Rapport etter KulTUR-vandring torsdag 24. juni fra Eskeviken

Postet av Tistedalen FL den 27. Jun 2021

Rapport etter KulTUR-vandring torsdag 24 juni kl. 18:00 fra Eskeviken

Torsdag ettermiddag, 24 juni, gjennomførte TFL i samarbeid med Halden turist, en rundtur fra Eskeviken via Rødbnabbene, Skysskafferen, Engevika og tilbake til Eskeviken. Hele 13 deltakere ble med på turen i et nydelig sommervær.

På sidene til Visit Halden og våre egen hjemmeside står mer om turprogrammet framover.

Eskeviken gård omtales i 1401 ved navnet Eisskiavik, som kommer av Eisskier som var en type vikingeskip som kunne ligge i havn her. Sjøen gikk mye høyere enn i dag.

Mange rike og mektige folk har eid gården. Rundt 1640 var det Niels Hansen Meng. Eskeviken var kun en av hans i alt 72 gårder.

Under de følgende kriger gikk det hardt ut over gården. Først var det Tønne Huitfeldt som trengte underhold til sine soldater. I 1660 satte svenskene gården i brann. Da Karl 12. beleiret byen i 1718 søkte kvinner og barn tilflukt her ute.

I dag viser Eskeviken gård seg som et praktfullt sted med en nydelig have omkring.

Rødnabbene var, for mange år tilbake, et populært badested for Haldens beboere. Hver halvtime, så hadde båten Selve II avgang fra Halden havn og ut til Rødnabbene. Her ute var det en restaurant og et 10 meter høyt stupetårn. 

Etter at driften ble avviklet i etterkrigsårene brant bygningen til slutt ned, men ruinene står fortsatt igjen og kan besøkes den dag i dag. 

Det blåser friskt inn gjennom de gamle vindusåpningene på Rødnabbene. Trass i forfallet som preger det gamle badet, kan man ane fordums glansdager med yrende badeliv og festivitas.

Noen ord om planer for å «gjenreise» Rødnabbene ble det også tid til.

Skysskafferen er en fyrlykt som ligger ved Iddefjorden i Eskeviken, Halden. Navnet kommer fra at folk fikk skyss over til Sverige herifra i tidligere tider. 

En kartskisse som viste hvor motstandsbevegelsen under krigen 1940 – 45 hadde ulike ruter over til nøytrale Sverige ble vist fram.

Engevika. Halden har mange flotte badeplasser, og kommunen tilrettelegger og vedlikeholder flere av dem. Dette er en av de plassene kommunen har ansvar for, og som Haldens ungdom besøker flittig. De hopper fra det høye berget, altfor høyt til at vi, litt eldre, tør dette vågestykket.

Herfra går også en gammel sti opp til det nye boligfeltet på Brattskott. Mer om det på en senere tur.

Halden; 24 juni 2021
Ove Aardal
 Turleder


0 Kommentar

Sondre, Johan og Marius på rulleskirenn i Innlandet

Postet av Tistedalen FL den 20. Jun 2021

Sondre Signebøen som her fører an i en treningsøkt i skianlegget sist uke, deltok på Hamar i sprintrennet Kirkebakken opp på lørdag
Dette bildet er tatt på Gjøvik i vinter, sist Marius og Johan var i området og gikk renn. Denne gangen var det altså med rulleski på beina


Endelig var det mulig for våre skiløpere å få startnummer på brystet igjen. Tre løpere fra TFL deltok i to forskjellige renn i Innlandet denne helgen. Fredag og lørdag gikk "Totenrullen" med 10 km fredag og 50 km lørdag. Johan Unneberg ble nummer 19 fredag, 2,02 bak vinneren, VM medaljør Håvard Solås Taugbøl. Her må vi få nevne at Filip Glittenberg Holt, som for andre året går for Nes Ski, ble nummer 16, 1,44 bak vinneren. På lørdag var det duket for 50 km i klassisk stil med store deler av langløpsgjengen på plass, pluss noen "vanlige" landslagsløpere. Langløpskongen Andreas Nygaard vant spurten mot landslagets Martin Løwstrøm Nyenget. TFLs Marius Svendsby ble nummer 47, ca. 14 min bak Nygaard, mens Johan Unneberg var noen minutter bak Marius igjen, med sin 55 plass. Disse rennene gikk, som navnet tilsier, på Toten, og i lørdagens 50 km var både start og mål i Raufoss sentrum. På andre siden av Mjøsa, nærmere bestemt på Hamar, ble det tradisjonelle sprintrennet Kirkebakken opp arrangert lørdag. Her deltok TFLs Sondre Signebøen i G 15-16 og klarte seg meget godt. I prologen var han 8 sek bak bestemann og ble nummer sju der, men kom seg aldri videre til finalen. Veldig hyggelig at det igjen er mulig for de aktive å gå renn igjen!


0 Kommentar

Vi minnes Arne Kristiansen og Edmund Eide som nå har gått bort. Begge med mange år i TFLs tjeneste!

Postet av Tistedalen FL den 17. Jun 2021

Minneord om Arne Kristiansen

Da Arne Kristiansen døde 8. juni 21, 94 år gammel, var det en markant person i TFL sammenheng som gikk bort. Arne ble født 24. november 1926 i Halden. Han var ikke bare en av lagets stiftere, men en særlig viktig person i oppbygningen av Tistedalen Friluftslag. Arne var stadig i forkant av utviklingen og en ledertype som var respektert av alle. Arne var leder i laget i ett år, i 1973. Han var med i gubbegjengen på Ertehytta så lenge helsa tillot. Det tynnes nå i rekken av lagets stiftere, naturlig nok.

Arne tilhørte den generasjonen som var nøysomme og arbeidet hardt. Med sine gode lederegenskaper og innsats tenker vi tilbake på Arne som en  samfunnsbygger og ildsjel. Hans bidrag til Tistedalen Friluftslag og lokalsamfunnet er stort. Det kan trekkes frem arbeidet med å etablere lysløypa i Ertemarka tidlig på 1970 tallet. Uten å fornærme noen, må vi tillegge Arne æren for både Ertemarka rundt og aktivitetsbanen ved Ertehytta. Arne er også mannen bak TFLs flotte klubbmerke. 

Arne var interessert i idrett og spesielt orientering. Han drev i mange år sin egen bedrift, Triana, sammen med en annen TFL kompis, Dagfinn Holm.

Da hans hustru Berit døde for noen år siden, var det et hardt slag for Arne. De senere årene har Arne bodd i Hagegata og på Bergheim.  Nå er dessverre ikke Arne med oss lenger, men minnene vil vi fortsatt ha med oss videre i arbeidet for TFL, det er med slike personer samfunnet går videre i positiv retning. Arne fikk både TFLs gullmerke og ble utnevnt til Æresmedlem for sin innsats for laget.

Vi takker Arne for alt han har gjort for oss, og sammen med oss i alle disse årene i Tistedalen Friluftslag. Vi lyser fred over hans minne. Våre tanker går til familien.


Trond Sydskogen

LederMinneord om Edmund Edgard Eide

 

Da Edmund døde 4. juni 2021, 88 år gammel, var det en markant person i TFL sammenheng som gikk bort. Han var mangeårig medlem i TFL og leder av hovedlaget i perioden 1987 – 1993. Foruten disse sju årene som leder i TFL, satt han i styret i fire år som leder av skigruppa, og to år som leder av Budalsvikagruppa. Edmund har også mottatt TFLs gullmerke for sin innsats for laget. Edmund var sentral i planlegging og gjennomføring av arbeidet med å etablere Tistedalen skianlegg i de første årene av dens eksistens. Særlig med å markedsføre prosjektet overfor sentrale instanser som Østfold Skikrets, de andre klubbene i Halden, Halden Skiklubb, Gimle IF, TTIF og Berg IL.  

Edmund tilhørte den generasjonen som var nøysomme og arbeidet hardt. Med sine gode lederegenskaper og innsats tenker vi tilbake på Edmund som en samfunnsbygger og ildsjel. Hans bidrag til Tistedalen Friluftslag er samlet i miljøet rundt Ertehytta. 

Edmund var født i Kirkenes i 1933 og var 7 år da 2. verdenskrig brøt ut i Norge. Krigen førte til harde kamper i Finnmark og familien måtte som veldig mange andre flytte inn i tunneler for å søke dekning. Der oppholdt de seg til russerne frigjorde Finnmark. Det påvirket Edmund slik at han politisk var på venstresiden som kommunist, ml-er, RV og Rødt. 

Han flyttet sørover, først til Skien og senere til Halden hvor han stiftet familie og fikk etter hvert tre barn. Edmund var innom ulike yrker både som ansatt og selvstendig næringsdrivende. Han var tydelig og klar i sin tale. 

I de siste årene var Edmund redusert som følge av sykdom, som gjorde at han ikke lenger kunne utføre fysisk aktivitet.

Selv elsket han å gå på ski, sykle og løpe. Edmund deltok i Birkebeinerarrangementer, både sommer og vinter. Vasaloppet var en selvfølge, og de fleste store turrenn, som f.eks Holmenkollmarsjen hadde Edmund på deltakerlisten gjennom mange år. 

Nå er dessverre ikke Edmund med oss lenger, men minnene vil vi fortsatt ha med oss videre. Det er med slike personer som Edmund samfunnet går videre i positiv retning.

Vi takker Edmund for alt han har gjort for oss gjennom mange år i Tistedalen Friluftslag. Vi lyser fred over hans minne og våre tanker går til familien.

 

Trond Sydskogen

Leder

                              Vinter med snø og skiløpere i Ertemarka, da var Edmund i sitt ess

Fra Ertemarka rundt i 2007. Det var slik oppslutning Arne drømte om da han i 1973 var med å starte dette arrangementet

Her har vi en stolt Edmund, etter at han hadde klart å få hele herrelandslaget i langrenn til å besøke kunstnøanlegget en varm sommerdag i 2003

        Arne Kristiansen og hans medhjelpere i arbeid med å ferdigstille aktivitetsløypa ved Ertehytta i 2009

                        Edmund som funksjonær under orienteringstafetten Grensekuriren i 1987

                    En bildemomontasje av Arne i forbindelse med åpningen av aktivitetsbanen i 2009

Slik vil nok mange huske Edmund. Midt i snøføyka fra snøkanoner i skianlegget. Her er han sammen med Gudmund Olsen og Henry Moberg

Her er Arne og kona Berit under Ertemarka rundt i 1992. Begge var med og stiftet Tistedalen Friluftslag i 1956

Edmund sammen med klubbkompis Terje Jensen på besiktigelse av Vasaloppsporet ved Mångsboderna, dagen før Vasaloppet i 2003


0 Kommentar

Fra helgens dugnad i Budalsvika

Postet av Tistedalen FL den 16. Jun 2021

Vi legger ut noen bilder fra helgens dugnad. Fine folk og bra vær. Nye utebenker, nytt kjøkken og tre favner ved i tillegg til vanlig vedlikehold.
Vi håper mange kommer innom i sommer. Husk at overnatting fortsatt må bestilles på forhånd. Da kan man være sikker på at man  får hytta helt alene.
Ring 948 81 540 for å bestille, og hvis noen ønsker å bli med i gruppa vår, så er det bare å ta kontakt.

                          Nye flotte benker, produsert på Halden fengsel. To stykker står nå på tunet vårt

                                                           Fint å ha en solid båt

                                     Her får vi en "hjelpende hånd" for å montere taket

                                                                På vei ut fra Lille Sandvik


0 Kommentar

Rulleskitrening med varierende innhold

Postet av Tistedalen FL den 14. Jun 2021

                                   En liten pause i treningen, med Lille Erte som bakteppe

En dag i uken siden 18. mai, har TFLs skigruppe arrangert rulleskitrening for barn i alle aldre. P.g.a av coronaen har det vært nødvendig med påmelding fra gang til gang, og det har for nybegynnere vært muligheter til å låne utstyr. Dette opplegget har gått over fem kvelder, og hadde ferieavslutning mandag kveld med pølser og det som hører med! Det har vært populært blant de unge og opplegget er tenkt videreført etter ferien. TFLs aktive utøvere har i tillegg hatt sine faste treningsdager i uken, men i disse strenge coronatider har det vært vanskelig å holde motivasjonen oppe!

All honnør til trenerne Arild, Andreas og Trond som organiserer det hele!

                                 "Innebandykamp" på rulleski, må vel kalles alternativ trening 

              Her er det også en ball med i treningen, men fotografen har ikke klart å fange opp den

                             Vanlig rulleskitrening er selvfølgelig en viktig del av det hele

                          Denne gjengen ser ut til å være fornøyd med kveldens økt

                                                   Så var det klart for pølsene....


0 Kommentar

14 med på søndagens tur i Torsnes

Postet av Tistedalen FL den 6. Jun 2021

14 stk, inkludert turleder Vivan, var med på turen på Torsnes den 6 juni.

Vi gikk gjennom flott furuskog på myk barsti ned mot en gammel husmannsplass Munken. Ved Stuestallbukta tok vi matpause og mulighet for et bad.
Vi gikk videre på flotte svaberg, og ned for å se på en spesiell jettegryte. Ca. 10 km tur, med flott sommervær!


0 Kommentar

Levert av IdrettenOnline