Fra søndagens rundtur om Skårefjell og Holvannet

Postet av Tistedalen FL den 28. Sep 2020


Rapport etter turen søndag 27. september 2020


 
Vi møttes på P-plassen ved Skianlegget på Ertemoen kl. 10:00, 8 turvante gutter og piker. Korona-avstand ble ivaretatt fra første stund. Vi fulgte lysløypa til vi kommer til kryss Olavsleden. Derfra gikk vi SYDover på sti til Myrane og langsmed jernbanesporet forbi Ankersporet, noen bratte stigninger før vi kom opp til tårnet og gapahuken på Skårefjell (227 moh). Fornøyde turgåere fikk se ny og bedre plassering av gapahuken.

Etter pausen gikk vi videre på sti forbi Fagerli ØSTover mot Holvannet, vi krysset veien og mellom Haugtjernet i SYD og Holvannet i NORD fortsatte vi på sti på ØSTsiden av Holvannet. Nok en pause på stranda nedenfor Speiderhytta.

En liten stopp og fotografering på dammen tok vi oss tid til. Vi var tilbake på parkeringsplassen litt før stipulert tid, vi brukte nesten 6 timer på hele turen inklusive pauser.

Ove

                                                                         Ved Ankersporet

                                                               Ankomst Skårefjell

                                                              Pause på Skårefjell

                                                            Ved speiderhytta

                                                                 Pikene på dammen



Tur til Håkenbyfjellet og Langemyr i fint høstvær.

Postet av Tistedalen FL den 22. Sep 2020

Vi var ikke mange som møtte opp ved gamle Asak skole for å gå TFL-tur til Håkenbyfjella og Langemyr søndag 20.september. Vi var 7 stykker medregnet turlederne. 

Avreise med biler til Nordre Håkenby gård der vi parkerte. Derfra var det et stykke gårdsvei å gå, først forbi Holen gård, og deretter oppover traktorveien som tok oss opp på fjellplatået over Torpedalen. Det ble nødvendig med et par pauser underveis, for bakkene var lange.

Vel oppe ved Langemyr lot vi oss imponere over hvor stor denne myra er.

Langemyr ble første gang vernet i 1978. I desember 2015 ble Vestfjella naturreservat utvidet med totalt 3.660 dekar, dette inkluderte også Langemyr

Ved Krossnes ved Langemyr så vi på restene etter ei dampsag som Løytnant Braathen bygget her rett etter krigen. Det er ikke så mye igjen etter saga, men noen rustne drivaksler og sagblad fortalte tydelig hvor saga har stått.  (omtalt i Svein Syversens bok «Fjella i Østfold» Bind 2.)

Ved kanten av myra som nå begynte å få høstens gyldne farger tok vi turens matpause.

Etter matpausen og påfyll av ny energi var vi vel rustet til å ta en etappe utenfor sti og vei. Vi gikk langs Langemyrs østside, vel en time tok det før vi kom inn på Rivestien, som krysser Langemyr helt i sørenden,

Rivestien er en eldgammel ferdselsvei mellom Aremark og Torpedalen. Stien kan tenkes å ha eksistert siden 14-1500-tallet, siden Rive gård kan tidfestes til før år 1400.

Vi fulgte Rivestien forbi Elverhøy og opp på selve Håkenbyfjellet. Her er høyden over havet 240 m. Fantastisk mye store tyttebær overalt i dette området, men det var jo ikke bærtur i dag.

Den siste hvilen på turen tok vi på kanten av stupet ned mot Torpedalen. Her var det flott utsikt ut over Femsjøen, Tistedalen i det fjerne, og Torpedalsbygda under føttene våre.

Så gjensto bare den bratte nedstigningen og skogsbilveien ned til Holen gård og tilbake til bilene.

Takk til turdeltakerne for en trivelig tur.

Jan-Erik

                                                                   På vei ned Rivestien

                                                     Rast med utsikt over Torpedalen



Flott rundtur til Skriverøya og over Ystehedeneset

Postet av Tistedalen FL den 17. Sep 2020

Rundtur på Skriverøya og over Ystehedeneset

Onsdag 16 september 2020

 

Rundturen startet kl. 17:30 i et nydelig vær, blå himmel og sol. 6 turglade mennesker gjennomførte turen og brukte ca. 2,5 timer, akkurat i tide før det ble for mørkt.

Først gikk vi runden på Skriverøya og hadde stor glede av skilt som IDD og Enningdalen historielag har satt opp på Skriverøya. Ett skilt står ved grunnmuren etter ei arbeiderbrakke fra stenhoggertida. I dag er materialene brukt til et bolighus i Hovsveien.

Underveis ble det samtalt om da Karl XII og hans soldater trakk båter over land fra Strømstad til Hällesmörk og Iddefjorden og hvordan norske soldater hadde bygget en «Redutt» på toppen av øya og derfra skutt med kanoner mot de svenske soldatene på den andre siden av fjorden.

Vi så på gravrøysene fra bronsealderen syd på øya før vi passerte det moderne steinbruddet hvor Jogra AS i dag arbeider. 

Siste del av rundturen gikk om velodromen og fotballbanen, før vi fulgte veien og sti innom en stor gapahuk/leirplass og rundet av ved Halden kommunes friområde og badeplass hvor det er satt opp permanent grill og søppeldunker.

Vi takker alle deltakerne for turen og det gode humøret. Fotograf var Sissel Stabekk og turleder var Ove Aardal







Rulleskirenn: Brødrene Signebøen på "pallen" i Trøsken

Postet av Tistedalen FL den 16. Sep 2020

To fra TFL var med i Trøsken ILs rulleskirenn tirsdag kveld. Fredrik Signebøen vant sin klasse G 13 med klar margin, mens broder Sondre ble nummer to i G 15. Totalt var det 37 deltakere med.

                   Fredrik og Sondre Signebøen var begge med i Trøskens rulleskirenn i går kveld



Flott tur til Store Vedøfse

Postet av Tistedalen FL den 15. Sep 2020

TFL på Store Vedøfse 

 

Til tross for varsel om regn, møtte tretten turglade personer til dagens tur.

Målet var Store Vedøfse i Ankerfjella. Vi startet med å gå stien vest for Remnevannet inn mot Korstjernskasa hvor vi hadde en pause. Svein Syversen var med oss, og her fortalte han om Ankerfjella og historien herfra. 

Vi fulgte stien videre, og noen (Bjørkebekk IF ?) hadde skiltet og merket opp til tårnet, så det var greit å gå dit opp.

Svein hadde også her interessant historie å fortelle. Tårnet har vært både branntårn og varslingstårn for flyangrep.

Denne gangen gikk vi samme veien tilbake, men tok en avstikker ned til dammen i nordvestre hjørne av Remnevannet. Nå fortalte Svein fløternes historie, og fløtervirksomheten har vært en viktig del av Haldenvassdragets og også Ankerfjellas arbeidsliv som vi bør kjenne til. 

Takk til dere som ble med oss på tur (regnet ble ikke så ille som fryktet), og spesielt til Svein Syversen som gjorde oss kjent med interessant Ankerfjellahistorie!

Se også bildetekstene. Bildene er tatt av Sissel Stabekk og Ingrid Solheim.


                                  Syversen forteller om Ankerfjella og historien herfra 

       Svein leser sin brors dikt som er en hyllest til naturens mangfold og betydning for oss mennesker 

                                                Grensa mellom Halden og Aremark 

                                                          Beveren ligger ikke på latsiden

                                                         På vei mot Store Vedøfse

                                                           Egen gapahuk... Et koronatiltak?

                                                 Dammen nordvest i Remnevannet

                                                   Vel framme,  og da ble det gruppebilde



Søndagens tur gikk til Svenskegravene

Postet av Tistedalen FL den 10. Sep 2020

Turen til Svenskegravene fulgte i all hovedsak Bergstien fra Torgalsbøen, og med fem deltakere ble det en svært oversiktlig gruppe. Turværet kunne ikke bli bedre og den ellers så plagsomme hjortelusa var påfallende inaktiv denne søndagen. Stien var grei å følge, og med litt «sikringsmarkering» her og der var det omtrent umulig å gå feil noe sted. Vel fremme på Svenskegravene – et minnesmerke over falne svenske soldater fra den korte krigen i 1808 – gjorde vi en avstikker inn til Blanketjern, en knapp kilometer nordover. Der hadde vi en lang og deilig pause i finværet. Stedet har en flott gapahuk å by på, landskapet er åpent og vakkert ut mot tjernet og anbefales sterkt som pausested. På veien tilbake ble det dessverre litt mer veigåing enn planlagt. Deler av den stiløse delen av turen over Jentetjern viste seg under løypesjekken forrige torsdag å være grøftet og harvet opp til det ugjenkjennelige og derfor uegnet for en turgruppe. Men selv veien var fin og vi avsluttet med sti til bake til Torgalsbøen. 

Turen vil gå inn som en klassisk 4-timers tur i DNT ( ca. 12 -13 km)  og anbefales sterkt nå ut over høsten med klar luft og fine høstfarver. En mulig variant er å legge løypa om Gjeddelund den ene veien – da blir det også litt spennende orientering for dem som liker det. 

 

 

Hilsen

Sigmund