Krigshistorisk tur til Rumpetjern

Postet av Tistedalen FL den 20. Sep 2017

I dag fikk vi fortsettelsen av den dramatiske historien vi fikk første del av i mai. DNT Indre Østfold tok oss med på deler av flukten fra «Hamar» gjennom Vestfjella mot Sverige. Over 60, av disse 16 fra Halden, historie- og turinteresserte personer møtte fram på p-plassen ved Ulveholtet.

Første stopp var ved Gruvehytta, der vi overvar et lite rollespill der «Arne Hallsten» stakk av fra tyskerne. Else Sletten, Hallstens datter, og Svein Syversen fortalte om de dramatiske minuttene her 18.januar 1945.

Vandringen gikk videre til Østebyhytta ved Rumpetjern der vi fikk høre hva som videre skjedde denne fatale dagen. Svein Syversen har fått låne Arne Hallstens dagbok, og Else Sletten gjenfortalte det hun hadde fått høre fra faren sin under oppveksten. Vi fikk høre om skudd som traff Hallsten i armen og om en schäfer som beit seg fast i ham. En av Hallstens kamerater klarte å skyte hunden slik at han kom seg løs og klarte å rømme fra tyskerne.

Det var mange dramatiske hendelser her i Halden kommune under 2.verdenskrig, og denne er vel en av de mest spesielle, i hvert fall som endte godt. Takket være dagboken og at datteren til en av dem som opplevde dette vil dele farens opplevelser, får ettertiden vite om det som skjedde her inne i Vestfjella. Det er ikke mange årene før vi ikke lenger kan få informasjon fra de som selv har opplevd noe eller hatt nær familie som har gjort det.

Stor takk til Else Sletten som så raust har lånt ut farens dagbok og selv stilt opp og fortalt om det han var gjennom.

Før vi forlot Østebyhytta og Rumpetjern, tok vi en rast og avgjorde at vi skulle fortsette direkte til Fosserkoia.  Der ble vi møtt av ham koia er oppkalt etter, nemlig Erling Fosser. Han fortalte historien bak denne koia, som også blir kalt Villmarkskoia.

Turfølget fulgte stien langs bekken ned mot selve Ulveholtet. Både her og i resten av Vestfjella går vi gjennom den flotte typiske Østfoldnaturen. På Ulveholtet fortalte Trond Fjeld at både han og flere av dagens turdeltakere hadde forfedre som hadde bodd der. Det ble stilt spørsmål om bakgrunnen for navnet, og vi fikk høre myten om ulven som hadde kommet inn gjennom et åpent vindu da det første huset der ble bygd.

Siste etappe gikk via stien som krysser Ånesbekken. Dette stedet er et yndet fotomotiv. Da vi var tilbake på p-plassen, var vi rikere på historiekunnskaper om krigshendelsene i distriktet vårt, og vi hadde blitt beriket med gode naturopplevelser.

Takk til DNT Indre Østfold, Svein Syversen og Else Sletten for at vi i TFL blir invitert til slike fine opplevelser!

Else Sletten og Svein Syversen forteller hva som hendte med Slettens far her ved Østebyhytta ved Rumpetjern i januar 1945.

Else Sletten delte farens dramatiske opplevelse med oss.

Erling Fosser snakket om bakgrunnen for Fosser-(Villmarks-)koia.

Brua over Ånesbekken er et yndet fotomotiv. Her har TFLs Ove Aardal kommet seg over.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.