


I dag var det klart for en langtur i Ertemarka. Åtte spreke karer og jeg la i vei. Vi fulgte stien langs vestsiden av Store Erte fram til Klevtangen. Siden turleder Sigmund hadde observert mye hogst under prøveturen, droppet vi Kverntjern. Vi skrådde rett over mot speiderhytta ved Holvannet og fulgte stien langs vannet til vi kom på høyde med Mellommyrtjern. Da tok vi en avstikker og hadde rast ved tjernet.

 Derfra bar det tilbake langs Holvannet fram til dammen. Videre gikk vi langs Søletjern og Hellesåa ned til Sagtjern. Da var det bare sjarmøretappen igjen tilbake til Kruseter. Vi kom til flere steder i Ertemarka hvor vi ikke hadde vært før, så takk til Sigmund Kvam som ledet oss dit, og takk til alle dere som ble med på tur i dag. 

Hilsen Ingrid.


                                                           På fine stier langs Store Erte

                                                       Her studeres kartet ved Saksætre

                                                                        Klevtangen

                         Hele gjengen samlet på brua ved Sagtjern. Takk for turen, «guttær»!




Halden O-meeting, Svalbard Skimaraton og Turorientering

Postet av Tistedalen FL den 20. Apr 2024

    Tistedalen Skianlegg er en fin arena å arrangere o-løp. Dette bildet er hentet fra Vårspretten i 2016!

Sist helg, 13. og 14. april, arrangerte Halden Skiklubb Halden O-Meeting i Tistedalen skianlegg. Blant de 1200 deltakerne var det også fire fra TFL. Liv Inger Prangerød vant søndag sin klasse D 65, mens hun lørdag ble diskvalifisert. I samme klasse ble Astrid Watterdal lørdag nummer 4, mens hun på søndag ble nummer 5. I denne klassen var det 11 løprere med. Karoline Dahl Fosby løp begge dager, og lørdag i klassen AK-åpen, ble hun nummer 39 av 76 løpere, mens hun søndag ble nummer 47. Karolines søster Astrid var med i lørdagens løp, men brøt!

                             Her er Trond fotografert under en treningsøkt i skianlegget

13. april ble Svalbard Skimaraton arrangert, og TFL var også her representert. Tidligere leder i laget Trond Sydskogen fullførte dette rennet på tiden 4,20,49 og ble med det nummer 97 av 161 de som fullførte denne kraftprøven på maratondistansen!


Turorienterings sesongen er i gang!

https://www.ha-halden.no/viktig-at-vi-legger-opp-til-fine-naturopplevelser-ogsa/s/5-20-1523610 



Ertertrimmen 2024 i gang!

Postet av Tistedalen FL den 17. Apr 2024

Ertetrimmen 2024 ble startet opp i Tistedalen Skianlegg i kveld, onsdag 17/4. Kveldens trim var nummer 590 i rekken av "Ertetrimmer", som så dagens lys 26. april 1984 og er altså 40 år i år! Den gang riktignok under navnet K-joggen, men siden 1993 har navnet vært Ertetrimmen. Kveldens trim samlet 41 små og store, noen nye, men de fleste hadde vært med før. En fin kveld i skianlegget ble det, selv om det kom noen regndråper før alle var i mål!




Flott tur i Ånerødfjella!

Postet av Tistedalen FL den 15. Apr 2024

                                                    Alle turdeltakerne ved Lyngtoppen.

En strålende morgen søndag, etter regnværet som hadde passert i løpet av natten. En herlig morgen også for de 28 som hadde møtt opp til å være med på turgruppens første tur for sesongen i Ånerødfjella.

Etter en rask orientering på p-plassen ved Risum, kjørte vi opp til Blokkemosen på Ør-veien der starten på rundturen var i dag.

Vi gikk først i utkanten av Blokkemosen og passerte 4 tjern i rask rekkefølge.

Etter litt hopp og sprett over en bekk ble det en klatretur opp gjennom en fjellsprekk før vi kom opp på platået på Langvasshøgda. Her oppe fra hadde vi utsikt over Ørsjøen på venstre side. Her er det glissen furuskog og lett å gå. Vi fulgte åsen i ca. 1 km, før nedstigning på vestsiden. Den var heldigvis ikke fullt så bratt som oppstigningen.

Så fulgte en fin tur langs vakre Langvann til en fin rasteplass noenlunde i le for vinden. Her spiste vi matpakkene våre og koste oss i sola.

Etter hvilen ble kursen satt forbi Ålekutjern og videre. Først forbi et lite tjern som ikke hadde noe navn på Norgeskart. Vi hadde imidlertid med en turdeltaker som hadde lokalkunnskap om området, og kunne fortelle at tjernet het Trantjern. Så var det oppklart!!

 Så bar det oppover en kolle med flott furuskog og over til Svantjen. Fuglenavn på tjerna her altså!

Fra Svantjern er det bare et lite stykke over til Korstjern. Det ser faktisk slik ut også, som et kors! Derfra gikk vi nordover i et område som bestod av lange svabergaktige partier med myrer mellom. Spredt furuskog og lett å gå her også, bortsett fra myrpartiene da. 

Turen endte på veien opp mot Lyngtoppen, som vi benyttet sjansen til å besøke. Lyngtoppen er ei særpreget hytte som e bygget av Erling Fosser. Den er bygget i grov stein og går nesten i ett med fjellet bak. Her ble det obligatoriske fellesbildet av turgjengen tatt. Den siste delen av turen fulgte vi bare veien fra Lyngtoppen og ned til Ør-veien.

 En fin rundtur i fint vær med hyggelige turdeltakere!

                                                              Rast ved langvann



TFL dagen i regn og sol!

Postet av Tistedalen FL den 7. Apr 2024

Den årlige TFL dagen ble arrangert i Tistedalen Skianlegg i dag, søndag 7. April. Været de siste dagene har vært utfordrende, og for å være sikre på at anlegget kunne brukes til rulleski, som er en av aktivitetene på denne dagen, måtte det brøytes på lørdag formiddag. Nå skulle det vise seg at mildvær og regn sørget for at det bare var kunstsnø igjen i anlegget i dag, noe som ikke var til hinder for de aktivitetene som var planlagt. Regnet ga seg ikke før langt utpå formiddagen og bidro sikkert til at oppslutningen var litt dårlig i starten. Etter hvert stakk sola fram, og det kom flere og flere utover dagen. De forskjellige gruppene i laget hadde lagt opp til aktiviteter for både store og små, og mange prøvde seg både på natursti, orientering og rulleski. De fleste som var til stede i skianlegget i dag, burde ha fått med seg det meste om lagets aktiviteter. Budalsvika/Ertekroken, Hallevägen, løypenettet i området, Turgruppa, Barnas Turlag, orientering, ski/rulleski og skianlegget. De fleste aktiviteter vi driver med ble det informert om. En hyggelig dag i skianlegget!

                                                       Mange ville prøve rulle ski

                                            43 store og små prøvde seg i o-løypa

                                            Kartet med o-løypa som ble benyttet i dag


1 Kommentar