Fløtervandring i Ertemarka

Postet av Tistedalen FL den 17. Mai 2019


Det har foregått fløting i tre av vassdragene som renner ut i Store Erte: Dyvelvasdraget, Kverntjernbekken og Hellesåa. 

Søndag 26.mai inviterer TFL til rundtur i Ertemarka med vandring langs Hellesåa som renner fra Holvannet til Store Erte. Det blir fokus på fløtingen som en gang ble bedrevet her, og vi stopper opp for å se på restene etter fløterennene og dammene som ble bygd i tilknytning til fløtingen.

Svein Syversen har beskrevet virksomheten her i boka «Fjella 3» (s.231 – 232). Han blir med på turen og viser oss interessante spor og forteller historien om arbeidet. 

Det blir en vandring på 11 km på skogsbilveier, stier og noe stiløst i terrenget.Vi beregner 5 – 6 timer med stopper for informasjon og rast.

Frammøte på p-plassen ved skianlegget på Ertemoen kl.10.00. Merk endring i sted fra det som er oppgitt i turprogrammet!

Turleder: Ingrid Solheim, tlf 481 27 580

Velkommen til en tur med historie i TFL og Ertehyttas nærområde i Ertemarka!

Hva kan vi se under brua over Sagtjerndammen

Rester av fløterenne i Sagtjern

Svein undersøker renna nærmere

Hellesåa ved utløpet fra Holvannet. Ikke mye vann her... Ertetrimmen 16. mai i flott sommervær

Postet av Tistedalen FL den 16. Mai 2019

Ertetrimmen 16. mai ble avviklet i strålende sommervær med 45 deltakere. Slett ikke dårlig dagen før nasjonaldagen. Tove Bergstrøm ble tildelt blomster for sin start nummer 500 i Ertetrimmen. Imponerende! 541 Ertetrimmer har totalt blitt arrangert siden starten i 1984!Her har vi Tove Bergstrøm t.v sammen med sine trofaste trimvenninner; May Britt Gunnæs og Sissel HåkonsenSommeravslutning i Skigruppa

Postet av Tistedalen FL den 15. Mai 2019


TFL ønsker alle utøvere, trenere, ledere og foreldre i skigruppa velkommen til sommeravslutning i anlegget på Ertemoen torsdag 23.mai kl 18.00.


Vi håper så mange som mulig blir med å gå/løpe Ertetrimmen først (starter kl 18 ) før vi samles til litt info og en matbit. 


TFL står for mat og drikke. 

Påmelding med antall personer innen 21. mai til skitrim@tfl.no eller på sms til tlf 91763733 (Monica). Håper så mange som mulig har anledning til å komme !Flott rundtur i Høiåsmarka

Postet av Tistedalen FL den 12. Mai 2019

Vi gikk for naturen!


 Rundtur i Høiåsmarka.
 I dag (12.mai) var dagen DNT hadde valgt for å arrangere støttemarsj for naturen med mål å hindre vindkraftutbygging i verdifull natur. TFL hadde en rundtur i Høiåsmarka på programmet, og det passet jo bra siden det er et område som er berørt i vår kommune.
 Tjueto personer møtte fram, og det var deltakere både fra Halden, Sarpsborg, Rakkestad og Marker. Halden Arbeiderblad møtte med journalist.
 Turen gikk fra Rahaugen forbi Tutjern og Tobarntjern opp til Høiås. Der benyttet noen av deltakerne anledningen til å gå opp i tårnet og se utover en stor del av Østfoldskogen. Den må vi bevare!
 Videre gikk vi ned til Blytjern hvor vi hadde rast, og Jan Erik snakket om vindmølleplanene og delte ut løpesedler.
 Så bar det opp til Høiås igjen, nå via Daltjern. Hjemturen gikk på blåløypa med en avstikker om Gørrtjern. Da hadde vi passert seks tjern på rundturen. Tjerna var også noe vi satte fokus på i dag.
 Takk til dere som ble med på denne støttemarsjen for naturen i ett av våre flotte friluftsområder!

Turhilsen fra Ingrid

Turdeltakerne foran Høiåsmasta

Ved Musehogget, der Halden Skiklubb holdt til under 2.verdenskrig

Rast ved Blytjern

 Jan Erik informerer om vindmølleplanene

Vellykket "Opptur" til Skårefjell

Postet av Tistedalen FL den 9. Mai 2019

Opptur ble en ny opptur


Risum ungdomsskoles åttendeklassinger var onsdag 8.mai klare for Opptur i Ertemarka. Utstyrt med nye Oppturpannebånd, Ertemarkakart, svarark og blyant til quizoppgavene la de i vei fra Skianlegget på Ertemoen med Skårefjell som mål. Tempoet var i følge TFLs guider oppturhistoriens (tredje året) høyeste, og det var elevene som satte fart. Quizspørsmålene gikk også greit. Som de to foregående årene var temaene allemannsretten og bærekraftig utvikling. 

På Skårefjell fikk alle en god hvil, mat og mulighet til å gå opp i tårnet og beundre utsikten derfra. De klassene som hadde gått Olavsleden opp, gikk Bergstien ned igjen og omvendt, så ungdommene ble kjent med i hvert fall to av mulighetene for å komme seg opp til Skårefjell.

For oss i TFL og forhåpentligvis for Risum ungdomsskole er det bare å glede seg til neste Opptur som går onsdag 6.mai 2020.

Det var folksomt rundt tårnet på Skårefjell denne dagen.

TFLs turledere klare for dagens oppgave.

Ingrid Solheim ønsker elever og lærere velkommen, og informerer om turen.

Elevene fikk med seg et kart over Ertemarka, for å følge med hvor de var, og hvor de skulle.

Den første gruppen har startet turen på Bergstien mot Skårefjell.

Wenche Hauge fører an "sin" gruppe i Olavsleden.

Ti oppgaver måtte løses på turen til og fra Skårefjell

Utsikten var god fra Skårefjell denne flotte dagen. Risum U-skole kan sees helt til venstre i bildet.Levert av IdrettenOnline